Gözlüklerinizi Nasıl Temizlemelisiniz?

Doğru gözlük temizlemenin yolları neler?

Gözlüklerinizi Nasıl Temizlemelisiniz?
16 Nisan 2023 Pazar 11:11

Kirlenmiş ya da lekeli gözlükler kötü görüşe neden olmakla birlikte gözlük camına hatta cilde zarar veriyor.

Peki doğru gözlük temizlemenin yolları neler?

The New York Times, Amerikan Optometri Derneği'nin ve optisyenlerin tavsiyelerini bir araya getirdi.

KİRLER İÇİN PAMUKLU ÇUBUKLAR

Sık sık gözlüğünüzü temizleseniz bile çerçevelerin aralıkları zamanla kir ve kalıntılarla dolabilir. Pamuklu çubuklar, çerçeveyi veya camları çizmeden kirleri güvenli bir şekilde temizlemeyi sağlar.

ILIK SUYLA YIKAYIN

Camları sadece su ya da temizleyici kullanmadan mikrofiber bezlerle temizlemekten kaçının. Çünkü bu durum, gözlükteki yağı ya da kiri yok etmez, sadece dağıtır. Gözlüğünüzü ılık veya sıcak su akan bir musluğun altında 15 saniye boyunca yıkamak gözlüğün kirlerden arınmasına yardımcı olur.

BULAŞIK DETERJANI

Kirli gözlüklerinizi suya tuttuktan sonra, her bir camın önüne ve arkasına bir damla bulaşık sabunu sıkın. Ardından sabunu parmaklarınızla hafifçe ovalayın. Bu noktada aşırı sabun kullanmaktan kaçınmak önemli. Çünkü kalıntılar lens kaplamalarına zarar verebilir ve ciltte tahrişe neden olabilir. Öte yandan kullandığınız sabunun aşındırıcı maddeler içermediğinden emin olun. Zira bu katkı maddeleri gözlük camlarına zarar verebilir.

TEMİZ MİKROFİBER BEZLER

Kağıt peçeteyi yavaşça bırakın! Tişörtünüze de uzanmayın. Yumuşak görünen tişörtler, bezler zamanla camları mahvedebilir. Mikrofiber bezler hasarsız temizlik ve kurulama için en iyi seçenektir. Ancak kirli bir bez durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle gözlük temizleme bezlerinize yeniden kullanılabilir mendiller gibi davranın ve sık sık yıkayın.

KUTUDA MUHAFAZA EDİN

Gözlükleri kullanmadığınız zamanlarda korumak daha temiz tutar ve kullanım ömürlerini uzatır. Bir iPad'i kılıfsız veya bir yatağı çarşaf olmadan kullanmazsınız, değil mi? Kullanmadığınız zamanlarda gözlüğünüzü uygun olmayan şekilde saklayarak kazara zarar vermediğinizden emin olun.

Gözlüğünüzle birlikte gelen kılıfı beğenmediyseniz, size ve zevkinize uygun modelleri araştırabilirsiniz. Ya da gözlüğünüzü temiz bir mikrofiber beze sarabilir ve camları yukarı gelecek şekilde sert bir yüzeye yerleştirebilirsiniz.

PEKİ YA SPREY VE KÖPÜKLER?

Lenslere özel solüsyonlar gözlüklerinizi temizler ancak yapılan testlerde ılık su ve bulaşık sabunu daha iyi performans gösteriyor. Amerikan Oftalmologlar Derneği de bulaşık deterjanı ile temizlik yapılmasını öneriyor.

Bununla birlikte, hareket halindeyken ya da su kaynağına ulaşılamadığında özel solüsyonlar oldukça kullanışlı. Ancak camlar için güvenli olduğunu özellikle belirtmeyen herhangi bir temizleyici kullanmamakta fayda var.

TEMİZLEMESİ NE KADAR SÜRER?

Gözlüklerin derinlemesine temizlenmesi 10 dakikadan az sürer; günlük bakım ise beş dakikadan az vakit alır. Gözlük yıkamayı el yıkama rutininize dahil ederseniz sadece bir veya iki dakika harcarsınız.

Kaynak: www.haberturk.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.