Kedi Görüşü ve İnsan Görüşü Arasındaki Farklar

Bir Kedinin Görüşü Nasıl Kontrol Edilir?

Kedi Görüşü ve İnsan Görüşü Arasındaki Farklar
19 Mart 2024 Salı 10:55

Kediler Dünyayı Nasıl Görür? Kedi Görüşü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gündüzleri güneş ışınlarında uzanmanın tadını çıkarabilirler. Ancak alacakaranlık geldiğinde kediniz avının peşine düşmeye hazır amansız bir avcıya dönüşür. Bu, mutlu ev kediniz için biraz zorlayıcı olabilir, ancak kedilerin gözlerinin nasıl çalıştığına ve neden çalıştığına daha yakından bakıldığında, onların vahşi köklerine büyüleyici bir bakış ortaya çıkar.

Wisconsin Üniversitesi-Madison Veterinerlik Okulu'nda veteriner göz doktoru ve fahri klinik profesörü olan Dr. Paul Miller kedi görüşünün nasıl çalıştığını, dünyayı görme şekillerinden davranışlarını nasıl şekillendirdiğine kadar açıklıyor.

Kedinizin görme yeteneği hakkında bilgi edinerek, içindeki avcıyı güvenli bir şekilde ortaya çıkaracak oyuncakları ve oyun zamanı aktivitelerini seçebilirsiniz.

Kedi Gözü Anatomisi

İşte bir kedi gözünün genel anatomisi ve nasıl çalıştığı:

  • Kornea: Gözün en dış yüzeyindeki şeffaf kubbe. Gözü korur, ışığın içeri girmesine izin verir ve ışığın gözün arkasındaki retinaya odaklanmasına yardımcı olur.
  • İris: Gözün renkli kısmı. Gözbebeğini daraltarak veya genişleterek göze giren ışık miktarını kontrol eder.
  • Gözbebeği: İrisin ortasındaki siyah alan. İnsanlarda olduğu gibi, bir kedinin gözbebeği loş ışıkta büyür (daha fazla ışık girmesine izin vermek için), parlak ışıkta ise küçülür (ışık miktarını kısıtlamak için).
  • Mercek: İrisin hemen arkasında bulunan mercek, ışığın retinaya odaklanmasına yardımcı olmak için şekil değiştirir.
  • Retina: Gözün arkasında yer alan retina, gözbebeğinden giren ışığın hedeflendiği yerdir. Işığı görsel sinyallere dönüştüren iki tip fotoreseptör (çubuklar ve koniler) içerir. Çubuklar düşük ışık koşullarında görüşü iyileştirirken, koniler renkli görüşten sorumludur.
  • Tapetum lucidum: Düşük ışık koşullarında görmeye adapte olmuş kedilere ve diğer hayvanlara özgü olan Tapetum lucidum, kedilerin gözlerinin geceleri parlamasının nedenidir. Retinanın hemen arkasında bulunan yansıtıcı bir zardır. Işık retinayı ıskaladığında, bantum lucidumdan yansır, çubuklara ışığı absorbe etme konusunda ikinci bir şans verir ve böylece loş ışıkta görüşü iyileştirir (ama mükemmelleştirmez).

Kedi Görüşü ve İnsan Görüşü

Miller, kedi ve insan gözü anatomisinde, insanların gün ışığında hareketleri kedilere göre 10 ila 12 kat daha iyi algılamasını sağlayan farklılıklar olduğunu söylüyor. Ancak güneş battığında üstünlük kedilerin olur.

Kedilerin gözleri insanlardan birkaç açıdan farklılık gösterir:

  • Kedilerin insanlardan çok daha büyük bir korneası vardır ve bu da daha fazla ışığın içeri girmesine izin verir.
  • Kedilerin yuvarlak gözbebekleri yerine dikey gözbebekleri vardır. Miller'a göre bunun birkaç nedeni var: Daha iyi daralmaya izin veriyor ve muhtemelen hassas retinayı gündüz vakti ışık hasarından koruyor, ayrıca avlanma sırasında derinlik algısını da geliştiriyor.
  • Kedilerde Tapetum lucidum bulunurken insanlarda yoktur. Bu, ışığı ikinci kez retinaya yansıtarak ışığa duyarlılığı artırır.
  • Kedilerin insanlardan daha fazla çubuk fotoreseptörleri vardır, ancak daha az sayıda koni vardır.
  • Bir kedinin merceği retinaya daha yakın konumlandırılarak daha parlak bir görüntü oluşturulur.

Kediler Ne Görür?

Peki bir kedinin vizyonu neye benziyor? Cevap Miller gibi uzmanlar için bile yanıltıcıdır çünkü kedilerden görme testini tamamlamalarını isteyemeyiz.

Yavru kediler gözleri kapalı olarak doğarlar ve 8 ila 12 günlükken yavaş yavaş gözlerini açarlar. Bu nedenle, yaşamlarının ilk birkaç haftasında oldukça zayıf görüşe sahiptirler. Başlangıçta miyop olan yavru kediler, birkaç ay içinde yetişkin görme yeteneğini geliştirir.

Görüş keskinliği

Görme keskinliği şekilleri ayırt etme yeteneğidir. İnsanların normal görme keskinliği 20:20'dir. Birçok çalışmada kedilerin görme keskinliğinin 20:100 ile 20:200 arasında değiştiği bulunmuştur. Ancak davranışsal test yöntemlerinin kullanıldığı yakın tarihli bir çalışma, kedilerde görme keskinliğinin 20:30 olduğunu ortaya çıkardı. Bu, ortalama bir insanın 30 fit uzaklıktan açıkça görebildiğini bir kedinin 20 fit uzaklıktan net bir şekilde görebileceği anlamına gelir.

