Göz Seğirmesi Sebepleri ve Tedavisi Nedir?

Göz seğirmesi görüşünüzü etkilemeye veya günlük faaliyetlerinize müdahale etmeye başlarsa durum ciddi olabilir. Neyse ki, bu sorunu çözmek için atabileceğiniz ve atmanız gereken adımlar var.

Göz Seğirmesi Sebepleri ve Tedavisi Nedir?
20 Şubat 2024 Salı 10:55

Göz Seğirmesi

Göz seğirmesi yaygın bir sorundur ve çoğu insan için bu sadece küçük, geçici bir rahatsızlıktır. Genellikle bu, uykuya, daha az kafeine veya rahatlamak için biraz dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuzun bir işaretidir. Ancak görüşünüzü etkilemeye başlarsa veya düzenli faaliyetlerinize müdahale etmeye başlarsa durum daha ciddi olabilir. Neyse ki, bu sorunu çözmek için atabileceğiniz ve atmanız gereken adımlar var.

Genel Bakış

Gözüm neden seğiriyor?

Göz seğirmesi, gözünüzün, göz kapağınızdaki kasların veya yüzünüzün gözünüzün hemen çevresindeki kısımlarının kontrol edilemeyen bir hareketidir. Çoğu durumda göz seğirmesi normaldir ve herkesin yaşadığı bir durumdur. Ancak bazen tıbbi bakım gerektiren bir sorunun belirtisi olabilir.

Göz seğirmesinin tanımlanması

Göz seğirmesi birkaç farklı şeyi açıklayabilir. Bunlardan bazıları gözlerinizle ilgilidir, bazıları ise daha çok yüzünüzdeki sinirler ve kaslarla ilgilidir. Göz seğirmesini organize etmenin önemli bir yolu, seğirmeyi tam olarak neyin yaptığını tanımlamaktır:

Seğirme türü

Hangi kısımları etkiler?

Seğirme neye benziyor?

Fasikülasyonlar olarak telaffuz edilir ve "kas spazmları" anlamına gelir).

Yüz kasları, özellikle gözlerinizin etrafındaki veya göz kapaklarınızın içindeki kaslar.

Küçük. Hızlı. Başkalarının görmesi zor.

Myokymia (Yunancadan, “kas dalgası” anlamına gelir).

Genellikle sadece göz kapakları (özellikle alt olanlar), ancak diğer yüz kasları da bunlara sahip olabilir.

Küçük. Yavaş ve istikrarlı. Sudaki dalgalara veya dalgalanmalara çok benziyor.

Blefarospazm (Yunanca'dan "göz kapağı spazmı" anlamına gelir).

Yalnızca göz kapakları (birini veya her ikisini birden etkileyebilir).

Etkilenen göz(ler)in yanıp sönmesini veya kapalı kalmasını sağlayacak kadar güçlü. Birkaç dakika veya bir saate kadar sürebilir.

Tek taraflı yüz kas spazmları (hemifasiyal spazm).

Yüzün o tarafında bir göz ve diğer kısımlar.

Bir seferde yüzünüzün yarısını etkileyin. Genellikle yüzün aynı tarafındaki diğer kısımlarını da etkiler.

Nistagmus.

Yalnızca gözler (biri veya her ikisi).

Yavaş veya hızlı olabilir. Yan yana, yukarı aşağı veya dairesel hareketlerle hareket edebilir.

Olası Nedenler

Göz seğirmesinin en yaygın nedenleri nelerdir?

Göz seğirmesinin türüne bağlı olarak birçok farklı nedeni olabilir. Bazı faktörler tüm göz seğirmesi türlerinde ortaktır veya başka nedenlere katkıda bulunabilir. Bazı faktörler buna neden olmayabilir ama daha da kötüleştirebilirler.

Faktörler şunları içerir:

  • Stres veya kaygı.
  • Uyku yoksunluğu veya yorgunluk.
  • Kafein gibi uyarıcılar.
  • Reçeteli ilaçlar ve tıbbi olmayan ilaç kullanımı.
  • Parlak ışıklar veya ışık hassasiyeti.
  • Beslenme (belirli besinlere ihtiyaç duyduğunuz için bazı seğirmeler meydana gelebilir).
  • Göz yorgunluğu.
  • Nikotin kullanımı.

