Gözü nemlendiren lens geliştirildi

Yeni lens ile göz yüzeyi nemli kalmış oluyor ve lens kaynaklı kuruluk yaşanmıyor.

Gözü nemlendiren lens geliştirildi
27 Ocak 2020 Pazartesi 11:21

Japonya’daki Tohoku University kurumunda Profesör Matsuhiko Nishizawa öncülüğündeki bir araştırma ekibi gözlerin kurumasını engelleyen yeni lens tasarımı geliştirdi.

Lenslerin gözlüğe oranla daha kullanışlı olması ve daha rahat kullanılması lensleri bir adım öne çıkarıyor ve lenslerin tercih edilmesini sağlıyor ancak lens kullanan bazı insanların yaşadığı kuru göz sendromu adı verilen sendromu bilim insanları tersine döndürebilecek yeni proje geliştirdi.

Japonya’daki Tohoku University kurumunda Profesör Matsuhiko Nishizawa öncülüğündeki bir araştırma ekibi bu duruma çözüm bulabilecek yeni lens tasarımı geliştirdi.

Prototip lens geliştirildi

Geliştirilen prototip lens, elektroosmotik akış teorisiyle göz yüzeyi ile kendi yüzeyi arasında gözyaşından oluşan sıvı tabakasının devamlı olarak bulunmasını sağlıyor. Eğer lens göze temas ederse lensin yapıldığı malzeme olan hidrojel tabakasına küçük bir akım uygulanıyor, uygulanan akım alt göz kapağının arkasında bulunan gözyaşı torbasından doğal gözyaşının lens yüzeyine doğru çekilmesini ve lens yüzeyine yayılmasını sağlıyor. Böylece göz yüzeyi nemli kalmış oluyor ve lens kaynaklı kuruluk yaşanmıyor.

Lensin ürettiği akım biyopiller ile sağlanıyor. Bilim insanları yeni lensi daha da geliştirip sert, katı hale getirmeyi ve lensin gözyaşını çekmek için kullandığı voltajı azaltmayı hedefliyor. Yeni geliştirilen lensin gelecekte çeşitli ilaçları bünyesinde barındırabileceği ve bünyesindeki ilaçları istenilen zamanlarda göz yüzeyine yayabileceği düşünülüyor.

Yeni araştırma Advanced Materials Technologies dergisinde yayımlandı.

Kaynak : www.donanimhaber.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.