İstanbul Bölgesi Geçici Oda Yöneticileri’ne Soruyorum…

Kimler Oy Kullanamaz?

İstanbul Bölgesi Geçici Oda Yöneticileri’ne Soruyorum…
23 Temmuz 2020 Perşembe 13:25

Seçime 1 Ay Kaldı !
İstanbul Bölgesi Geçici Oda Yöneticileri’ne
Soruyorum…

VARAN 2:
Kimler Oy Kullanamaz?

Dün başladığım yazı dizisine sorular sorarak devam ediyorum...

Hep söylediğim gibi “kimin seçileceğini bilmiyorum ama kimlerin seçilmemesi gerektiğini çok iyi biliyorum’’.

İstanbul seçimleri sektörümüz açısından çok önemli. Maalesef geçici oda yöneticilerinden bazıları, daha önceki dernekçilik ve kooperatifçilik dönemlerinde olduğu gibi, geçici oda yönetimi döneminde de sektöre hizmet sunmak değil, kendilerine fayda sağlamak peşindeler. Şu anda tüm güçleri ile kendilerine güç ve maddi olanak sağlamak ve geçmiş dönemdeki şaibeli olaylarını örtbas etmek için oda yönetimine gelmeye çalışıyorlar.

Dün “Hani SGK Yıllık Sözleşme Bedeli İçin Verilen Sözler?” diye sormuştuk. Henüz bir cevap yok! Sormaya devam…

Aslında temel bir konuyu öğrenmeye çalışıyoruz: “Seçimde kimler oy kullanabilecek?”

Basit bir soru değil mi?

Ama altındaki usulsüzlükler buna net bir cevap bulmamızı engelliyor! Gelin, netleştirmelerini isteyelim, bakalım ne olacak?

İstanbul Bölgesi Geçici Oda Yöneticileri’ne soruyorum:

SORU 2- “29 KASIM 2019’A KADAR ODAYA KAYIT OLMAYANLAR OY KULLANAMAZ” HÜKMÜ GEÇERLİ MİDİR?

Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nden aidat ödemelerine ilişkin bilgilerin yer aldığı 28 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazete belgesi ve İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası’nın üye kaydı yapabileceğini bildirir 29 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete belgesi kapsamında oda kayıtlarının son günü 29 Kasım 2019 olarak duyurulmuştur. Belgeleri ekte inceleyebilirsiniz.

Lütfen linke tıklayın Resmi Gazete 28 Haziran 2019.pdf

Lütfen linke tıklayın Resmi Gazete 29 Ağustos 2019.pdf

Birinci Kategori : 29 Kasım 2019’a Kadar Aidatlarını Ödeyenler

Bu genelgeye göre; 29 Kasım 2019’dan önce aidatını ödeyenler seçimlerde oy verebilirler. (Bu kategorideyseniz hemen sevinmeyin. Biraz bekleyin. Okumaya devam edin, ikinci soruda kategoriniz değişebilir.)

İkinci Kategori : 30 Kasım 2019’dan İtibaren Aidatlarını Ödeyenler

Bu genelgeye göre 30 Kasım 2019’dan sonra aidatını ödeyenlerin seçme ve seçilme hakkı gasp edilmiştir.

30 Kasım 2019’dan sonra aidatınızı ödediyseniz oda üyeliğiniz yapılmıştır ama üye olmanıza rağmen, yönetim kurulunu seçme hakkınız yoktur, seçimde oy kullanamazsınız demektir.

İşte gelelim buradaki kilit noktaya. Bu genelge neye dayandırılarak yayınlanmıştır? Hani nerede Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nin Deontoloji Tüzüğü?

Değerli meslektaşlarım,

Haklarımızı bilmezsek koruyamayız.

Birliğimizin bir Deontoloji Tüzüğü yoktur. Henüz hazırlanmamıştır. Bu olmadan sürekli 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında kanuna ek olarak yayınlanan genelgelerle cezai maddeler koyarak ilerlemek, ortalığı böyle karmaşaya sürükler.

Hep kendimize örnek aldığımız Eczacılar Birliği bir ceza yaptırım uygulayacaksa bunu 1841 Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğü’ne başvurarak yapar. Keza Tabibler Birliği’nin Tıbbi Deontoloji Tüzüğü vardır.

Ne işe yarar Deontoloji Tüzüğü? Deontoloji, bir mesleği uygularken mutlaka uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen bilim dalıdır. Aynı meslek grubunda olan insanların birbirleri ile olan ilişkilerinde uyulması öngörülen ahlaki, moral değerler bu tüzük içinde yer alır.

İşte geçici birlik ve oda yöneticilerinin şimdiye dek yapmaları gereken işler bunları hazırlamaktı. Ancak geçici oda yöneticilerinden bazıları, kendilerini geçicilikten kurtaracak seçimlere kendi yöntemleriyle koşmayı öncelik bildiler.

Dönelim konumuza…

Üçüncü Kategori : Aidatlarını Ödemeyenler

Son yıllardaki ekonomik durağanlığın üzerine bir de pandemi eklendi. İyice zorlaşan koşullarda problem yaşayan meslektaşlarımız olduğunu duyuyor, biliyoruz. İlle de maddi zorluk diye düşünmemek lazım. O veya bu sebeple aidatlarını hala ödememiş olan meslektaşlarımız da var. İstanbul Odası’na henüz kayıt yaptırmayan 102 meslektaşımız bulunmaktadır. Bunlara yanlış hatırlamıyorsam 2 aidat bedeli ödemek şeklinde bir ceza kesileceği bildirilmiştir. Hem ceza vermeleri şartı koyulmuş, hem de seçme ve seçilme hakları ellerinden alınmıştır. 

Neye göre? Yine aynı noktaya geldik. Bir Deontoloji Tüzüğümüz yok. Yani diyelim ki bir meslektaşımız herhangi bir sebepten ödemesini yapmadı. Sonra aidatını da ödeyip, yönetim için başvuruda bulunup adaylığını koyacak. Koyamıyor. Bu konu mahkemeye yansısa usulsüzlükten dolayı dava kaybedilir.

Bir de meslektaşlarımız açısından bakalım. Derdini anlatamayınca ne yapsın. Bu konular için mahkemeye başvurmak zorunda kalmak, hem meslektaşa, hem mesleğe, hem birliğe, hem odaya, hem sektöre, hem devlete zarar! Yazıktır.

Yasal olarak seçimlere ilişkin duyuru tebligatından önce aidatını verip kayıtlarını yaptıran herkes anayasal bir hak olan seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Bu hakkın gasp edilmesine elbette müsaade edilemez. Eğer gasp ediyorsan, ceza da kesemezsin!

Evet bu bilgiler ışığında özetle şunu soruyorum.
Kimler oy verecek? Sadece 29 Kasım 2019 tarihinde ve öncesinde aidatını ödeyenler mi, yoksa Genel Kurul tarihine kadar aidatını ödemiş herkes mi?

Cevabını merakla bekliyorum.

Bir sonraki konumuzun da bugünkünden aşağı kalır yanı yok! O da çok çarpıcı.

Arkası yarın…

Yarına kadar, kalın sağlıcakla…

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı
Opak Lens
Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.