İlk Kez Bir İnsanda O Göz Parazitine Rastlandı

Büyükbaş hayvanlarda görülen göz paraziti 'Thelazia gulosa'nın ilk kez insana bulaştığı bir vaka tespit edildi. ABD'nin Oregon eyaletinde yaşayan bir kadının gözünden 14'ten fazla parazit kurtçuk çıkarıldı. Kadının paraziti, ata binerken kaptığı tahmin ediliyor.

İlk Kez Bir İnsanda O Göz Parazitine Rastlandı
16 Şubat 2018 Cuma 13:15

ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (CDC) duyurduğuna göre ABD'nin Oregon eyaletinde yaşayan 26 yaşındaki Abby Beckley adlı kadında daha önce sadece büyükbaş hayvanlarda rastlanan 'Thelazia gulosa' adlı göz parazitine rastlandı.

Bilim insanları, 2016 yılında görülen vakayı inceleyerek raporunu henüz yayınladı. Buna göre, gözünden 1 buçuk santimlik kurtçuklar çıkarılan Beckley, sinekler tarafından taşınan bu tür parazit enfeksiyonuna maruz kalan ilk insan.

Genç Kadının Gözünden 14'ten Fazla Kurtçuk Çıkarıldı
Beckley 2016'da yaşanan olayda önce gözünde bir hafta boyunca bir kaşınma hissetti. Ardından genç kadın kendi gözünden, 1.27 santim uzunluğunda yarı saydam bir kurtçuğu çıkarmayı başardı.
Endişelenen kadın doktora gittiğinde, kadının gözünden bir kurtçuk daha çıkarıldı. Ardından başka bir göz doktoruna giden kadının gözünden bu kez 3 kurtçuk daha çıktı.
Nihayet CDC'ye gittiğinde Beckley'nin gözündeki parazit kurtçukların Thelezia ailesine mensup olduğu belirlendi. 20 gün boyunca doktorlar kadının gözünden 14 kurtçuğu daha çıkarmayı başardı.

Sadece Büyükbaş Hayvanlarda Görülmüştü
Thelazia gulosa parazitinin daha önce sadece büyükbaş hayvanlara bulaştığı sanılıyordu. Kurtçuklar sinekler yoluyla bulaşıyor. Kurtçuk larvalarını ağızlarında taşıyan sinekler beslenirken larvaları gözlerin ıslak kısımlarına bırakıyor. Larvalar bu bölgede taşıyıcının göz bebeklerindeki sıvıyla besleniyor. Araştırmacılar Beckley'nin kurtçukları Oregon kırsalında at bindiği sırada kaptığını düşünüyor.

Kaynak: Yurtgazetesi.com.tr
 
 
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.