Kanser Teşhisi Yapabilen Kontak Lens İcad Edildi

Göz yaşlarında bulunan tümör tanımlayıcı kimyasallar sayesinde erken evre kanseri teşhisi yapabiliyor

Kanser Teşhisi Yapabilen Kontak Lens İcad Edildi
02 Eylül 2022 Cuma 15:07

'Kanser teşhis edebilen' akıllı kontakt lens keşfedildi

Bilim insanları, göz yaşlarında bulunan tümör tanımlayıcı kimyasallar sayesinde erken evre kanseri teşhis edebilecek akıllı kontak lens keşfetti.

Bilim sitesi EurekAlert'in yazısına göre, ABD'deki Terasaki Biyomedikal İnovasyon Enstitüsü'nde (TIBI) geliştirilen kontak lens, eksozom ismindeki hücre içerisinde bulunan kan, tükürük, idrar ve gözyaşına salgılanan küçük kabarcık benzeri habercileri yakalayabiliyor.

Eksozomların yakalanması ile kanser teşhisi daha etkili bir hale geliyor.

Araştırma ekibinin şefi Ali Kademhosseini, "Lens, eksozomların yapıştığı antikorlara bağlı mikro odacıklarla donatılmıştır. Böylece gözyaşlarında bulunan eksozomları ayırt edebilir ve kanser belirtisi olabilecek biyobelirteçleri tespit edebilir" dedi.

Kademhosseini, "On gönüllü de gerçekleştirdiğimiz deney başarıyla test edildi" ifadesinde bulundu.

Kademhosseini ayrıca, "Lens, kanser ön taraması için potansiyel bir platform. Kolay, hızlı, hassas, uygun maliyetli ve destekleyici bir teşhis aracı sunuyor" sözlerini ifadesine ekledi.

Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.