İnternette Kontak Lens Satışları Tavan Yaptı!

Atı Alan Üsküdar’ı Geçiyor…

İnternette Kontak Lens Satışları Tavan Yaptı!
10 Nisan 2020 Cuma 16:15

COVID-19 Karantinasında
Internette Kontak Lens Satışları Tavan Yaptı!
Atı Alan Üsküdar’ı Geçiyor…

Değerli Meslektaşlarım,

Covid-19 virus salgını her ülkeyi, her tür iş kolunu, her sektörü, her bireyi derinden etkiledi, etkilemeye de devam ediyor.

2004 yılında kontak lens satışlarının tüm satış ve pazarlama haklarının yalnızca optisyenlik müesseselerine verildiği 5193 sayılı “Optisyenlik Hakkında Kanun”un yürürlüğe girdiği günden bu yana, hep bu kanunun gereğini yerine getirmek için yapılabilecek ne varsa “şahsen” yaptım.

Misyonunu bu temel üzerine inşa ederek, vizyonunu bu yönde kurgulayarak büyüttüğümüz Opak Lens firması da kurumsal anlamda yerel bağımsız optisyenlik müesseselerine bu konuda sağlayabileceği her türlü desteği verdi, vermeye de devam ediyor.

16 yıllık bir mücadeleden söz ediyoruz.

16 yıl önce internetten kontak lens satışı konusu çok minik, çok önemsiz bir konuydu. Çünkü internetin hızı düşüktü, her evde internet yoktu, akıllı telefon dediğimiz şey sadece Blackberrymarkasıyla iş insanları tarafından kullanılıyordu. Düşünün akıllı telefonda en çok bilinen marka iPhone bile 2007’de pazara sunuldu.

O yıllarda Türkiye’de gittigidiyor.com ve hepsiburada.com gibi sadece birkaç tane elektronik ticaret sitesi vardı ve yasal olmadığına ilişkin yazıları kendilerine gönderdiğimiz anda hemen kontak lens satmayı durdurdular. Gönderdiğimiz belgeler halen odamdaki klasörlerde durur.

Bugün bu ve bunlara benzeyen diğer kurumsal e-ticaret siteleri kontak lens satmıyor. Dünyanın her yerinde kontak lens satışı yapan Amazon, Türkiye’de yasal olmadığı için satmıyor. Satanlar kimler? Birkaç tane sadece kontak lens satışı yapan, yasalara aldırmayan site halen kontak lens satışı yapmaya devam ediyor…

Covid-19 salgını hepimizi etkiledi. Hepimiz durduk. Optik mağazaların büyük bir kısmı kapandı. Onlara hizmet veren firmalar yavaşladı. Çalışanların çoğu evlerinde. Bir kısmı yarı zamanlı hizmet veriyor.

Ve bu dönemde internette kontak lens satışları tavan yapıyor!

Yasal olmayan, 2-3 kişiyle hizmet veren kontak lens firmaları hiç satmadıkları kadar çok kontak lens satıyorlar.

Soruyorum sizlere değerli meslektaşlarım: Siz neden internetten satmıyorsunuz?

Bu dönemde kapattığınız ya da tüm riskleri göze alarak açık tuttuğunuz müesseselerinizde gelir üretemeden yaşamaya çalışırken, elemanlarınızı mağdur etmeden yaşatmaya çalışırken bu haksızlık canınızı yakmıyor mu?

Nerede Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Kurumu’nun optisyenlik müesseselerini internette kontak lens satmaktan alıkoyan denetçileri, yöneticileri?

7400 optisyenlik müessesesinin hakkı olan satışları bir elin 10 parmağını geçmeyen internet siteleri yaparak zengin olurken, hani nerede Sivil Toplum Kuruluşlarımızın yöneticileri?

Oda olunca, Birlik olunca ilk ele alınıp çözülecek konuydu bu. Hani nerede seçilmiş Oda yöneticileri? Hani nerede Geçici Birlik?

Neden kimse konuşmuyor? Neden kimse bir şey yapmıyor? Neden bu konular bu kadar nadasa bırakıldı?

“Biz burada yeniyiz, vaktimiz olmadı” mı diyeceksiniz? Bazılarınız senelerdir dernek koltuklarını işgal edip, çektirdiğiniz boy boy fotoğraflarınızla arz-ı endam edip durdunuz. Sektöre bir faydanız olmadığı gibi, bir de zarar verdiniz.

Buyrun bakalım. Şimdi durdurun internetten kontak lens satışını.

Optisyenlik müesseselerinin sadık müşterileri kendi optik mağazasının internet sitesi olsa oradan alırdı. Ama yok! Çünkü yasal değil diyerek durduruldular.

