Kontak Lens Kullananlar Dikkat!

Kontak lensler hayatımızı çok kolaylaştırıyor. Ancak kontak lenslerin yanlış kullanımı ciddi göz problemlerine yol açabiliyor.

Kontak Lens Kullananlar Dikkat!
31 Temmuz 2021 Cumartesi 14:00

Kontak lens kullanırken dikkat etmeniz gereken 10 kural 

Kontak lensler hayatımızı çok kolaylaştırıyor. Ancak kontak lenslerin yanlış kullanımı ciddi göz problemlerine yol açabiliyor.

O nedenle sizler için 10 maddelik bir kontak lens kullanım kılavuzu hazırladım:

Madde 1. Kontak lens almadan önce göz muayenesi olmalısınız. Muayenede göz doktorunuz size uygun kontak lens ölçülerini ve göz derecelerinizi belirler. Kontak lenslerinizi internetten almayınız.

Madde 2. Lenslerinizi takmadan ve çıkarmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.



Madde 3. Önce kontak lenslerinizi takmalı sonra makyaj yapmalısınız. Makyajınızı silmek istediğinizde de sıra aynıdır: Önce lenslerinizi, sonra makyajınızı çıkarın.

Madde 4. Her gün lens kabındaki solüsyonu dökün ve yerine taze solüsyon koyun. Yani kaptaki solüsyonun üstüne ekleme yapmayın.

Madde 5. Lens kabınızı daima yanınızda taşıyın. Bu sayede lenslerle acil bir sorun yaşarsanız veya geceyi dışarıda geçirirseniz, lenslerinizi çıkarma imkânınız olur.



Madde 6. Lenslerinizle uyumayın. Lensle uyumak ciddi göz enfeksiyonu (mikrop kapma) riskini artırır.

Madde 7. Lenslerinizle yüzmeyin ya da yüzecekseniz gözlerinizle havuz veya deniz suyunun temasını önleyecek bir yüzücü gözlüğü kullanın.

Madde 8. Kontak lenslerinize musluk suyu temas ettirmeyin. Musluk suyu “Akantamoeba” ismi verilen ve lenslere yapışırsa ciddi göz enfeksiyonlarına yol açan bir mikrobu barındırabilir.

Madde 9. Asla lenslerinizi bir başkasıyla ortak kullanmayın.

Madde 10. Kontak lenslerinizi belirtilen kullanım süresinden uzun kullanmayın. Solüsyonunuzun son kullanma tarihini kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmiş solüsyon kullanmayın. Kontak lenslerinizi internetten değil optik mağazadan alın.



Ayrıca gözlerinizde şu belirtiler olduğunda lenslerinizi çıkarın ve göz doktorunuza başvurun:

• Batma,

• Kızarma,

• Çapaklanma,

• Işık hassasiyeti, ışığa bakamama,

• Görme bulanıklığı,

• Kaşıntı.

Prof. Dr. Banu Coşar Göz Hastalıkları Uzmanı

Kaynak:www.hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.