“ Gözlükçü ve Optisyen ünvanına sahip sizlersiniz.“

Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği tarafından dernek faaliyetleri, üyelik hak ve sorumlulukları konusunda bir açıklama yayınlanmıştır, yayınlanan metni siz okurlarımızın dikkatine sunuyoruz.   Sayın Üyemiz,   Üyesi olduğunuz derneğimiz, siz

“ Gözlükçü ve Optisyen ünvanına sahip sizlersiniz.“
15 Kasım 2014 Cumartesi 12:43


Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği tarafından dernek faaliyetleri, üyelik hak ve sorumlulukları konusunda bir açıklama yayınlanmıştır, yayınlanan metni siz okurlarımızın dikkatine sunuyoruz.

 

Sayın Üyemiz,

 

Üyesi olduğunuz derneğimiz, siz değerli Gözlükçü ve Optisyen meslektaşlarımızın hak ve hukukunun savunulduğu ve takip edildiği bir sivil toplum kuruluşudur. Dolayısı ile her ne kadar algıda bir hata olarak optisyenlik müesseselerinin üyesi olduğu düşünülse de gerçek üyelerimiz Gözlükçü ve Optisyen ünvanına sahip sizlersiniz. Son günlerde TOOMD Yönetim Kurulu olarak, derneğimizin faaliyetlerinin esas kaynağı olan üyelik aidatlarının takip ve tahsili yönünde attığımız adımlar bu konuda bir açıklama yapmamızı gerektirmiştir. Öncelikle şu konu iyice anlaşılmalıdır ki; derneğe karşı hak ve sorumluluklar dernek üyeliğiniz devam ettiği sürece devam eder, bu hak ve sorumluluklar devir edilemez. Derneğimiz; herhangi bir konuda yardıma ihtiyaç duyan bir üyesine aidat borcu olup olmadığına bakmaksızın yardım eder, etmiştir.

 

Diğer taraftan, özellikle mesul müdür olarak bir müessesede emeğini ve yetkisini kullandıran meslektaşlarımız, aidat yükümlülüklerini çalıştıkları müesseselere yöneltmemizi talep ederek büyük bir yanlışın içine girmektedirler. Söz konusu optisyenlik müesseselerinde mesul müdür olarak çalışan meslektaşlarımız üyemizdir. İşvereni üyemiz olmayan bir özel yada tüzel kişiden talep etmemiz mümkün ve doğru değildir. Ne var ki son dönemde gerek dernek sekretaryalarımıza, gerekse yönetim kurulumuza benzer talepler ile başvurulmaktadır. Bu durumun işveren ile mesul müdür meslektaşlarımız arasında sonuçlanması gerekmektedir. Tekrar ediyoruz böyle taleplere olumlu cevap vermemiz mümkün değildir.

 

Bir kısım üyemiz ise, dernek alacaklarının talep edilişinde takip edilen yöntemden rahatsızlıklarını dile getirmektedirler. Derneğimizden istifa eden meslektaşlarımız için avukatımız tarafından kendilerine yöneltilen ödeme davetini şık bulmadıklarını ifade etmektedirler. Oysa söz konusu ödeme davetinden önce derneğimiz sekretaryaları, yönetim kurulu ve sms yolu ile birden fazla ödeme daveti yapılmıştır. Bütün bu çağrılar sonucunda, şu yada bu nedenle aidat borçlarını ihmal etmiş iyi niyetli meslektaşlarımız derneklerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmişlerdir. Bu vesile ile duyarlı meslektaşlarımıza teşekkür ederiz.

Bazı üyelerimiz ise özel durumlarını ! İşaret ederek borçlarını silmemizi talep etmişlerdir. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli şey, Dernekler Kanunu gereği yönetim kurullarının yetkilerinde borç silme veya affetme olmadığı, bu tür bir eylemin ise aidatlarını düzenli ödeyen meslektaşlarımız ile eşitlik ilkesinin ihlal edeceği çok açık ve nettir. Dernek borçlarının silinmesi yada affedilmesi, yükümlülüklerini yerine getiren üyelere karşı sorumsuz bir davranış olur, bunu kabul etmemiz söz konusu değildir.

 

Aidat borçlarının talep edilmesi üzerine diğer bir serzeniş ise, "derneğin ne işe yaradığı" sorusudur. Zaman zaman gündeme taşınan bu görüş, ardı sıra " ben zaten dernek faaliyetlerinden yararlanmıyorum" ifadesi ile devam eder. Dernekler kendisinden faydalanmak istemeyene bir fayda sağlayamaz. Daha açık bir ifade ile sizler;

 

* Olağan ve olağanüstü genel kurullara katılmazsanız,

 

* Dernek toplantılarına alakasız kalırsanız,

 

* Dernek internet sitesinde yayınlanan duyuru ve haberleri takip etmezseniz,

 

* Cep telefonlarınıza gelen uyarı mesajlarını dikkate almazsanız,

 

elbette dernek faaliyelerinden yararlanamazsınız. Bu ve benzeri şikayetlerin özellikle yükümlülüklerini yerine getirmeyen bir çevreden gelmesi de tesadüf değildir.

 

Biz yöneticiler gönüllülük esasına göre hiçbir maddi beklentimiz olmaksızın, var gücümüzle kamu kurum ve kuruluşlarda meslektaşlarımızın hak ve hukukları için müzakere yolu ile çalışmaktayız, çalışmaya da devam edeceğiz, varlığınızla gücümüze güç verin.

 

Saygılarımızla,

 

Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Yönetim Kurulu,

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.