Yasaları umursamadan satmaya devam edilen birkaç tanesine ise göz yumuldu.

Sevgili meslektaşlarım,

Senelerce internetten kontak lens satışı yapanlarla mücadele ettim. Bunun optik sektörü için her gün büyüyerek daha büyük sorun olacağını hep söyledim.

  • Opak Lens’in depo sayısını arttırarak bu konuda optisyenlik müesseselerini hep internet satıcılarından daha güçlü ve daha hızlı hale getirmeye çalıştım.
  • İstanbul’dan Ankara’ya yasal olmayan internet satışlarına dikkat çekebilmek adına yürüdüm ve bunu da ulusal basın yoluyla halkımıza anlattım.
  • Optik mağaza çalışanlarından 7400 imza toplayarak SAĞLIK BAKANLIĞI’na teslim ettim.
  • Onlarca  firmayı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’na şikayet ederek, satışlarını engelledim.
  • Yüzlerce kez Ankara’ya gidip optik ürünlerin internette satılmamasının gerektiğini sebepleri ile anlattım.

Şimdi gelinen nokta çok acıdır. İçler acısıdır.

Yasalara uyan 7400 optisyenlik müessesesi, güvenerek beklemiştir.

  • Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’nun konuyu çözmesini beklemiştir.
  • Derneklerin ve daha sonra Oda/Birlik oluşumunun yasada gereken düzenlemeleri sağlayarak konunun çözümlemesini beklemiştir.

Beklerken kendi internet sitesini kurmamıştır. Güvenerek teslim olmuş ve beklemiştir.

Covid-19 virus yaşamımızı kökten değiştirdi ve değiştirecek.

Yıllardır yazdığım yazıları takip edenler bilirler. Ben teknoloji düşkünü bir insanım. Opak Lens’in yönetici kadrosu da teknoloji konusunda yenilikçi ve meraklı bir bakış açısına sahiptir. Şirketimizin bilişim altyapısı bugün Türkiye’nin dev firmalarının kullandığı teknolojilerinden aşağı kalmaz. Teknolojiyi yakından takip ederiz, işimize kolaylık sağlayacak yeni sistemleri hayatımıza alırız.

Eski yazılarımda da belirttiğim gibi karşı olduğumuz şey internet ya da internetten satışdeğildir. Ama yasal olmayan kontak lensin internetten satışına karşıyız. Çünkü kontak lens gözün korneasına doğrudan temas eden tıbbi bir protezdir ve bir sağlık ürünüdür. Sağlık ürünlerinin internette satışının toplumun ve fertlerin göz sağlığı açısından ciddi sorunlar yaratacağı düşüncesindeyiz. Sahte, kaçak, süresi geçmiş ürünlerin denetimsiz kanallarla topluma ulaşması riski büyüktür.

Şu anda söz konusu internet sitelerinin çoğalan talebi karşılamak üzere hangi kaynaklardan ne tür ürünleri temin edip, ne tür ürünleri piyasaya sürdüğünü bilebilme şansımız var mı? Denetleyen olmadığına göre içimizin rahat olması mümkün mü?

Opak Lens olarak 2013-2014 yıllarında internet satışlarının karşısında durmak üzere kontak lensin internette satılmasının sakıncalarını anlatan bir proje başlatmıştık. Bu projede tüm Türkiye haritası üzerinde optik mağazaların lokasyonlarını –o günün teknolojisinde çok yeni olan bir sistem üzerinde- tanımlayarak, internetten alışveriş yapan müşterileri optik mağazalara yönlendirmek suretiyle onlardan almalarını sağlayacak bir altyapı kurmuştuk. Proje hayata geçtiği anda bizi “internetten satış yapmak anlamına gelir bu” diyerek durdurdular.Oysa tam tersine internetten kontak lens almaya alışmış kullanıcıları bulup onları optisyenlik müesseselerine yönlendiren bir projeydi bu!

Ama o tarihte internette satış yapan sitelere hiç dokunulmadı.Ve o zamanın Sivil Toplum Kurumu başındaki yöneticiler bu konuda varlık göstermek şöyle dursun, tam tersine bir tutum gösterdiler…

Bir düşünün; o gün bu proje engellenmiş olmasaydı, bugün Covid-19 virusu nedeniyle internetten alışveriş yapmaya yönelen müşterileriniz o sitelere gitmeyecek, haritadan sizin isminizi seçecek ve sizin üzerinizden ürününü temin edecekti. Siz ona bir servis sunmuş olacaktınız.

Şimdi haksızlığın ne boyutlarda olduğunu görüyor musunuz?

