100 Yıllık Miras “Camdan Takma Göz“

Torunları tarafından özenle saklanıyor.

100 Yıllık Miras “Camdan Takma Göz“
17 Kasım 2014 Pazartesi 07:35

 

Bandırma'da yaşayan Tosun ailesi, Çanakkale gazisi dedelerinden kalma 100 yıllık camdan takma gözü özenle koruyor.

Çanakkale Savaşları'na katıldıktan 19 yıl sonra vefat eden Bandırmalı Abdullah Tosun'un 100 senelik camdan takma gözü, torunları tarafından özenle saklanıyor.

 


 

Abdullah Tosun'un torunu Yalçın Tosun (72), AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyüklerinden öğrendiğine göre, dedesinin 1915'te Çanakkale'de savaşırken bir gözünü kaybettiğini söyledi.

 

Dedesine, savaşın bitmesinin ardından İstanbul'da bir hastanede estetik amaçlı olarak camdan yapılmış göz takıldığını anlatan Tosun, 53 yaşındayken 1934'te vefat ettiğini bildirdi. Cenazesinin, Bandırma'da 17 Eylül Mahallesi'ndeki mezarlığa defnedildiğini dile getiren Tosun, şöyle konuştu:

 

"17 Eylül Mahallesi'ndeki mezarlık daha sonra kaldırıldı. Şu anda burada pazar yeri bulunuyor. Dedemin mezarını, 1974'te 600 Evler Mahallesi'nde oluşturulan mezarlıkta bulunan şimdiki yerine taşıdık. Taşınma sırasında dedemin mezarını açarak kemiklerini bir torbaya koyarken seramik olduğunu sandığımız protez bir cam göz çıktı. Bunu korumak üzere yanımıza aldık. Bu takma göz ilk olarak amcam Yusuf Tosun, daha sonra halam Müzeyyen Dengiz ve diğer amcam Necdet Tosun tarafından korundu. Amcam Necdet Tosun, gözü bana 2003'te emanet etti. Dedemin 100 yıllık takma gözüne ailece gözümüz gibi bakıyoruz. Kaybedeceğiz diye çok korkuyoruz. Hatta bir süre önce evde koyduğumuz yeri unutunca çok korktuk. Neyse ki evin altını üstüne getirmek pahasına yeniden bulunca çocuklar gibi sevindik."

 

Takma bir göz olsa da tarihi önemi bulunduğu için özenle koruduklarını ifade eden Tosun, Çanakkale Savaşları ile ilgili belge ve bulguların sergilendiği bir müzeye bunu bağışlamak istediklerini sözlerine ekledi.


 

Kaynak: demokratcanakkale.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.