Miller, "Kedilerin tavandaki küçük böceklere ne kadar yoğun baktığına bakılırsa 20:30'un doğruya daha yakın olduğunu düşünüyorum" diyor.

Görsel alan

Görme alanı, sabit bir bakış sırasında görüş alanımızdaki toplam alanı ifade eder. İnsanların genellikle 180 derecelik bir görme alanı varken Miller, kedilerin 200 derecelik, köpeklerin 240 derecelik, atların ise 350 derecelik etkileyici bir görme alanına sahip olduğunu söylüyor.

Kediler Karanlıkta Görebilir mi?

Kedilerin gece görüşü yoktur ancak düşük ışık koşullarında insanlardan çok daha iyi görebilirler. Miller, kedilerin loş ışıkta (tamamen karanlıkta değil) insanlardan yaklaşık 5,5 ila 7 kat daha iyi görebildiğini ve köpeklerin "gece görüşü" yeteneklerinde kedilerin biraz gerisinde kaldığını tahmin ediyor.

Kediler Renkleri Görebilir mi?

Kedilerin çoğu insana göre daha az konisi vardır. Bu nedenle bizden daha az renk görüyorlar. Ayrıca sarıları ve mavileri tanımlamalarına olanak tanıyan dikromatik renk görüşünü sağlayan iki tür konisi vardır. Buna karşılık çoğu insanda (renk körü olanlar hariç) kırmızı, mavi ve yeşil renk kombinasyonlarını tanıyan trikromatik renk görüşünü kolaylaştıran üç koni bulunur.

Miller, "Kediler kırmızı ve yeşili birbirinden ayırt etmekte zorlanırlar, dolayısıyla kırmızı-yeşil renk körüdürler" diyor. Köpekler aynı zamanda kırmızı-yeşil renk körüdür.

Kedinizin mavi ve sarı oyuncakları renklerin daha dikkat çekici olması nedeniyle tercih etmesi, kırmızı ve yeşil oyuncakların ise grinin benzer tonları gibi görünmesi ihtimali vardır. Ancak Miller, kediler için rengin genellikle daha az önemli olduğunu, çünkü onların asıl dikkatini çeken şeyin hareket olduğunu belirtiyor.

Kediler Yakın Miyop mu, Uzak Miyop mu?

"Uzağı göremeyen" ve "yakını göremeyen", görüntünün retinaya göre nereye odaklandığını ifade eden terimlerdir.

  • Miyopluk (miyopi): Görüntü retinanın önüne odaklandığında uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur.
  • Uzak görüşlülük (hipermetrop): Görüntü retinanın arkasına odaklandığında yakındaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur.
  • Emmetropi: Görüntünün doğru şekilde odaklanmasıdır.

Miller, "Kedilerin büyük çoğunluğu emetroptur; bazıları biraz ileri görüşlü, bazıları ise biraz miyoptur" diyor. Kedilerin yaşlandıkça muhtemelen daha ileri görüşlü hale geldiklerini veya kendi deyimiyle "okuma gözlüğüne ihtiyaç duyduklarını" söylüyor.

Kediler yaklaşık 10 inç veya daha uzaktaki nesnelere net bir şekilde odaklanabilirler; yaklaştıkça nesne bulanıklaşır. Miller, "Bu, 45 yaşındaki bir insana benziyor" diyor. Neyse ki kedilerin ön ayaklarında, ağızlıklarında ve gözlerinin üstünde, yakındaki nesneleri ve avı tespit etmeye yardımcı olan bıyıklar bulunur.

Bir Kedinin Görüşü Nasıl Kontrol Edilir?

Evcil hayvan ebeveynlerinin kedilerinin gözlerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığına dikkat etmeleri gerekir. Kedilerde göz problemlerinin belirtileri şunlardır:

  • Renkteki değişiklikler
  • Kırmızılık
  • Göz akıntısı, özellikle sarı veya yeşil ise
  • Göz kapaklarının veya göz çevresindeki zarın şişmesi
  • bulutluluk
  • gözlerini kısarak
  • Gözü ovuşturmak
  • Eşit olmayan öğrenciler
  • Nesnelere çarpmak

Daha ciddi vakalarda, kedinizin iştahında veya aktivite düzeyinde değişiklikler de görebilirsiniz veya kediniz vakit geçirmek için alışılmadık yerler arayabilir. Bu davranışlardan herhangi birini fark ederseniz hemen veterinerinizle konuşun.

Veteriner hekiminizin kedinizin görüşünü test edebilmesinin birkaç yolu vardır:

  • Kedinin muayene odasında nasıl hareket ettiğini veya fırlatıldığında pamuk topunu nasıl takip ettiğini gözlemlemek
  • Bir el çevresel görüşe doğru hareket ettirildiğinde (yüzüne veya gözlerine dokunmadan) kedinin göz kırpıp kırpmadığını kontrol etmek
  • Retinanın ışık reflekslerini test etmek için kedinin gözlerine ışık tutmak
  • Göz içindeki basıncı test eden özel bir alet olan tonometrinin kullanılması (basıncın çok yüksek veya çok düşük olması, görmeyi etkileyebilecek hastalığın göstergesidir)

Kaynak: www.petmd.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.