Göz Tembelliği İle Karıştırmayın!

Korneanın sivrileşip incelmesi sonucu oluşan bir göz hastalıktır.

Göz Tembelliği İle Karıştırmayın!
17 Kasım 2014 Pazartesi 08:32

Kornea naklinin birinci nedeni olarak gösterilen keratokonus hastalığı, korneanın sivrileşip incelmesi sonucu oluşan bir göz hastalığı.

Erken dönemde rutin muayene ile teşhis edilemeyen keratokonusun sık sık göz tembelliği ile karıştırıldığı uyarısında bulunan Dünyagöz Gaziantep'ten Opr. Dr. Akgün Sayar, bu kadar önemli bir hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.


Türkiye'de en sık Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz sahillerinde rastlandığı belirtilen keratokonus hastalığı, özellikle sıcağın, tozun ve alerjenlerin yoğun bulunduğu coğrafyalarda sıkça görülüyor.


Korneanın öne doğru sivrileşip incelmesi sonucu ortaya çıkan ve kornea naklinin en çok yapıldığı hastalıklar arasında yer alan keratokonusun oluşmasında hem genetik, hem de çevresel faktörler rol oynuyor.

 

Özellikle kardeşlerinde keratokonus bulunan kişilerin aynı hastalık için incelenmesi gerektiğini söyleyen Dünyagöz Gaziantep'ten Opr. Dr. Akgün Sayar, en önemli çevresel faktörü ise gözü sürekli ve şiddetli kaşıyıp ovuşturmak yoluyla korneaya zarar vermek olarak ifade etti.


Hastalar hastalığının farkında değil


Erken dönemde rutin muayene ile teşhis edilemeyen keratokonus hastalığının sık sık göz tembelliği ile karıştırıldığı konusunda uyarıda bulunan Opr. Dr. Akgün Sayar, teşhisin özel topografik cihazlarla yapılabildiğini belirtti.

 

Opr. Dr. Akgün Sayar, "11- 12 yaş civarında olup bir gözünde astigmat bulunan ve görmesi artırılamayan çocuklara çoğu kez göz tembelliği teşhisi konuluyor.

 

Ancak bu hastaların çoğunun sonradan keratokonus olduğu ortaya çıkıyor.

 

Hastalık erken dönemde rutin muayeneyle teşhis edilemediği için teşhiste özel topografik cihazlar gerekiyor.

 

Hastanın korneasının çıplak gözle fark edilecek kadar sivri olması, ancak kornea nakline gerek duyulan ilerlemiş dönemde oluyor.

 

Teşhis için özel tetkik gerekmesi nedeniyle çok sayıda hasta hastalığının farkında olmadan yaşıyor" diye konuştu.

 

Kaynak: sanliurfa.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.