Hipertansiyonun Göze Etkileri

Yüksek kan basıncının gözün retina tabakasında yaptığı hasara hipertansif retinopati denir.

Hipertansiyonun Göze Etkileri
13 Temmuz 2019 Cumartesi 15:01

Hipertansiyonun Göze Etkileri

Yüksek kan basıncının gözün retina tabakasında yaptığı hasara hipertansif retinopati denir.

Yüksek kan basıncı vücudun diğer damarlarında olduğu gibi gözdeki damarlara da zamanla hasar verebilir. Vücut tansiyonu ne kadar yüksek ve ne kadar uzun süreli ise göze vereceği zarar o derece ağır olur. Retina değişikliklerinin daha çok atardamarlardaki büzüşmeden kaynaklandığı ve benzer değişikliklerin hem böbreklerde hem de gözlerde olabileceği gösterilmiştir.

Hipertansif hastalığın şiddeti ile oftalmoskopik bulguların ilişkisi, birçok sınıflandırmaya neden olmuştur. Retinada görülen hipertansif değişiklikler, yapılan göz dibi muayenesi ile dört derecede değerlendirilir. Evrelendirme tanı ve takip, özellikle tedavinin etkinliğini izlemede oldukça önemlidir.

Birinci derece: Sistemik kan basıncının yükselmesiyle, retinanın arteriollerinde yaygın olarak orta dereceli bir daralma izlenir.

İkinci derece: Damar daralmaları daha da belirginleşmiştir. Atardamar ile toplardamarların çaprazlaşma noktalarında atardamarlar toplardamarlara baskı yapar.

Üçüncü derece: Retina atardamarları bakır tel görünümünü alır. Retina yüzeyinde kanamalar ve sert eksuda denilen beyaz eski damar sızıntıları vardır.

Dördüncü derece: Retina atardamarları gümüş tel görünümündedir. Optik (görme) sinirin göze girdiği yerde belirgin ödem (şişme) vardır. Ciddi hipertansiyonda görme merkezinde retina içi lipid (yağlı maddelerin) makula yıldızı şeklinde yerleşmesi görülebilir.

Hipertansif retinopatinin teşhisi için;
Sistemik kan basıncı ölçümü,
Oftalmoskop ile göz dibi muayenesi,
FFA (retinadaki damarların ilaçlı filmininin çekilmesi): damarlardaki kan akımı, sızıntı ve beslenemeyen bölgeler olup olmadığı hakkında bilgi verir,
OCT: Retina tabakalarında ve görme merkezinde sıvı birikimi ve hasar olup olmadığını gösterir.

Hipertansif retinopatinin esas tedavisi hipertansiyonun tedavisidir. Hipertansiyon tedavi edildikten sonra sıvı birikimi, beslenemeyen alanlar var ise lazer fotokoagülasyon veya göz içi ilaçlar yapılabilir.

Hipertansiyonu olan hastaların dikkat etmesi gereken hususlar
Hekiminiz söylemedikçe ilacınızı asla bırakmayın, kilo kontrolü, sodyum tuzu kısıtlaması, egzersiz ve hayat tarzının kontrolü önemlidir.
Geçici görme kaybınız oluyorsa tansiyonunuzu ölçtürün ve göz doktoruna muayene olun.
Gözünüzün dış kısmında kanama olursa tansiyonunuzu ölçtürün ve göz doktoruna muayene olun.
Hiçbir şikayetiniz olmasa daha 6 ayda bir göz doktoruna muayene olun.

Op. Dr. Tufan Evciman
Göz Hastalıkları Uzmanı

Kaynak: www.milliyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.