Fasikülasyonlar

Fasikülasyonlar genellikle iyi huyludur (zararsızdır). Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilirler:

  • İyi huylu fasikülasyon sendromu .
  • Kafein gibi uyarıcılar veya alkol gibi sinir sistemi depresanları.
  • Fiziksel aktivite veya aşırı efor.
  • Aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidizm) .
  • Viral enfeksiyonlar (virüs sinirlerinizi etkileyebilir ve geride kalıcı - ancak genellikle zararsız - spazmlar ve seğirmeler bırakabilir.

Ancak nadir durumlarda fasikülasyonlar daha ciddi nörolojik durumların belirtisi olabilir. Bunlar sinirlerinizi, beyninizi veya her ikisini de etkileyen koşullar olabilir. Bu rahatsızlıkların en bilineni, daha çok Lou Gehrig hastalığı olarak bilinen amyotrofik lateral sklerozdur (ALS) . (1941'de 37 yaşında ölen ünlü ABD Major League Baseball oyuncusu için).

Miyokimi

Miyokimya çok yaygındır. Bu genellikle birden fazla faktörün, özellikle de stres, uyku eksikliği, kafein vb. gibi yaygın faktörlerin bir araya gelmesinin sonucudur.

Ancak bazı durumlarda miyokimyanın çok spesifik nedenleri vardır. Onlar içerir:

  • İlaçlar ( antipsikotikler , nöbet önleyici ilaçlar veya kalsiyum kanal blokerleri dahil).
  • Multipl skleroz (MS) gibi otoimmün ve sinir sistemi koşulları veya gliomalar gibi tümörler (her ikisinin de miyokimi nedeni olması nadirdir).

Blefarospazm (göz kapağı spazmları)

Blefarospazmın iki türü vardır: birincil ve ikincil. Birincil, buna neden olan başka bir durum veya sorun olmadan gerçekleştiği anlamına gelir. İkincil, başka bir şeyin etkisi olarak meydana geldiği anlamına gelir.

İyi huylu esansiyel blefarospazm (BEB), bu durumun en yaygın birincil şeklidir. Uzmanlar BEB'in sinirle ilgili nedenlerden dolayı meydana geldiğini biliyor ancak nasıl veya nedenini henüz tam olarak anlamıyorlar. Ayrıca, özellikle ışığa duyarlılık (fotofobi) ve göz kuruluğu gibi başka semptomlara da neden olma eğilimindedir.

Blefarospazmın ikincil nedenleri şunları içerebilir:

  • Distoni veya buna neden olabilecek durumlar.
  • Meige sendromu (ancak bu durumun göz seğirmesine mi neden olduğu yoksa sadece onunla birlikte mi meydana geldiği konusunda bazı tartışmalar vardır).
  • Tardif diskinezi.
  • Bazı ilaçlar, özellikle Parkinson hastalığı ilaçları.
  • Wilson hastalığı (vücudunuzdaki bakırın birikmesine neden olan nadir bir genetik durum).
  • Nöbetler ve epilepsi (nadir).

Hemifasiyal spazm

Bu tür seğirme beyninizi , yüzünüzün bir tarafındaki sinirleri veya her ikisini de kapsayabilir . Tahmin edilemez ve kontrol edilemez.

Bunun da birincil ve ikincil biçimleri vardır. Birincil form genellikle yüzünüzdeki kan damarları kıvrılıp bir halka oluşturduğunda ve bir sinire baskı yaptığında meydana gelir. Sıkıştırılmış sinir tepki verir ve bağlı kaslara sinyal göndererek seğirmelere ve spazmlara neden olur.

Hemifasiyal spazm daha ciddi durumların ikincil etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Onlar içerir:

  • Sinir veya beyin hasarına neden olan travma ve yaralanmalar.
  • Bell'in felci.
  • Distoni (bu aynı zamanda diğer göz seğirmesi türlerinde de meydana gelebilir).
  • Beyin sapınızdaki lezyonlar.
  • Beyin tümörleri (kanser dahil).
  • Parotis bezlerinizdeki tümörler (bunlar tükürük üretirler ve ağzınızın üst kısmına yakın, yanaklarınızın iç kısmında bulunurlar).
  • Orta kulak enfeksiyonları (otitis media) veya mastoidit gibi çevredeki yapıların enfeksiyonları.

Nistagmus

Nistagmus , gözlerinizin kontrolsüz bir ileri geri (salınım) hareketidir. Bunun bazı biçimleri normaldir ve beklenir. Gözlerinizin hareket etmesinden veya hareketi takip etmesinden dolayı meydana gelebilirler.

