İnsan Gözünde Özel Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi

İnsan Gözünde Devriye gezen Özel Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi

İnsan Gözünde Özel Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi
26 Temmuz 2023 Çarşamba 10:20

İnsan Gözünde Devriye gezen Özel Bağışıklık Hücreleri Keşfedildi

Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü

Melbourne Üniversitesi araştırmacıları, sağlıklı insan korneasını patojenlerden ve iltihaplanmadan koruyan nöbetçilerin, daha önce düşünüldüğü gibi dendritik hücreler olarak adlandırılan başka bir bağışıklık hücresi türü değil, T hücreleri olduğunu keşfettiler.

 Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan keşif, sağlıklı bir insan gözünün korneasındaki bağışıklık hücresi görüntüsü hakkındaki mevcut anlayışı yeniden tanımlıyor.

Ekip tarafından geçen yıl Hücre Raporlarında yayınlanan ve T hücrelerinin farelerde virüs enfeksiyonuna karşı gözü koruduğunu gösteren önceki araştırmaya dayanıyor.

Optometri ve Görme Bilimleri Bölümü'nden Melbourne Üniversitesi Doçent Doktoru Laura Downie ve Dr. Holly Chinnery ile Doherty Enstitüsü Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Bölümü'nden Profesör Scott Mueller liderliğindeki ortak araştırma ekibi, araştırmalarının bir parçası olarak yeni bir görüntüleme tekniği geliştirdi.

Profesör Mueller, insan korneasındaki çeşitli bağışıklık hücresi türleri hakkındaki bilgimizin, gözün patojenlere ve hastalıklara karşı koruyucu mekanizmalarını oluşturmak için önemli olduğunu açıkladı.

Profesör Mueller, "Yeni geliştirdiğimiz görüntüleme tekniğimizi diğer gelişmiş analitik yaklaşımlarla birleştirerek, sağlıklı korneanın yüzeyindeki önemli sayıda hücrenin aslında T hücreleri olduğunu keşfetmeyi başardık" dedi.

"Şimdiye kadar, bu hücreler statik görüntülemeye dayalı olarak yanlışlıkla dendritik hücreler olarak sınıflandırılıyordu. Bu, sağlıklı korneada yalnızca dendritik hücrelerin bulunduğu şeklindeki alandaki mevcut dogmayı tamamen değiştiriyor."

Doçent Downie, hücrelerin normal davranışını dinamik olarak yakalayabilmenin ve iltihaplanmaya yanıt vermenin, gözdeki bağışıklık yanıtına ilişkin benzersiz bir anlayış sağladığını söyledi.

Doçent Downie, "Fonksiyonel In Vivo Konfokal Mikroskopi (Fun-IVCM) olarak adlandırdığımız invaziv olmayan görüntüleme yaklaşımımızı kullanarak, bu T hücrelerinin hızla hareket ettiğini ve korneanın en dış tabakasındaki diğer hücreler ve sinirlerle etkileşime girdiğini görebildik. Ayrıca kontak lens kullanımına ve alerjik göz hastalığına yanıt olarak farklı hücre dinamikleri yakaladık ve bu davranışların ilaç tedavileri tarafından nasıl modüle edildiğini ölçtük" dedi.

"Bu bulgular, insan korneasındaki farklı bağışıklık hücresi alt kümelerine ve bunların farklı uyaranlara nasıl tepki verdiğine ilişkin anlayışımızı yeniden şekillendiriyor. Fun-IVCM'yi kullanarak, bu erişilebilir periferik duyusal dokuda yaşayan insanlarda hücresel bağışıklık tepkilerine ilişkin hızlı, gerçek zamanlı içgörü elde edebiliriz."

Dr. Chinnery, yeni araştırmanın hastalar ve uygulayıcılar da dahil olmak üzere tıp ve immünoloji alanları için önemli etkileri olacağını söyledi.

Dr. Chinnery, "Bu yeni teknik, insan korneasının non-invaziv, hızlandırılmış görüntülemesini içerdiğinden, Fun-IVCM kliniklerde doğrudan bağışıklık tepkilerini ve oküler sağlığı değerlendirmek için kullanılabilir. Hatta genel bağışıklık sistemi sağlığı için bile kullanılabilir" dedi. "T hücrelerindeki ve davranıştaki değişiklikler, hastalığın klinik bir biyolojik belirteci olarak kullanılabilir ve tedavilere yardımcı olabilir."

Kaynak: www.medicalxpress.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.