Çocuğunuz Bir Gözünü Kapatıyorsa Dikkat!

Çocuğunuzun örneğin bir nesneye bakarken veya televizyon izlerken gözünü kapattığını veya eliyle kapatma eğiliminde olduğunu fark ettiniz mi?

Çocuğunuz Bir Gözünü Kapatıyorsa Dikkat!
09 Mart 2024 Cumartesi 10:55

Çocuğunuz Bir Gözünü Kapatıyorsa Dikkat!

Çocuğunuzun örneğin bir nesneye bakarken veya televizyon izlerken gözünü kapattığını veya eliyle kapatma eğiliminde olduğunu fark ettiniz mi? Bu davranış bir göz hastalığının belirtisi olabilir. Aslında diplopi (çift görme) veya şaşılık durumunda çocuğun daha net görmeye çalışmak için görüşünü engellemesi alışılmadık bir durum değildir.

Diplopi ve şaşılık

Bir çocuk diplopi yani çift görmeyi önlemek için bir gözünü kapatabilir veya kapatma eğilimindedir. Binoküler diplopi vakalarında hastalığın nedeni çoğunlukla gözle görülebilen veya görünmeyen şaşılıktır. Bu, çocuğun gözlerinde sapma olduğu anlamına gelir.

Daha sonra net görüşü yeniden kazanmak için iki gözünden birini kapatma alışkanlığını edinecektir. Gerçekten de binoküler diplopi, gözler arasındaki paralel eksenlerin eksikliğinden kaynaklandığı için yalnızca her iki göz açık olduğunda ortaya çıkar.

Çocuğum bir gözünü kapatırsa veya kaparsa ne yapmalıyım?

Bu belirtiyi fark ederseniz çocuğunuzu bir göz doktoruna götürmenizi öneririz. Diplopiyi hızlı bir şekilde tedavi etmek önemlidir, çünkü yeterli tedavi olmadan bu patoloji uzun süreli ambliyopiye yol açabilir. Beyin daha sonra çift görmeyi göz ardı eder ve monoküler görüş geliştirir, bu da zayıf görüşe neden olur.

Uzman daha sonra oftalmolojik muayene ve hatta ortoptik testler yapabilir. Bazen bu semptomların kökenini anlamak için ek tetkikler gerekebilir.

Diplopi nedir?

Diplopi çift görme anlamına gelir.

İki tür diplopi vardır. İlki, her iki göz açıkken ortaya çıkabilir ve her iki gözünüzü kapattığınızda kaybolabilir. Buna iki gözün paralel eksenlerinin kaybı ve bir gözün kayması (şaşılık) ile ilişkili olan binoküler diplopi denir.

Bu sapma, diğer şeylerin yanı sıra şunlardan da kaynaklanıyor olabilir:

  • Nörolojik bir soruna (örneğin göz hareketlerinden sorumlu üç sinirden birinin kısmi felci),
  • Bir kas problemine (örneğin, göz hareketlerini sağlayan altı kastan birinin iltihaplanması),
  • Yörüngede, gözün bulunduğu kemik yapısında ve onu hareket ettiren kaslarda meydana gelen bir soruna (örneğin iltihaplanma veya tümöre) bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Çocuklarda şaşılık vakalarında, beyin çok hızlı bir şekilde yansıyan görüntünün algısını dikkate almaz ve bu da çift görmeyi ortadan kaldırır. Bu durumda risk, beynin sapmış gözle görsel öğrenmeyi ihmal etmesi, zayıf görüşe, yani ambliyopiye neden olmasıdır.

Çift görme, yalnızca her iki göz açıkken de ortaya çıkabileceği gibi, bir gözü kapattığınızda da devam edebilir. Bu, kırılma bozukluğu (astigmatizma) veya kornea veya merceğin donukluğu (katarakt) gibi ışık ışınlarının gözün şeffaf ortamından geçişindeki bir değişiklikten kaynaklanan monoküler diplopidir.

Çocuklarda diplopi belirtileri nelerdir?

Bebekler ya tüm mesafelerde ya da sadece yakın ya da uzak görüşte çift görmeyi tanımlarlar. Çift görme, tek gözün kapatılmasıyla ortadan kaybolabilir veya kaybolmayabilir. Binoküler diplopi vakalarında gözlerin deviasyonu (şaşılık) görülebilir veya görünmeyebilir. Monoküler diplopi vakalarında genel olarak çıplak gözle hiçbir anormallik görülmez.

Diplopi nasıl taranabilir?

Nedenini belirlemek ve çocuklarda ambliyopinin başlamasını önlemek için diplopi gecikmeksizin tedavi edilmelidir.

Teşhis, binoküler diplopi vakalarında sıklıkla ortoptik muayene ile birlikte oftalmolojik muayeneyi gerektirir. Duruma bağlı olarak laboratuvar testleri veya görüntüleme gibi ek incelemeler gerekli olabilir.

Çocuklarda diplopi nasıl tedavi edilebilir?

Monoküler diplopi sıklıkla gözlük reçetesiyle çözülebilir.

Binoküler diplopi, kaydırılan görüntülerin hizalanmasını mümkün kılan prizmalar, prizma ile düzeltme mümkün değilse sapmış göze bir tıkaç (yama) takılarak veya gözlerin cerrahi olarak yeniden hizalanmasıyla giderilebilir.

Kaynak: www.theeyesofchildren.org


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.