Diğer nistagmus türleri daha durumsaldır. Örneğin, yorgun olduğunuzda, kafein veya alkol tükettiğinizde (özellikle kanınızdaki alkol içeriği zehirlenmeye neden olacak kadar yüksek olduğunda) ve daha fazlasında nistagmusun ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Ayrıca nistagmus bazı hastalıkların işareti de olabilir. Göz uzmanınız, durumun böyle olabileceğinden şüpheleniyorsa sizi nörolog gibi başka bir uzmana yönlendirebilir.

Bakım ve Tedavi

Göz seğirmesi nasıl tedavi edilir?

Göz seğirmesinin tedavisi esas olarak bunun neden olduğuna bağlıdır. Bazen de tedaviye hiç ihtiyaç duyulmaz çünkü normal ve zararsız sebeplerden dolayı meydana gelir.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, göz seğirmesinin bazı nedenlerini onabotulinumtoxinA enjeksiyonları (genellikle BOTOX® olarak bilinir) veya diğerleri gibi ilaçlarla kolayca tedavi edebilir. Bazı nedenler, düzeltici gözlük veya kontak lens veya belirli ameliyat türleri gibi başka tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç duyabilir.

Pek çok farklı neden ve tedavi mevcut olduğundan, tedavi seçeneklerinin neler olduğunu en iyi şekilde sağlık uzmanınız veya göz uzmanınız açıklayabilir. Size rehberlik edebilir ve benzersiz durumunuz ve ihtiyaçlarınız için en iyi başarı şansına sahip olanı seçmenize yardımcı olabilirler.

Göz seğirmesini tedavi etmek için evde ne yapabilirim?

Çoğu zaman göz seğirmesi küçük günlük sorunlar veya değişiklikler nedeniyle meydana gelir. Yardımcı olabilecek yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
  • Yeterli besin aldığınızdan emin olmak için dengeli bir diyet yapın (göz veya kas seğirmesine yardımcı olabilecekler dahil).
  • Stresinizi sınırlamaya veya azaltmaya çalışın.
  • Ne kadar kafein tükettiğinizi sınırlayın.
  • Nikotin ürünlerini kullanmayı bırakın veya bunlardan tamamen kaçının. Bunları kullanırsanız, sağlık uzmanınız size sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak kaynaklar verebilir.

Göz seğirmesi önlenebilir mi?

Göz seğirmesi öngörülemeyen bir şekilde veya uzmanların henüz anlayamadığı nedenlerle gerçekleşebilir. Bu, göz seğirmesini %100 kesinlikle önleyemeyeceğiniz anlamına gelir. Ancak yukarıda bahsedilen, uyku eksikliği, yorgunluk, çok fazla kafein veya yüksek stres düzeyi gibi nedenlerden dolayı bu durumun ortadan kalkmasına yardımcı olabilecek adımlar aynı zamanda buna sahip olma riskini de azaltabilir.

Doktoru Ne Zaman Aramalı?

Göz seğirmesi ne zaman doktor veya sağlık uzmanı tarafından tedavi edilmelidir?

Aşağıdaki durumlarda göz seğirmesi hakkında bir sağlık uzmanıyla veya göz bakımı uzmanıyla konuşmalısınız:

  • Yukarıda bahsedilen evde tedavi yaklaşımlarını denedikten birkaç gün sonra seğirme kaybolmuyor.
  • Seğirme görüşünüzü etkiler.
  • Aksi halde seğirme hayatınıza müdahale etmeye başlar.

Göz seğirmesi genellikle endişelenecek bir durum değildir ancak bu kararı verecek en iyi kişi kalifiye bir tıp uzmanıdır. Şüpheye düştüğünüzde en iyi seçenek tedbirli olmak ve bir tıp uzmanıyla konuşmaktır.

Ek Ortak Sorular

Göz seğirmesi başka sorunlara yol açabilir mi?

Göz seğirmesi ile birlikte veya göz seğirmesi nedeniyle birçok göz sorunu ortaya çıkabilir ve göz seğirmesi bazı koşulları daha da kötüleştirebilir. Göz seğirmesine neden olabilecek, göz seğirmesine neden olabilecek veya daha da kötüleştirebilecek durumlar şunlardır:

  • Blefarit (göz kapaklarının şişmesi).
  • Konjonktivit (pembe göz).
  • Kornea çizikleri.
  • Kuru gözler.
  • Kırmızı gözler.
  • Üveit (gözün orta tabakası olan uveanın şişmesi).

 Kaynak:  www.my.clevelandclinic.org


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.