Gözlük Teknolojisinde Çığır Açan Yeni Buluş

Spiral Lensli Gözlükler Daha Net Ve Uzağı Görmenize Yardımcı Olabilir

Gözlük Teknolojisinde Çığır Açan Yeni Buluş
16 Şubat 2024 Cuma 10:55

Bilim insanları, birden fazla odak noktası oluşturan yeni bir mercek türü geliştirdiler; bu sayede, çeşitli mesafelerde daha net bir görüş sağlayan gözlükler veya kontak lensler yapılabilir. Peki bu işin sırrı ne? Lensi spiral bir şekle dönüştürmek.

Gözlerimizdeki mercekler doğal olarak ışığı retinamıza odaklar ancak genetik, çevresel veya yaşa bağlı koşullar odak noktasını bozabilir. Odak noktası olması gereken yerden eğer çok ileri ya da çok geri olursa dünya bulanıklaşacaktır. Neyse ki düzeltici gözlük camları, her kişinin bireysel ihtiyaçlarına bağlı olarak belirli bir eğrilik, kalınlık ve şekil ile bu durumu ortadan kaldıracak şekilde tasarlanmıştır.

Çoğu zaman bir mercekte yalnızca tek bir odak noktası vardır, ancak artık çok odaklılar da yaygın olarak kullanılıyor (multifokal); örneğin gözlükleriniz, üstte uzak görüş ve altta okumaya göre düzeltilmiş olabilir. Ancak bunların çarpıklıkları veya başka sorunları olabilir.

Yeni çalışma için Fransa'daki Fotonik, Sayısal ve Nanobilim Laboratuvarı'ndan (LP2N) bilim insanları, "spiral diyoptri" adını verdikleri yeni bir mercek türü geliştirdiler. Adından da anlaşılacağı gibi bu mercek, görüş alanında üç farklı odak noktası oluşturan spiral bir şekle sahiptir.

Çalışmanın yazarı Bertrand Simon, "Mevcut çok odaklı lenslerin aksine, lensimiz çok çeşitli ışık koşulları altında iyi performans gösteriyor ve gözbebeğinin boyutuna bakılmaksızın çok odaklılığı koruyor" dedi. "Potansiyel implant kullanıcıları veya yaşa bağlı ileri görüşlülüğü olan kişiler için, sürekli olarak net bir görüş sağlayabilir ve potansiyel olarak oftalmolojide devrim yaratabilir."

Spiral tasarım, optik girdap olarak bilinen şeyi yaratıyor; bu, temelde suyun kanalizasyona akması gibi ışık dönüşü gönderiyor. Yeni mercek, gelişmiş dijital işleme teknikleri kullanılarak bir spiral şeklinde kalıplandı ve ekip, spiralin kaç kez büküleceğini değiştirerek merceğin kalitesini ayarlayabildi.

Lens eski yöntemle test edildi; ışıklı pano üzerindeki dijital harflerin ne kadar net göründüğü görüldü. Gönüllüler, görüntülerin çeşitli mesafelerde ve farklı ışık koşullarında daha net göründüğünü bildirdi.

Ancak bu mükemmel bir çözüm değildir. Görüntüler tüm mesafelerde kristal netliğinde değildir; geleneksel lensler belirli mesafelerde çok keskin görünürken diğerlerinde gerçekten bulanık görünür; yeni lens bunu ortalama olarak alır, böylece izleyiciler tüm aralıkta yeterince iyi bir görüş elde eder, ancak asla normalin zirvesine ulaşamaz. Bu, katlanılması gereken bir ödün gibi görünüyor, ancak yeni bulunan teknik bir bakıma, daha iyi bir ortalama netlik sağlamak amacıyla iki gözünüzü farklı odak noktalarına düzeltmek için lazerlerin kullanıldığı Presbyond ameliyatına benzer bir prensip ile hareket ediyor.

Ekip, yeni merceklerin gerçek dünya senaryolarında görme düzeltmesinde ne kadar iyi çalışabileceğini araştırmayı planlıyor ve bunun diğer teknolojileri de geliştirebileceğini söylüyor.

Simon, "Bu yeni mercek, değişen aydınlatma koşulları altında insanların görüş derinliğini önemli ölçüde artırabilir" dedi. "Bu teknolojiyle ilgili gelecekteki gelişmeler aynı zamanda kompakt görüntüleme teknolojilerinde, giyilebilir cihazlarda ve drone'lar veya otonom araçlar için uzaktan algılama sistemlerinde ilerlemelere yol açabilir ve bu da onları daha güvenilir ve verimli hale getirebilir."

Araştırma Optica dergisinde yayınlandı.

Kaynak: https://newatlas.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.