Görme Kaybı Bağırsak Bakterileriyle İlişkili Olabilir

Yeni araştırmalar, bazı kalıtsal göz hastalıklarında görme kaybının bağırsak bakterilerinden kaynaklanabileceğini ve potansiyel olarak antibiyotiklerle tedavi edilebileceğini öne sürüyor.

Görme Kaybı Bağırsak Bakterileriyle İlişkili Olabilir
10 Mart 2024 Pazar 10:55

Görme Kaybı, Bağırsak Bakterileriyle İlişkilendirildikten Sonra Antibiyotiklerle Tedavi Edilebilir.

Kalıtsal göz hastalıkları, Birleşik Krallık'ta çalışma çağındaki kişilerde körlüğün önde gelen nedenini oluşturuyor.

Yeni araştırmalar, bazı kalıtsal göz hastalıklarında görme kaybının bağırsak bakterilerinden kaynaklanabileceğini ve potansiyel olarak antibiyotiklerle tedavi edilebileceğini öne sürüyor.

Fareler üzerinde yapılan araştırmada, görme kaybının belirli bir genetik mutasyondan kaynaklandığı tespit edildi, gözlerin hasarlı bölgelerinde bağırsak bakterileri bulundu.

Araştırmacılara göre bulgular, genetik mutasyonun vücudun savunmasını gevşetebileceğini ve zararlı bakterilerin göze ulaşarak körlüğe neden olabileceğini öne sürüyor.

Bağırsak, çoğu sağlıklı sindirimin anahtarı olan trilyonlarca bakteri içerir.

Ancak aynı zamanda potansiyel olarak zararlı da olabilirler.

UCL Oftalmoloji Enstitüsü ve Moorfields Göz Hastanesi NHS Foundation Trust'tan eşbaşkan yazar Profesör Richard Lee şunları söyledi: "Bağırsak ve göz arasında bazı hastalarda körlüğe neden olabilecek beklenmedik bir bağlantı bulduk.

"Bulgularımız CRB1 ile ilişkili göz hastalıklarının tedavisini dönüştürmede büyük etkilere sahip olabilir.

"Bu mekanizmanın gerçekten de insanlarda körlüğün nedeni olup olmadığını ve bakterileri hedef alan tedavilerin körlüğü önleyip önleyemeyeceğini doğrulamak için bu araştırmaya klinik çalışmalarda devam etmeyi umuyoruz.

"Ayrıca, retinal dejenerasyonu bağırsaklara bağlayan tamamen yeni bir mekanizmayı ortaya çıkardığımızdan, bulgularımız daha geniş bir yelpazedeki göz rahatsızlıkları için anlamlara sahip olabilir ve bunu daha ileri çalışmalarla keşfetmeye devam etmeyi umuyoruz."

Araştırmada araştırmacılar, göze giren ve çıkan akışın düzenlenmesinde hayati önem taşıyan Crumbs homolog 1 (CBR1) geninin etkisini araştırıyorlardı.

Gen, en yaygın olarak Leber konjenital amorosis (LCA) ve retinitis pigmentosa (RP) formları olan kalıtsal göz hastalığıyla ilişkilidir ve dünya çapında LCA vakalarının %10'unun ve RP vakalarının %7'sinin nedenidir.

Bilim insanları, alt bağırsaktaki genin, bağırsak içeriği ile vücudun geri kalanı arasında geçişleri düzenleyerek hastalık ve zararlı bakterilerle savaştığını keşfetti.

Ekip, genin etkisini azaltan belirli bir mutasyona sahip olması durumunda hem retina hem de bağırsaktaki bu engellerin aşılabileceğini buldu.

Bu, bağırsaktaki bakterilerin vücuttan göze doğru hareket etmesine ve retinada görme kaybına neden olan lezyonlara yol açmasına izin verir.

Araştırmaya göre, bu bakterileri antibiyotik gibi antimikrobiyallerle tedavi etmek, gözdeki etkilenen hücre bariyerlerini yeniden oluşturmasa da farelerde görme kaybını önleyebildi.

Bunun insanlarda geçerli olup olmadığının anlaşılabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekecek.

Kalıtsal göz hastalıkları, Birleşik Krallık'ta çalışma çağındaki kişilerde körlüğün önde gelen nedenidir.

Görme kaybının kötüleşmesi geri döndürülemez ve yaşam boyu etkileri vardır.

Bugüne kadar tedavilerin gelişimi büyük ölçüde gen terapilerine odaklandı.

Kaynak: www.independent.co.uk


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.