Güneş Gözlüğü Gözlerinizi Bozmasın!

Güneş gözlüğü satın alırken sakın bu hatayı yapmayın! Orijinal olmayan güneş gözlükleri gözlerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Güneş Gözlüğü Gözlerinizi Bozmasın!
29 Temmuz 2023 Cumartesi 10:56

Güneş Gözlüğü Gözlerinizi Bozmasın!

Orijinal olmayan güneş gözlükleri gözlerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Uzmanlar, güneşin göze verdiği zarardan korunmak için güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini söylüyor. Ancak, her güneş gözlüğünün kullanılmayacağını belirten uzmanlar, “Güneş gözlükleri aksesuar olarak değil, sağlığı koruyucu bir ürün olarak düşünülmeli ve gözlük alırken kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Güneş gözlüklerinin de numaralı gözlükler gibi sağlık için önemli bir unsur olduğu unutulmaması gerekir. Çünkü her güneş gözlüğü ultraviyole ışınlarını önleyemeyebilir, gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekir diyor.

Kalitesiz güneş gözlüklerinin güneş ışınlarını süzemediğine ve göz rahatsızlıklarına sebebiyet verdiğine dikkat çeken uzmanlar, “Gözbebekleri küçülerek veya büyüyerek göze giren ışın miktarını ayarlayabilirler. Ancak kalitesiz güneş gözlüğü takıldığında gözbebekleri bu fonksiyonunu devre dışı bırakarak göze zararlı ışınların girmesine izin verir. Bunlar da zamanla katarakt ve sarı nokta gibi bir takım rahatsızlıkların oluşmasına sebep olur. Güneş gözlüğü alırken camlarının gri, kahverengi ve yeşil tonlarında olmasına dikkat edilmelidir. Koyu veya siyah camlar kişilerin renk algılamasını bozarak görüş kalitesini düşürürler. Koyu renkli camlar için ultraviyole ışınlara karşı koruma sağlar demek de doğru olmaz. Cam rengiyle ultraviyole koruma arasında bir ilişki yoktur" denildi.



Çerçeve seçiminin önemine dikkat çeken uzmanlar, “Camlar kadar çerçevenin doğru seçimi de önemlidir. Güneş gözlüğü seçimi yüz şekline göre yapılmalıdır. Yüze oturan ve insanı rahatsız etmeyen çerçeveler tercih edilmelidir. Aşırı büyük veya aşırı küçük çerçeveler yerine göze ve yüze tam oturan, herhangi bir harekette düşmeyecek türde çerçeveler tercih edilmelidir. Aynı zamanda göze batma tehlikesine karşı çerçeve tasarımında sivri köşeler olmamalıdır. Numaralı gözlük ya da lens kullanan kişilerin güneş gözlüklerinin de numaralı olması gerektiğini söylüyorlar.

Güneş gözlüğü satın alırken sakın bu hatayı yapmayın! Uzmanından hayati uyarı! Güneş gözlüğü takmıyorsanız…

Uzman doktorlar gözlük takmanın önemini özellikle vurgulayarak çok önemli bir uyarı yaptılar. Kaliteli ve gerçek güneş gözlükleri gözlerimizi zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından koruyor ve yaz günlerinde güneş gözlüğü kullanmamak göz sağlığı üzerinde ciddi sonuçlara yol açabiliyor.

Ankara Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü uzmanlarından Doç. Dr. Emine Esra Karaca, UV ışınlarına uzun süre maruz kalmanın potansiyel risklerine ve görüşümüzü korumak için doğru güneş gözlüğü seçiminin gerekliliğine ışık tutuyor.

Dr. Karaca, güneş gözlüğü takmadan uzun süre UV ışınlarına maruz kalmanın "kornea yanığı" olarak bilinen bir durumla sonuçlanabileceğini vurguluyor. Bu durum için tedavi arayışındaki gecikmeler kalıcı görme kaybına yol açabilir, bu da göz korumasına öncelik vermeyi çok önemli hale getirir.

Güneş gözlükleri sadece modaya uygun aksesuarlar değildir; gözlerimizi UV ışınlarının zararlı etkilerinden korumada hayati bir rol oynarlar. Güneş gözlükleri göz çevresini kaplayarak erken yaşlanmayı önler ve kanser riskini azaltır. Ayrıca, alerjenleri ve tozu uzak tutmaya yardımcı olarak kuru göz sendromu olan bireylerde kuruluğu azaltır. Doç Dr. Karaca, güneş gözlüğü takmanın mevsimden bağımsız olarak yıl boyunca hem yetişkinler hem de çocuklar için gerekli olduğunu belirtiyor.

Güneş gözlüğü kullanmamak çeşitli göz sorunlarına yol açabilir. Güneş gözlükleri UV ışınlarını engelleyerek katarakt ve sarı nokta hastalığının gelişimini yavaşlatmaya yardımcı olur. Ayrıca güneş gözlüğü takmak, güneşe maruz kalmanın neden olduğu cilt kanseri ve erken yaşlanma riskini de en aza indirir.

GÜVENİLİR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEÇİMİ

Güneş gözlüğü satın alırken, bunları güvenilir kaynaklardan temin etmek çok önemlidir. UV ışınlarını engellemeyen sahte güneş gözlükleri aslında gözlerimize daha fazla zarar verebilir. Koyu renkli gözlükler göz bebeklerimizin büyümesine neden olarak zararlı UV ışınlarının daha kolay nüfuz etmesini sağlar ve potansiyel olarak lensimize, retinamıza ve korneamıza zarar verir. Optimum koruma sağlamak için, her zaman güvenilir optik mağazalarından %100 UV ışını korumasını garanti eden CE sertifikasına sahip güneş gözlüklerini tercih edin.

Güneş gözlüklerinin sunduğu koruma seviyesi, UV ışınlarını ne kadar etkili bir şekilde engellediklerine bağlıdır. Güneş gözlüğü seçerken, ultraviyole 200, 400 veya 600 gibi UV koruma seviyelerini gösteren etiketleri kontrol etmek çok önemlidir. Çeşitli cam renkleri farklı amaçlara hizmet eder; örneğin gri camlar doğal ışığı daha az bozarken, kahverengi ve pembe camlar kontrastı artırır.

Kaynak: www.bolugundem.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.