İndeksini Yükseltmeden Daha İnce Gözlük Camı Elde Edilebilir mi?

Evet, birçok kez bu mümkündür

İndeksini Yükseltmeden Daha İnce Gözlük Camı Elde Edilebilir mi?
22 Şubat 2022 Salı 11:01

Cam indeksini yükseltmeden, montajı da kurallara uygun olarak yaparak, daha ince camlar elde edilebilir mi?

Evet, birçok kez bu mümkündür. Her zaman montajın kurallara göre, yani pupilla mesafelerine ve montaj yüksekliklerine sadık kalınarak yapılacağı farzedilerek, daha yüksek indeksli camlar kullanmadan daha ince camlar elde etmek için şunlar yapılabilir:

1. Daha küçük çerçeve tavsiye ediniz:

Cam boyutlarının birkaç milimetre daha küçük olması, orta ve yüksek diyoptrili sferik ve silindirik camlarda bazen inanılmaz derecede incelme sağlar.

Örnek 1.

Reçete: Sağ/Sol -10.00 Sph. 1.67 indeks camlar Pd: 60 mm

Çerçeve ekartmanı: 50x16 Şakak tarafındaki kalınlık: 7.9 mm

Çerçeve ekartmanı: 48x16 Şakak tarafındaki kalınlık: 7.0 mm

Çerçeve ekartmanı: 46x16 Şakak tarafındaki kalınlık: 6.1 mm

Çerçeve ekartmanı: 46x14 Şakak tarafındaki kalınlık: 5.7 mm

Örnek 2.

Reçete: Sağ/Sol +10.00 Sph. 1.67 indeks camlar Pd: 60 mm

Çerçeve ekartmanı: 50x16 Camların orta kalınlığı: 6.9 mm

Çerçeve ekartmanı: 48x16 Camların orta kalınlığı: 6.0 mm

Çerçeve ekartmanı. 46x16 Camların orta kalınlığı: 5.2 mm

Çerçeve ekartmanı 46x14 Camların orta kalınlığı: 4.9 mm

2. Cam şekline dikkat ediniz:

Aynı ekartmanda olsa da bazı çerçevelere takılan camlar, çerçevenin şeklinden dolayı daha ince olur. Oval ve köşeleri sivri olmayan B boyutu çok büyük olmayan dörtgen şekilli gözlüklerin camları her zaman daha ince olmaktadır. Aynı ekartmanlı çerçeveler arasında camların merkez veya kenar kalınlığı en fazla olan şekiller, damla modeli olanlarla fazla asimetrik şekilli olanlardır.

3. Çerçevenin tipine dikkat ediniz:

Çerçevenin Kapalı, Faset veya Nilör olmasının, camların kalınlığında önemli etkisi vardır. Yüksek diyoptrili konveks veya konkav reçetelerde çerçeve seçiminde birinci tercih plastik çerçeveler ve ikinci tercih de kapalı metal çerçeveler olmalıdır. Yüksek diyoptrili camlar için Faset veya Nilör çerçeveler tercih edilmemelidir.

4. Asferik veya Freeform camlar öneriniz:

Konveks asferik ve freeform camlarda ön yüzeyin bombesi optik merkezde daha fazla olup kenarlara gittikçe bombe azalmaktadır. Bu yapı, asferik ve freeform gözlük camlarına bazı önemli avantajlar sağlamaktadır. Bunların başında bu camların daha düz ve daha ince olmaları gelir. Özellikle konveks asferik ve freeform camlar, geleneksel teknoloji ile üretilenlere kıyasla belirgin derecede daha ince ve estetik olur.

Asferik ve freeform camların montajı ile ilgili en önemli hususlardan ilki, optik merkezlerin, progresif cam montajındaki gibi, “Sağ” ve “Sol” pupilla mesafelerine göre dikkatlice yapılmasıdır. Asferik cam montajında dikkat edilecek diğer önemli husus da, optik merkezlerin pupilla merkezinin 3-4 mm aşağısına monte edilmesidir. Kural olarak bu aşağı desantrasyon, pantoskopik açının her derecesi için 0.5 mm kadardır.

5. Reçete konveks ise ve aks yönleri uygun ise, camları “Oval” olarak sipariş ediniz.

6. Camların kenar kalınlıklarının inceltilmesi:

Rx laboratuvarı tarafından kesilmemiş camlara “blending” diye tabir edilen işlem yapılarak konkav camların kenarları inceltilebilmektedir. Bu işlemle görme alanı biraz daralmakta, fakat yüksek konkav camlardaki görme alanının geniş olması nedeniyle özellikle -12.00 üzerindeki camlarda “blending” işleminin sağladığı avantajların, neden olduğu dezavantajlardan daha fazla olduğu kabul edilmektedir.

Yapılabilecek diğer kenar inceltmesi de, kesik camın kenarının pahlanmasıdır. Çok abartılmadan miyop camın içten biraz taşlanması yüksek numaralı miyop camın daha ince görünmesini sağlayacaktır.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.