Gözünüze Zarar Veren 13 Alışkanlık

Gözünüzde muhtemelen enfeksiyonlara, yaralanmalara ve bazı durumlarda görme kaybına yol açabilecek bir veya iki kötü alışkanlıktan sorumlu olabilirsiniz.

Gözünüze Zarar Veren 13 Alışkanlık
06 Mayıs 2023 Cumartesi 11:07

Gözünüzde muhtemelen enfeksiyonlara, yaralanmalara ve bazı durumlarda görme kaybına yol açabilecek bir veya iki kötü alışkanlıktan sorumlu olabilirsiniz.

Göz sağlığınızı korumak için kaçınılması gereken 13 riskli göz alışkanlığını sizin için özetledik.

  1. Gözlerinizi Ovmak Potansiyel olarak gözünüzün içindeki kan damarlarını yırtmanın yanı sıra, gözlerinizi ovuşturmak ve dokunmak - özellikle elleriniz çok iyi yıkanmamışsa - kirpiklerinize, göz kapaklarınıza ve gözlerinize bakteri ve virüs bulaştırabilir. Bu ise pembe göz gibi enfeksiyonlara yol açabilir. Gözlerinizi ovuşturmak, korneayı etkileyen ve görme kaybına yol açabilen keratokonus adı verilen ciddi bir göz hastalığını da hızlandırabilir. Ve kirpiklerinizi yolmayın! Gözlerinizi kir, toz ve birikintilerden korumada önemli bir rol oynarlar.

  1. Günlük Reçetesiz Göz Damlası Kullanımı. Her gün reçetesiz göz damlası kullanmak gözlerinizi tahriş edebilir. Bu OTC damlalarını kullanırsanız, zamanla gözlerinizi daha fazla tahriş edebilecek başka kimyasallara sahip olduklarından özellikle "göz kızarıklığını giderir" yazanları kullanmayın. Bunun yerine "doğal gözyaşı" yazan damlaları tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Gözleriniz sürekli olarak kırmızı veya kuruysa, bir göz doktorundan mutlaka randevu alın.

  1. Kuru Gözü Göz Ardı Etmek. Gözlerinizde sık sık kuru veya pütürlü bir his hissediyorsanız, bu altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir ve tedavi edilmezse kuru gözler kornea hasarına yol açabilir. Mutlaka göz doktorunuza görünün.

  1. Koruyucu Gözlük Takmamak. Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre, göz yaralanmalarının yaklaşık yüzde 45'i evde meydana geliyor. Ev tadilat projeleri ve bahçe işleri sırasında koruyucu gözlük takarak gözlerinizi keskin yaralayıcı nesnelerden ve yapı artıklarından koruyun.

  1. Güneş Gözlüklerini Takmamak. Güneş gözlükleri, katarakt, göz büyümeleri ve maküler dejenerasyon dahil olmak üzere zamanla göz hasarına neden olabilen zararlı UV ışınlarını engeller. Güneş gözlükleri, bazı insanlar için baş ağrısına, bulanık görmeye ve kırmızı göze neden olabilen parlak ışıkların etkilerini de en aza indirebilir. Bu nedenle özellikle yazın güneşli günlerde güneş gözlükleriniz takmayı asla ihmal etmeyin.

  1. Göz Makyajını Yanlış Yapmak. Yağ bezlerini tıkayabilen ve enfeksiyona yol açabilen kirpik çizgisinin yakınına göz makyajı uygulamayın. Kuruluk, tahriş ve olası enfeksiyonu önlemek için uyumadan önce makyajınızı mutlaka temzileyin. Bakteriler göz makyajında ​​hızla çoğaldığından, üç ay sonra göz makyajı malzemelerini mutlaka değiştirin. Göz enfeksiyonunuz oluşmuşsa, tüm göz makyaj malzemelerinizi değiştirin.

  1. Sağlıksız Bir Diyet Yemek. Sağlıksız beslenme kalp sağlığı, beyin sağlığı ve hatta göz sağlığı için zararlıdır. Bazı meyve ve sebzeler, özellikle A, C ve E vitaminleri, çinko ve omega-3 yağ asitleri içerenler optimum göz sağlığı için çok önemlidir.

  1. Gece Saatlerinde Çok Fazla Ekran Etkinliği. Akıllı telefonunuza veya bilgisayarınıza özellikle küçük bir yazı tipiyle bakmak göz yorgunluğuna, bulanık görmeye, kuru gözlere, baş dönmesine, baş ağrılarına, uyku bozukluğuna ve mide bulantısına neden olabilir. Yatmadan önce bir bilgisayar, telefon veya e-okuyucu ekranı gibi bir ekran okuyorsanız, loş ışıkta okumanın neden olduğu göz yorgunluğunu ve rahatsızlığı önlemek için uygun bir ışıklandırma kullanın.

  1. Yüzücü Gözlüğü Kullanmadan Yüzmek. Havuzları temizlemek için kullanılan klor, ter, idrar ve dışkı gibi vücut sıvılarıyla karıştığında, kırmızı ve tahriş olmuş gözlere neden olabilir. Tatlı ve tuzlu su havuzları ayrıca bakteri ve mikroorganizmaların yanı sıra gözlerinizi tahriş edebilecek döküntüler içerir.

Bunlara ilave olarak kontak lens kullanıyorsanız şu dört kötü alışkanlıktan kaçının:

  1. Kontakt Lens Kabınızı Periyodik Olarak Değiştirmemek. Görmeyi tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilecek bakteri birikimini önlemek için, kontak lenslerinizi belirtilen şekilde değiştirin ve her 3-4 ayda bir lens kabınızı mutlaka değiştirin. Kabınızı haftada bir beş dakika kaynar suda sterilize etmelisiniz.

  1. Süresi Geçmiş Kontak Lens Solüsyonunun Yeniden Kullanılması Veya Tamamlanması. Bu, bakterilerin birikmesine neden olarak göz enfeksiyonu riskinizi artırır.

  1. Kontakt Lensleri Temizlemek İçin Su Veya Tükürük Kullanmak. Tükürük mikroplarla doludur ve musluk suyu, körlüğe bile yol açabilen göz enfeksiyonuna neden olabilecek zararlı organizmalara sahiptir. Acil durumlarda damıtılmış su, tuzlu su damlaları veya soğutulmuş kaynamış musluk suyu kullanın.

  1. Kontak Lensleriniz İle Uyumak Bu, kalıcı göz hasarına ve görme kaybına yol açabilecek enfeksiyon riskinizi artırabilir. Kontak lenslerinizde yanlışlıkla uyursanız temizleyin, 24 saat gözünüzden uzak tutun ve gözleriniz ağrırsa veya kızarırsa doktorunuzu arayın.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.