Bin Aydan Daha Hayırlı Kadir Geceniz Mübarek Olsun

Kuran-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olan Kadir, Hz. Cebrail'in Peygamber Efendimize Hira Mağarası'nda ilk vahyi getirdiği gecedir.

Bin Aydan Daha Hayırlı Kadir Geceniz Mübarek Olsun
17 Nisan 2023 Pazartesi 09:31

KADİR GECESİ NE ZAMANDIR?

Kadir Gecesi, Ramazan’ın son 10 günündeki tek sayılı gecelerden birine denk gelmektedir. Kadir Gecesi 2023 Diyanet Takvimi'ne göre 17 Nisan Pazartesi'yi 18 Nisan Salı gününe bağlayan gece idrak edilecek. Kadir Suresi ile müjdelenen Kadir Gecesi, bin aydan hayırlı olması vesilesiyle Müslümanlar için büyük önem arz ediyor.

Kuran-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olan Kadir, Hz. Cebrail'in Peygamber Efendimize Hira Mağarası'nda ilk vahyi getirdiği gecedir.

KADİR GECESİ NEDİR?

Kadir Gecesi (لیلة القدر), Güç / Karar / Hâkim Gecesi anlamına gelen Arapça bir kelimedir.

Ramazan, dünyadaki tüm Müslümanlar için en mübarek aydır ve Kadir Gecesi, bu gecenin önemini vurgulayan Ramazan’ın en kutsi gecesidir. Başta belirtildiği gibi bu gece binlerce aydan daha kıymetlidir ve bu gecede ibadet etmek seksen üç yıllık ibadetten daha hayırlıdır. Sadece bu sebep bile geceyi namaz, Dua ve Zikir, ile geçirmek, bu dünya ve ahiret için Allah’a tövbe edip af dilemek için yeterlidir.

Kadir Gecesi o kadar değerlidir ki Kur’an’da bu geceye özel bir sure ayrılmıştır: Kadir Suresi (97).

KADİR GECESİ NE ZAMANDIR?


 

Kadir Gecesi’nin tam tarihinden hiçbir yerde bahsedilmese de Hz. Muhammed (SAV) bizi, Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son 10 gününün tek sayılı gecelerinde aramaya yönlendirmiştir. Aşağıdaki hadiste de şu şekilde belirtilmiştir:

Hz. Aişe (RA) Hz. Muhammed (SAV)’in şöyle buyurduğu söyledi:

“Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günündeki tek gecelerde arayın.”

(Sahih Buhari: 2017)

Yani Kadir Gecesi, Ramazan’ın 21., 23., 25., 27. veya 29. gecesidir. Özellikle Ramazan’ın 27. gecesinde olabileceği vurgulanmaktadır.

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ:

Bu mübarek gecenin önemi ve değeri hakkında pek çok Ayet ve Hadis bulunmaktadır.


 

Kur’an bu Gecede indi:

Kur’an-ı Kerim cennetten ilk kez bu gecede gönderilmiştir. Kur’an’da geçen ayetlerde de bu belirtilmektedir:

“Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.”

(Kadir Suresi 97:1)

“O apaçık olan Kitap’a ant olsun ki biz onu mübarek bir gecede indirdik.”

(Duhan Suresi 44:3)

"O Ramazan ayı ki, inanları irşat için hak ile batılı ayıracak olan hidayet rehberi ve deliller halinde Kur'an onda indirildi."

(Bakara Suresi 2:185)

Kur’an-ı Kerim; Allah’tan insanlara bir rehber ve lütuf olarak indirilmiştir. Kendine en iyi rehberi edinmek isteyen, Kur’an-ı Kerim’in öğretilerine bakmalıdır.


 

Bu Gece Bin Aydan daha hayırlıdır:

Allah Kur’an’da şöyle buyuruyor:

“Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”

(Kadir Suresi 97:3)

Bunun Kadir Gecesi’nde Allah’a ibadet etmenin 83 yıl ve 4 aya denk gelen bin ay boyunca ibadet etmekten daha iyi/hayırlı olduğu anlamına geldiği söylenebilir.


