Havuz Ve Deniz Göz Enfeksiyonu Riskini Artırıyor

Havuza ya da denize girerken lens kullanıyorsanız mutlaka çıkartın. Deniz gözlüğü takın.

Havuz Ve Deniz Göz Enfeksiyonu Riskini Artırıyor
12 Haziran 2022 Pazar 11:18

Uzmanı Uyardı: Havuz Ve Deniz Göz Enfeksiyonu Riskini Artırıyor

Yaz aylarının gelmesiyle havuz ve denizle direkt temasın gözlerde enfeksiyon riskini artırdığını belirten Op. Dr. Aylin Koç Akbay, özellikle çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksek. Havuza ya da denize girerken lens kullanıyorsanız mutlaka çıkartın. Deniz gözlüğü takın. Yaz aylarında eğer lens kullanıyorsanız kimyasallardan korunmak için günlük lense geçiş yapın” uyarısında bulundu.

Yaz tatiline çıkacakları uyaran Dünyagöz Etiler Hastanesi’nde Op. Dr. Aylin Koç Akbay, havuz kimyasallarının gözlere ciddi zararlar verdiğini söyledi. Özellikle herhangi bir kişi kontak lens kullanıyor ya da herhangi bir göz cerrahisi geçirdiyse o kişide enfeksiyona yatkınlık oranının arttığını belirten Op. Dr. Aylin Koç Akbay, “Düzgün temizlenmeyen, yanlış kimyasal madde kullanılarak temizlenen havuzlarda enfeksiyon riski her zaman mümkündür. Ayrıca bu durum bulaşıcıdır. Oluşan enfeksiyon, korneada ize neden olabilir” açıklamasını yaptı.

“KONTAK LENS, ENFEKSİYONUN YAYILMASINI HIZLANDIRIYOR”

Op. Dr. Aylin Koç Akbay, “Eğer hasta, kontak lens kullanıyorsa havuzda var olan kimyasal maddeler, kornea yüzeyinde mikro travmatik bir hasar yaratarak enfeksiyonun daha hızlı yayılmasına neden olabilir. Bu da korneada ülser görülmesine sebep olur. Ülser oluşursa da hastada görme kaybı olabilir. Görme kaybının oranları ise değişmektedir.” şeklinde konuştu.

“BULANIKLAŞMA VARSA DOKTORA GİDİN”

Enfeksiyon belirtilerini sıralayan Op. Dr. Aylin Koç Akbay, “İlk bulgular kızarıklık, kaşıntı, ciddi ağrı, ışığa hassasiyet, görmede yavaş yavaş bulanıklaşma ile olur. Bulanıklaşma genellikle tek taraflı başlar, nadiren çift gözle devam eder. Bu belirtileri olanlar mutlaka doktora gitmelidir. Kendi kafalarına göre ilaç, asla kullanılmamalıdır. Çünkü özellikle bazı ilaçlar, korneada daha ciddi hasarlara neden olup olayı daha da dramatik hale getirebilir. En fazla yapabilecekleri şey ise suni gözyaşı kullanmalarıdır.” dedi.

“KİMYASALLAR LENSİN ÜZERİNDE BİRİKİYOR”

Yaz tatiline gitmeden önce kişilerin mutlaka göz muayenesi yaptırması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Aylin Koç Akbay, şunları söyledi:

“Hem görme seviyelerini öğrenmek hem de düzgün lens kullanıp kullanmadıklarına bakmak önemlidir. Türkiye’de aylık lens kullanımı yaygın. Ancak yaz aylarında mutlaka günlük lens kullanılmalıdır. Çünkü yazın güneşten korunmak için sürülen kremler, havuz ve denize giriş, makyaj malzemesi kullanımı artması gibi durumlarda bu maddeler, kontak lensin üzerinde birikir. Bu da enfeksiyon sıklığını arttırır. Bu yüzden mümkünse havuz ve denize lensle girilmesin. Çünkü enfeksiyon bir kere oldu mu tedavi etmesi zor olabilir. Ayrıca yüzücü gözlüğü kaliteli seçilsin. Öğle saatinde dik vuran güneşe de mutlaka güneş gözlüğü ile çıkılmalıdır. ”

Kaynak: www.cnnturk.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.