Güneşin UV Işınları Katarakta Neden Olur mu?

DSÖ, UV maruziyetinin her yıl dünya çapında 2 milyondan fazla insanın kör olmasına neden olabileceğini tahmin ediyor

Güneşin UV Işınları Katarakta Neden Olur mu?
23 Haziran 2023 Cuma 10:38

Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları güneş ışınlarının en yoğun olduğu dönemlerdir. Bu nedenle 27 Haziran ABD’de Ulusal Güneş Gözlüğü Günü olarak ilan edilmiş her gün, her dışarı çıktığımızda güneş gözlüğü takarak gözlerinizi güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korumanın önemini hatırlatıyor.

Haziran aynı zamanda Katarakt Farkındalık Ayı'dır. Ulusal Güneş Gözlüğü Günü'nün Katarakt Farkındalık Ayı'na denk gelmesi tesadüf değildir: Güneşe maruz kalma, bireylerin katarakt geliştirme olasılığını artırır. Güneşin katarakta neden olduğunu kesin olarak söyleyemesek de, ömür boyu UV ışınlarına maruz kalmanın katarakt gelişimine katkıda bulunduğunu biliyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), güneşin UV ışınlarını iki önemli halk sağlığı sorunu için suçluyor: cilt kanseri ve katarakt. Ozon tabakası artık 30 yıl öncesine göre daha ince olduğundan, güneşin UV ışınları Dünya yüzeyine ozon tabakasının daha sağlıklı olduğu zamanlara göre çok daha yüksek bir oranda ulaşıyor. (Bu konuda iyi haber: Dünya'nın ozon tabakası, yaklaşık 40 yıl içinde 1980'lerdeki durumuna geri dönme yolunda .)

Katarakt nedir?

Katarakt, bulanık görmeye, renk görme değişikliklerine, zayıf gece görüşüne ve ışığa duyarlılığa neden olabilen göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Yaşlı insanların katarakttan muzdarip olmasının bir nedeni, güneşin UV ışınlarının gözlere verdiği hasarın, ömür boyu korumasız güneşe maruz kalmanın kümülatif olmasıdır. (Yani, güneş gözlüklerinizi takın!)

Katarakt, ABD'de görme kaybının 1 numaralı nedeni ve dünya çapında körlüğün 1 numaralı nedenidir. DSÖ, UV maruziyetinin her yıl dünya çapında 2 milyondan fazla insanın kör olmasına neden olabileceğini tahmin ediyor. ABD'de UV'ye maruz kalma, insanların yarısından fazlasının 80 yaşına kadar katarakt yaşamasına katkıda bulunuyor.

UV Işınlarının Göze Zararları Nelerdir?

İster her gün güneş kremi sür, ister genellikle atla, bir noktada güneş ışınları korunmasız cilt bulur ve güneş yanığı gerçekten acıtabilir.

Gözleriniz de güneş yanığı olabilir. Kaliteli güneş gözlüğü takmadan güneşte saatler geçirirseniz, gözleriniz kırmızı, şiş, ağrılı, bulanık olabilir ve hatta geçici körlük yaşayabilirsiniz!

İşte nedeni: UV ışınları, güneş tarafından üretilen bir elektromanyetik radyasyon şeklidir. Üç UV kategorisi vardır: UVA, UVB ve UVC. UVA ışınları en yaygın olanıdır ve en uzun dalga boyuna sahiptir; UVB ışınları daha kısa dalga boyuna sahiptir ve daha yoğundur. UVC ışınları en kısa dalga boyuna sahiptir, bu da onları cilt ve gözler için en tehlikeli hale getirir, ancak neyse ki, UVC ışınları çoğunlukla Dünya'nın ozon tabakası tarafından emilir ve bize ulaşmaz. (Teşekkürler, ozon tabakası!)

UVA ve UVB ışınlarına maruz kalma, katarakt, maküler dejenerasyon ve göz kapağı kanseri gibi çeşitli göz problemleriyle bağlantılıdır.

Gözleri UV Hasarından Korumanın 3 Yolu

Peki, güneşin zararlı ışınlarından gözlerinizi nasıl korursunuz? İşte 3 yol:

  1. Her Gün Yüksek Kaliteli Güneş Gözlüğü Takın

En etkili koruma, size %100 UV koruması sağlayan güneş gözlüğü kullanmaktır. Tüm güneş gözlükleri bu düzeyde koruma sağlamaz, bu nedenle güneş gözlüklerinizin “%100 UV koruması” sunduğunu doğrulamanız ve güneş gözlüklerinizi güvenilir bir kaynaktan satın almanız önemlidir. Ek olarak, geniş kenarlı bir şapka da gözlerinizi güneşten korumanıza yardımcı olabilir.

  1. Gün Ortasında Güneşten Kaçının

Gözlerinizi UV ışınlarından korumanın bir başka yolu da, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saat 10:00 ile 16:00 arasında olduğunun farkında olmak ve bu güçlü ışınlardan kaçınmaktır. Ya bu saatlerde dışarıda kalmamak için aktivitelerinize zaman ayırın, gölgede daha fazla zaman geçirin ya da güneş gözlüğü ve şapka takarak ekstra önlemler alın.

  1. Yansıyan UV Işınlarına Dikkat Edin

Kaçınmanız gereken sadece yukarıdan gelen güneş ışınları değil, aynı zamanda yüzeylerden yansıyan ve gözlerinize parlayan UV ışınlarıdır. Kar, su, kum, metal, kaldırımlar ve binalar yüksek düzeyde UV ışınlarını yansıtır. Güneş gözlükleri yansıyan UV'den korur, bu yüzden onları takmak en iyi savunmanızdır.

Çocukların Güneş Gözlüğü Alışkanlığı Geliştirmesine Yardımcı Olun

Çocuğunuzun güneş kremi olmadan saatlerce güneşte kalmasına izin vermezsiniz, değil mi? Güneş gözlüğü söz konusu olduğunda aynı koruma içgüdüsünü kullanın! Çocuğunuza kaliteli bir güneş gözlüğü alın ve iyi güneş gözlüğü alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olun!

Çocuklar her yıl yetişkinlerden daha fazla güneşe maruz kalmaktadır. Ayrıca çocukların gözleri tam olarak olgunlaşmamış olduğundan UV ışınları gelişen gözlerinde daha da fazla hasara neden olur. Çocuklarınızı güneş gözlüğü takma alışkanlığı kazanmaya teşvik etmenin akıllı bir yolu, her gün kendi güneş gözlüklerinizi takmaktır.

Çocuklar davranışlarınızı kopyalayacak - hem iyi hem de kötü. Bu nedenle, çocuklarınızın güneş gözlüğü takmak gibi sağlıklı bir alışkanlık geliştirmelerine yardımcı olun! Sebzelerini yemelerini sağlamaktan çok daha kolay.

UV ışınlarına maruz kalmak çeşitli göz sorunlarına neden olabilir, ancak %100 UV korumalı yüksek kaliteli güneş gözlüğü takarak gözlerinizin maruz kaldığı UV ışınlarını kontrol altında tutabilirsiniz. Gözleriniz ve görüşünüz değerli ve yeri doldurulamaz bir hediyedir; bu hediyeyi her gün güneş gözlüğü takarak koruyun!

Güneş gözlüklerinizin %100 UV koruması sağlayıp sağlamadığından emin değilseniz veya güneş gözlükleriniz çizilmişse (bu UV korumasını azaltabilir), en kısa zamanda optikçiniz ile görüşün.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.