 

Geçmiş tüm günahlarınız affediliyor:

Ebu Hureyre (RA) Hz. Muhammed (SAV)’in şöyle söylediğini aktarıyor:

“Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesi’nde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp geceyi ihya ederse) geçmiş günahları affedilir."

(Sahih Buhari: 1901)


 

Hz. Muhammed (SAV) bu geceyi nasıl geçirirdi:

Bu gecede dua etmek Sünnettir. Allah’ın elçisi (SAV) Ramazan’ın son on gecesinde kendini Allah’a yılın diğer tüm günlerinden daha fazla adardı. Bu aşağıdaki hadisten de anlaşılmaktadır:

Hz. Aişe (RA) şöyle buyurdu:

“Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah (SAV) geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, (daha fazla gayretle) ibadete soyunurdu.”

(Sahih Müslim: 1174)


Hz. Aişe (RA) anlatıyor:

‘Resulullah (SAV) Ramazan’ın son on gününde itikafa girer ve derdi ki “Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on gününde arayın."’

(Sahih Buhari: 2020)


 

Melekler yeryüzüne iyilikle iner:

Allah Kur’an’da şöyle buyuruyor:

“Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.”

(Kadir Suresi 97:4)

İbn Kesir’e göre Kadir Gecesi’nde melekler, Cebrail (AS)’in liderliğinde yeryüzüne oluk oluk inerler. Aynı Kur’an okunduğunda inmeleri gibi melekler inayet ve lütufla iner, kanatlarını ilmin talebesi için gerçek bir saygı ile indirirler. Melekler, bu geceyi gün ağarıncaya dek Dua, Namaz, Kur’an okuma, Zikir ve Allah’ı anarak geçiren Müslümanları huzurla selamlayarak geçirirler.

KADİR GECESİNDE HANGİ DUA OKUNMALI:

Hz. Aişe (R.A.) anlatıyor:

"Ey Allah'ın Elçisi! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu anlarsam o gece nasıl dua edeyim?" Peygamberimiz şu duayı oku buyurdu:


 

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Allahumma innaka ‘afuwwan tuhibbul-‘afwa fa’fu ‘anni

(Allahım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de affet.)"

(Ibn Mace: 3850)


 

KADİR GECESİNDE YAPILACAKLAR:

Kadir Gecesi’nden istifade etmek istiyorsanız aşağıdakilerden bazılarını yapabilirsiniz.

Geceleri (Ramazan’ın son 10 günündeki tek geceler) toplu veya bireysel olarak aşağıda belirtilen maddeleri uygulayarak geçirebilirsiniz:

1) Kur’an okuma

2) Teravih namazından sonra Nafile Namazı kılmak

3) Allah’ı anma veya Zikir.

4) Kendiniz veya başkaları için dua etmek.

5) Hz. Muhammed (SAV)’in Sünnetlerini öğrenmek için hadis kitapları okumak

6) Kur'an tefsiri okumak.

7) Gücünüz yetiyorsa sadaka vermek.

8) İslam hakkında doğru bildiklerinizi onların da faydalanabilmesi için yakınlarınıza anlatmak.


 

SONUÇ:

Özetle şunu belirtebiliriz: Kadir Gecesi, İslam'da büyük bir öneme sahiptir. Bu gece İnayet, Rahmet, Huzur ve Yardım gecesidir; sonlu dünyamızla Görünmeyen Sonsuz Evreni birleştiren bir gecedir. Allah'ın rahmetine nail olmak isteyen herkes Kadir Gecesi'ni bulmak için çok çabalamalı, böyle mübarek bir gecede Allah'ın nimetlerine mazhar olmak ve Kadir Gecesi'ni ihya etmek için çok çalışmalıdır. Her kim maddi manevi huzur ve toplumda huzur arıyorsa bu geceyi bulmalı ve ihya etmelidir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.