Karışık Astigmat Neden Oluşur? Tedavisi Nedir?

Normal astigmat yanında birde karışık astigmat vardır, peki, karışık astigmat nedir?

Karışık Astigmat Neden Oluşur? Tedavisi Nedir?
20 Nisan 2020 Pazartesi 14:04

Çoğunlukla doğuştan mevcut olan çocukları veya yetişkinleri etkileyebilen, ancak bir göz ameliyatı ya da göz yaralanmasından sonrada da gelişebilen astigmat, kırma kusurları olarak bilinen bir grup görme sorunlarından biridir. Normal astigmat yanında birde karışık astigmat vardır, peki, karışık astigmat nedir?

ASTİGMAT NEDİR?

Astigmat, bir kişinin kornea şeklindeki düzensizliklerin neden olduğu bir tür kırılma hatasıdır. Bu durumda, göz ışığı retinaya eşit olarak odaklayamaz ve bu da bulanık veya bozuk görmeye yol açar. Doğum sırasında mevcut olabilir veya bir göz ameliyatından veya göz yaralanmasından sonra da gelişebilir. Kırma kusurları olarak bilinen bir grup görme sorunlarından biridir.

Astigmatizmanın spesifik nedeni bilinmemektedir. Bu kalıtsal olabilir ve genellikle doğumdan gelir. Zamanla azalabilir veya artabilir.

Astigmat çeşitleri:

Düzenli (Regüler) Astigmat: En sık görülen astigmat türüdür. Kornea veya lensin yapısından dolayı kaynaklanır. Gözlük veya lens kullanımı ile net görüş sağlanır.

Düzensiz (İrregüler) Astigmat: Korneadaki bir yaralanmanın sonucunda veya kristal lensin yapısındaki bir bozulma nedeniyle meydana gelen astigmattır. Düzensiz astigmatta gözün iki odak noktası 90 derecelik bir eğimde değildir. Bu tip astigmatlarda gözlük tedavisi yetersiz gelmektedir. Bu nedenle net görüşün sağlanması adına lens kullanımı önerilmektedir. Düzensiz astigmat tedavisinde yumuşak özellikte sert kontakt lens kullanılmaktadır. Lens ve göz arasında göz yaşı tabakası oluşturarak kornea üzerindeki düzensizlikleri dengeler. Nadiren görülen bir astigmat türüdür.

Astigmatismus myopicus compositus: Her iki kırılma yönü miyoptur.

Astigmatismus myopicus simplexs: Bir kırılma yönü miyop iken diğer kırılma yönü numarasızdır.

Astigmatismus mixtus symmetricus: Miyop ve hipermetrop olmak üzere iki odak noktasına sahip olan bu astigmat türünde miyop ve hipermetrobun dereceleri biribirine eşittir.

Astigmatismus hyperopicus simplex: Bir kırılma değeri hipermetrop iken diğer kırılma yönü numarasızdır.

Astigmatismus hyperopicus compositus: Her iki kırılma yönü de hipermetrop olan astigmat türüdür.

KARIŞIK ASTİGMAT (ASTİGMATİSMUS MİXTUS) NEDİR?

Işık ışınlarının biri retinadan önce diğeri retinanın arkasında olmak üzere iki odak noktasına geldiği astigmat türüdür.

Kaynak: www.sozcu.com.tr/


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.