Çocuğunuzun Gözünde Sıradışı Bir Parlaklık Varsa Sakın İhmal Etmeyin

6 Yaş Altı Çocuklarda Görülen Nadir Bir Kanser

Çocuğunuzun Gözünde Sıradışı Bir Parlaklık Varsa Sakın İhmal Etmeyin
03 Eylül 2022 Cumartesi 10:25

Çocuğunun gözünde fark ettiği parıltı hayatlarını kâbusa çevirdi!


3 yaşındaki kızının gözünde sıra dışı bir parıltı gören anne başta hiç endişelenmese de, kızının aldığı 'retinoblastom' teşhisi ile şoke oldu. Nadir görülen göz kanseri nedeni ile çocuğun anne babasına iki yıkıcı seçenek sunuldu...


29 yaşındaki Gina Hickson, küçük kızı Darcey-Rose'un sol göz bebeğinde alışılmadık beyaz bir parıltı olduğunu fark etti. Küçük kızı o gün kar topu oynadığı için bunun bir buz parçasından kaynaklandığını düşünen anne ilk başta çok endişelenmedi.


İLK BAŞTA HİÇ ENDİŞELENMEDİ


Ancak 3 yaşındaki çocuğun gözündeki bulanıklık devam etti. Gina bu kez kızının bir gözlüğe ihtiyacı olabileceğini düşündü ve onu doktora götürdü.


Küçük Darcey'in daha önce de göz tembelliğinden mustarip olduğunu bilen anne, "Gözündeki kitle nereye baktığına bağlı olarak şekil değiştiriyordu. İlk başta endişelenmesem de Google aramalarım bana bunun ciddi bir şey olabileceğinin sinyalini verdi" dedi.


DUVARDAKİ POSTERİ GÖRÜNCE NEFESİ KESİLDİ


Uzman bir doktora sevk edilen kız çocuğu neyin yanlış olduğunun belirlenmesi için bir takım testlere tabi tutuldu. Anne Gina testin yapıldığı odanın duvarında bulunan posterlere bakarken kızının gözündeki rahatsızlığa benzeyen bir görsel gördü. Posterde yazan 'kanser' yazısını gören anne nefesinin kesildiğini hissetti:


"Doktorların yaptığı taramada sağ göz temizdi ancak sol gözde büyük bir kitle vardı. Odadan çıktığımızda bir kadın geldi ve Darcey-Rose'a bir oyuncak verdi. Eşime baktım ve ona kendisini hazırlamasını çünkü kızımızın kanser olabileceğini söyledim"


6 YAŞ ALTI ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN NADİR BİR KANSER


Yapılan taramalar sonrası 3 yaşındaki kız çocuğuna, 6 yaş altındaki çocuklarda görülen ve nadir bir göz kanseri olan 'Retinoblastom' teşhisi kondu.


Haberi alan anne babanın dünya başına yıkıldı. Gina o anda yaşadıklarını, "Dünyamız parçalandı, adeta her şey durdu" sözleri ile anlattı.


ANNE BABAYA İKİ YIKICI SEÇENEK SUNULDU
Şubat ayının sonunda aldığı teşhis sonrası Mart ayında yapılan kontrollerde çocuğun gözündeki kanserin giderek büyüdüğü görüldü ve anne babaya iki yıkıcı seçenek sunuldu.
Bunlardan birisi göze yapılan kemoterapi enjeksiyonu diğeri ise gözün tamamen alınması idi. Her iki seçeneği de dikkatlice düşünen anne baba kemoterapi enjeksiyonuna karar verdi.


RETİNAYA KADAR YAYILDI: GÖZÜ ÇIKARILDI


Kısa bir süre sonra kemoterapi tedavisinin ilk seansı için hastaneye giden anne baba bir acı bir gerçekle daha yüzleşti. Kızlarının gözündeki kanser daha da ilerlemişti ve retinaya yayılmıştı.
Doktorlar tedavi için kemoterapinin artık ideal bir seçim olmadığını ve küçük kızın gözünün tamamen çıkarılması gerektiğini belirtti.


"Tam o an saf bir korku hissettim" diyen anne daha sonra kızının gözünün başarılı bir operasyonla çıkarıldığını ve yerine protez bir göz takıldığını anlattı.

Küçük kız gözünü kaybetse de yaşamını yeniden kazanırken, anne baba aynı hastalığa yakalanan çocuklar için bağış toplayarak farkındalık yaratmaya çalışıyor.


RETİNOBLASTOM NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?


Retinoblastom gözün ender rastlanan kanserlerinden biri. Gözdeki ağ tabakası (Retina) içinde oluşur ve yalnızca çocukluk çağında görülür. Hastalık çocuklarda görülen kanserlerin yüzde 3'ünü oluşturuyor.


Başlangıçta hiç bir belirti vermeyen retinoblastom 3 yaş altındaki çocukların göz bebeklerindeki beyaz renkte parlama ya da şaşılık ile kendini gösterebilir.
Detaylı bir tarama ile teşhis edilen hastalığın tedavisinde ilk öncelik tümörü tedavi etmek ve vücudun diğer bölümlerine sıçramasını önlemektir. İlerleyen vakalarda gözün tamamen çıkarılması gerekebilir.

Kaynak: www.hurriyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.