Üstelik o yıllarda yaptığımız hesaba göre kontak lens cirosunun %20’si internetten online satış yapanlara gidiyordu ve yaklaşık 33 Milyon TL civarındaydı. Son yıllarda kontak lens satışlarında pazar büyümemekte ve pazar büyüklüğü aynı boyutta kalmaktadır. Ancak o zamanın %20’si maalesef bugünlerde %40’lara varmıştır. Bugün nereden baksanız yılda 70 Milyon TL civarında bir toplama gelecek olan kontak lens cirosu, sayıları çok az olan, yasa dışı online kontak lens satışı yapan birkaç internet sitesine akmaktadır.

Bu arada sözlerim yanlış anlaşılmasın! Internette online satışın oranını %20’den %40’a yükselten şey tek başına Covid-19 virus salgını olarak algılanmasın. Evet Covid-19 virus salgını çok etkili olmuştur ama bu oranın artmasında bir çok başka sebep de bulunmaktadır.

  • İlk sebep Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yönetici ve yetkililerinin gerekli cezaları vermemeleri, verdikleri cezaları uygulamamalarıdır. Devlet memurlarıyla kurulmuş ahbap-çavuş ilişkisi nedeniyle denetimler kağıt üzerinde yapıldı görülse de, sonuçta cezalar yazılmıyor. Devletimizin paraya en ihtiyacı olan bu zamanlarda o cezalarla bu paralar devletin kasasına gidiyor olabilirdi. Oysa şu anda birkaç internet sitesini zengin ediyor.
  • Onlar daha çok sattıkça, uluslararası kontak lens tedarikçileri de onlara daha uygun fiyatla ve özel pazarlama katkı paylarıyla ürün temin ediyorlar.
  • Bazı STK Yöneticilerini söylemekten ben artık yoruldum. Onlar da bal tutan parmağını yalar misali kendi gelişimlerini önemsiyorlar. Internette online lens satılması konusunu sadece seçimlerde kendilerine oy lazım olduğunda optik mağazaların lehine bir durum olarak gündeme getiriyorlar.
  • Hepsini geçtim, değerli meslektaşlarım, optisyenlik müesseseleri de bu konuda bir aksiyonda bulunmuyorlar. Hangi optik mağaza 15-20 dakikasını ayırdı da CİMER’e bir şikayet yazısı yazdı? Elinizi vicdanınıza koyup söyleyin. STK’lar işini yapmıyorsa, siz yapın. 10 optik mağaza teker teker yazsa bir ilgi uyandırır. 100 optik mağaza yazsa ses getirir. 1000 optik mağaza yazsa olay biter! Optisyenlik müesseseleri kepenklerini kapatırken şu anda internet sitelerinden koli koli kontak lens kullanıcılara gidiyor. Zor değil. CİMER’e linklerini verip şikayet etmeniz en fazla 20 dakikanızı alır!

Haydi şimdi tam zamanı. Fırsatçılık yapan ve senelerdir sektörün kanını emen bu yasal olmayan internetten lens ve gözlük satan siteleri, CİMER ‘e şikayet edelim. TÜRKİYE  İLAÇ ve TIBBİ CİHAZLAR KURUMU’nu görevini yapmaya davet edelim, mesleğimize sahip çıkalım.

Covid-19 virusu hepimizin yaşam biçimini değiştiriyor. Hepimizin dönüp kendi içimize tekrar tekrar bakmamızı sağlıyor. Problemlerin büyük olduğu yerde, yaratıcı çözümler gelişir. Ben düşünüp duruyorum. Siz de düşünün lütfen. Önerileriniz var mı? Toplumun ve fertlerin sağlığını öncelikli tutarak, yasalar çerçevesinde, optisyenlik müesseselerini bir bütün olarak internetten faydalandıracak bir formül üretme şansımız var mı? Nasıl? [email protected] adresine yazın aklınıza gelenleri. Tek tek bakacağıma ve değerlendireceğime emin olabilirsiniz.

Covid-19 virus salgını bize gösterdi ki önce sağlık. Ama bir şekilde yaşamımıza da, işimize de sahip çıkmalıyız. Boş durmak yok. Fikir üretmek de üretimdir…

Kalın sağlıcakla,

H Erol Harbi

Opak Lens

Yönetim Kurulu Başkanı

CİMER'e Şikayet Dilekçesi İçin Lütfen Tıklayınız


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gülten Kızmaz Çavuş - 4 yıl önce
Optisyenlik sektörü tarafından satılması gereken kontakt lens satışını yasa dışı online satış yapan siteler acilen cezalandırılmalı ve satışları durdurulmalıdır
Avatar
Mustafa uma - 4 yıl önce
Optisyenlik sektörü tarafından satılması gereken kontak lens satışını yasa dışı online satış yapan siteler acilen cezalandırılmalı ve satışları durdurulmamalıdır.