Güneş Gözlükleri Işık Yansımalarından Koruyarak Güvenli Sürüş Sağlar

Güneşli havlarda hepimizin başına gelmiştir. Sıcak asfaltta ilerlerken su birikintisi görüşü oluşur.

Güneş Gözlükleri Işık Yansımalarından Koruyarak Güvenli Sürüş Sağlar
23 Mart 2019 Cumartesi 15:25

Düz yolda olmayan su birikintisi görüyorsanız, torpido ön cama yansıyorsa ne yapmalı?

Güneşli havlarda hepimizin başına gelmiştir. Sıcak asfaltta ilerlerken su birikintisi görüşü oluşur. Ya da güneş ön torpido göğsüne vurur ve o da ön cama yansır. Dikkatimizi dağıtmaya ve sürüşü zorlaştırmaya yetecek iki görüntü. Peki bu görüntülerden nasıl kurtuluruz?. Basit, bu durumlar için üretilen özel güneş gözlükleriyle.

Otomobil, motosiklet ve tekne gibi araçların sürüşleri esnasında taktığımız gözlükler günlük yaşamdaki gözlüklerden farklı olmak zorunda.

Peki, araç kullanımı sırasında gözlüğe gereksinim var mı? Varsa ne tür bir gözlük kullanmalı ve nelere dikkat etmeli?

Ant Optik Bölge Direktörü Volkan Erkul; motosiklet, araba, yat, yelken ve tekne gibi araç sürüşlerinde kullanıcıların sürüş anında net görüntü sunan, araba kullanırken araç camındaki yansımaları engelleyen, motor kullanırken kaskın içine sığan, deniz araçları kullanımlarında su yansımalarını göze ulaştırmayan gözlükleri tercih etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar ayrıca güneş gözlüğü alırken kullanım alanının ve ihtiyaçların göz önünde bulundurulması gerekliliğini özellikle vurguluyor.

Su birikintisi görüntüsü, cama vuran torpido yansıması

Serengeti, Etnia Barcelona, Cebe, Bolle, Blackfin ve Seiko Optik Türkiye distribütörü Ant Optik uzmanlarınca verilen bilgilere göre güneşli ortamda araç sürmenin etkileri şöyle:

“Yazın araba kullanırken güneş torpidoyu ön camın yüzeyine yansıtır ve bu yansıma çoğu sürücüyü rahatsız eder. Aynı şekilde sıcak havanın cama teması, ileri mesafede su birikintileri varmış hissi uyandırır ve bu da sürücülerin dikkatini dağıtır.

Bu gibi yansıma ve parlamaya bağlı problemleri en aza indirmek için yansımayı engelleyen gözlük camlarını tercih etmek gerekiyor.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta gözlük camlarının kolormatik özelliği. Bu teknoloji ile üretilen gözlük camları ışın yoğunluğuna göre ölçüm yaparak renk geçişlerinde kendiliğinden açılır ya da koyulaşır. Bu şekilde renk değiştiren camlar görüş kaybının oluşmasına izin vermez.

Tünellere girişte görüş kayboluyor

Kolormatik gözlükler aniden girilen tünel ya da havanın birden bozması ve kararması gibi durumlarda yeni ışık koşullarına hemen uyum sağlayabiliyor ve net görüş sunuyor. Ani bir hareket ile sürüşü tehlikeye atmadan ve gözlüğü çıkartmadan yolculuğa devam etme olanağı veriyor.

Mineral lensli camlar gözü koruyor

Kullanıcılar ışığın değiştiği her ortamda gözlerini kısar, açar. Bu gibi durumlar gözleri yorar. Yolda araç kullanıcısına zorluk çıkartır. Piyasada çok sayıda farklı materyalden üretilen gözlük camları bulunur, ancak göz yorgunluğunu minimum seviyeye indirmek için mineral lensli camların kullanılması gerekiyor. İnce kumlardan yapılan bu camlar göz
yorgunluğunu an aza indirir ve kullanıcısına tüm ışık koşullarında konforlu görüş alanı yaratır.

Motosiklet kullanırken hangi gözlük takılabilir

Motor kullanımlarında aynı şekilde araba için tercih edilen cam teknolojileri tercih edilebilir. Bu teknolojilere ek olarak dayanıklı camların tercih edilmesi önemli. Trivex camlar ince, hafif ve dayanıklı yapısıyla motor tutkunlarına kaliteli görüş alanı yaratır ve motorcu stilini şık bir şekilde tamamlar.

Ayrıca sıcak ve soğuk havanın çarpışmasıyla gözlük camlarında oluşan buharlaşma probleminin önüne geçmek için de Antifog teknolojili gözlük camları kullanmak gerekiyor.

Sağlık için 400 nm gözlük camı

Göz sağlığını koruyabilmek adına en yüksek derecedeki zararlı ışınlardan koruyabilecek minimum 400 nm ölçüde gözlük camlarının tercih edilmesi gerekiyor.

Kullanıcılar farkında olmasa dahi bu teknolojilerde üretilen sürücü gözlükleri üretim aşamalarında trafik ışık lambalarının özel testlerinden geçer.

Kaynak: https://otoajanda.com

Güneş gözlükleri için özel üretilmiş GPolarize camlar güvenli şürüş sağlar.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.