İnsanları Tanıyan, Eşyaların Yerini Söyleyen Gözlük Yapıldı

Melis’in gözlüğü karşıdan gelen kişiyi tanıyıp ismini söylüyor, kullanıcısına eşyaların yerini tarif ediyor.

İnsanları Tanıyan, Eşyaların Yerini Söyleyen Gözlük Yapıldı
15 Eylül 2022 Perşembe 13:58

Görme engelliler için geliştirdi

www.hurriyet.com.tr

 Beyazıt Şenbük

Dünyanın en saygın okullarından Brown Üniversitesi’nden mezun olan Melis Gökalp, görme engelliler için üretilen ‘asistan gözlük’ yazılımına imza attı. Melis’in gözlüğü karşıdan gelen kişiyi tanıyıp ismini söylüyor, kullanıcısına eşyaların yerini tarif ediyor.

ABD’deki Brown Üniversitesi’nden tam burslu olarak mezun olan 25 yaşındaki Melis Gökalp, gelişmiş ülkelerin dijital sağlık sistemlerini tasarlayan InterSystems adlı şirkette çalışmaya başladı. Burada 2019-2021 yılları arasında geliştirilen görme engellilerin yaşamını kolaylaştıracak asistan gözlüğün yazılımını yapan Gökalp, çığır açan buluşu şöyle anlattı:

EŞYANIN YERİNİ SÖYLÜYOR

“Üzerinde kamera olan bir Gözlük düşünün. Bu gözlük güçlü bir bilgisayara bağlı. Gözlüğün üzerindeki sensörler, görme engelli birine önündeki nesnelerin ne olduğunu tanımlıyor ve kulaklıkla söylüyor. Görme engelli birey bu gözlüğe sesle komut verebiliyor. Gözlüğün yapabildikleri bununla sınırlı değil. Eşya bulma modunda gözlüğe ‘Anahtarlarım nerede?’ diye sorabiliyorsunuz, o da size etrafındaki anahtarların yerini tarif ediyor. Renk söyleme fonksiyonunda parmak ucunuzla işaret ettiğiniz bir objenin rengini söylüyor.

KARŞIDAN GELENİ TANIYOR

Yüz tanıma modunda ise önceden tanımlanmış insanların isimlerini ve temel bilgilerini gördüğü anda kullanıcısına aktarıyor. Karşıdan bir arkadaşı geliyorsa gözlük görme engelli bireye bunu haber verebiliyor. Projeye obje tanıma ve bulma, yüz tanıma özelliklerini kazandıran yazılımı ben hazırladım. Yüz ve obje tanımada gözlüğün başarı oranı yüzde 100’e yakın. Bu nedenle araştırma ödülü de aldım. Gözlükten 6 adet prototip üretildi, şimdi klinik çalışmalarla Rhode Island Veterans Hospital’da test ediliyor.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.