Astigmat Hakkında Bilinen 7 Efsane

İşte dünyadaki görme bozukluğunun en sık nedeni

Astigmat Hakkında Bilinen 7 Efsane
21 Şubat 2024 Çarşamba 10:55

Astigmat hakkında 7 efsane : İşte dünyadaki görme bozukluğunun en sık nedeni

Astigmat, zayıf veya azalmış görmenin en yaygın nedenidir. İstatistiklere göre dünyadaki her dört kişiden biri bu bozukluğa sahip. Gelin bereber astigmatın gelişimi ve tedavisi hakkındaki yaygın mitlere göz atalım.

1: Astigmat Bilgisayar Başlangıcında Çok Çalışan İnsanlarda Görülür

Normalde gözün merceği ve korneası mükemmel bir küresel yüzeye sahiptir. Bu sayede ışık ışınları retinaya bir noktada odaklanır ve net, parlak bir görüntü elde ederiz. Astigmatizma durumunda, kornea veya mercek düzensiz, hafif düzleşmiş bir şekle sahiptir; kavun veya Amerikan futbolu gibi. Bu nedenle ışık ışınları retina üzerinde tek bir noktada değil birkaç noktada (bazıları retinanın arkasında veya önünde, bazıları da retinanın üzerinde) odaklanarak sis, bulanıklık etkisi yaratır.

Astigmatlık doğuştan veya sonradan edinilmiş olabilir ve bilgisayarda ne kadar çalışırsanız çalışın, onu hiç kullanıp kullanmadığınıza bakılmaksızın, yaşamınız süresince size eşlik edecektir.

Bilgisayarda Uzun Saatler Çalışma Sırasında Ne Olur?

Siliyer kaslar aşırı gerilir, kan akışı yavaşlar, pigment epiteli tükenir çünkü nadiren göz kırparız. Bu, miyopinin (çoğunlukla astigmatizmaya bir "eklenti"), kuru göz sendromunun veya bilgisayarlı görme sendromunun gelişmesine veya ilerlemesine yol açabilir.


Edinilmiş astigmatizma aşağıdakilerin bir sonucu olarak ortaya çıkar:

  • Göz yaralanması;
  • Kornea yanıkları;
  • Göz kapaklarında hasar;
  • Keratokonus;
  • İnflamatuar oftalmik hastalıkların (keratit) transferi;
  • Cerrahi müdahale;
  • Retina dejenerasyonu - vitamin eksikliği, yaralanmalar ve operasyonlar sonucu ortaya çıkan ve korneanın farklı katmanlarının şeffaflığının ihlali ile ilişkili olan korneanın inflamatuar olmayan lezyonları.


Yani, her durumda, diğer modern cihazlar gibi bilgisayar da astigmatın gelişiminde rol oynamaz.

2: Astigmat Asemptomatik Olarak Gelişir

Astigmatizmanın gelişimi öncelikle kalıcı görme bulanıklığı, çift görüntü hissi ile kanıtlanır. Zamanla aşağıdaki gibi belirtiler ortaya çıkar:

  • Yanma;
  • Kırmızılık;
  • Ağrı ve yorgunluk hissi;
  • Baş ağrısı.

Bu tür belirtiler, örneğin bilgisayarda uzun süre çalışma sırasında ortaya çıkar, ancak kaliteli dinlenme, görsel jimnastik ve uykudan sonra kaybolurlar. Astigmatizma durumunda yukarıda sayılan belirtiler, görsel yük ne olursa olsun kişinin yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelir.


Çocuklarda astigmat yetişkinlerde olduğu gibi gelişir. Ancak çocuklar bu değişiklikleri önemsemezler, ebeveynlerine her zaman tam olarak ne hissettiklerini açıklayamazlar. Konjenital astigmatizma durumunda bulanık görüntüler yaygın, normal bir olgu olarak kabul edilebilir.


Konjenital astigmatizma genetik olarak belirlenmiş bir patolojidir, bu nedenle ailenizde bu bozukluğa sahip biri varsa her yıl kontrol ettirin. Hem kendi gözlerinize hem de çocuklarınızın gözlerine dikkat edin.

3: Astigmatınız Varsa Hayatınız Boyunca Gözlük Takmanız Gerekir

Günümüzde astigmatizma şu yöntemlerle düzeltilebilir:

  • Gözlük;
  • Yumuşak kontak lensler;
  • Ortokeratoloji veya gece kontak lensleri;
  • Donanım tedavisi;
  • Lazer görme düzeltmesi;
  • Merceğin yumuşak bir göz içi merceği ile kırılmayla değiştirilmesi;
    skleroplastiler;
  • Fakik lenslerin implantasyonu vb.


Bu nedenle astigmatlık durumunda hayatınızın geri kalanında gözlük veya kontak lens kullanmak zorunda kalmazsınız.

4: Astigmat Göz Egzersizleriyle Tedavi Edilebilir

Jimnastik veya gözler için yoga birkaç önemli işlevi yerine getirir:

1. Bilgisayarda veya telefonda çalışırken aşırı gergin olan görme kaslarını gevşetir.

2. Gözün tüm yapılarının yeterli miktarda ve zamanında besin alması sayesinde gözlere kan akışını iyileştirir.

3. Kuru göz sendromunun gelişmesini önleyerek gözyaşı filminin restorasyonuna katkıda bulunur.

4. Dinlenmeye de ihtiyacı olan beynin çalışmasını artırır.


Dolayısıyla göz jimnastiğinin görme kaslarının, gözyaşı kanallarının ve kan mikrosirkülasyonunun çalışması üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Astigmatizma kornea veya merceğin şeklindeki değişiklik nedeniyle geliştiği için burada hiçbir egzersiz yardımcı olmayacaktır. Bazen hem kornea hem de mercek aynı anda düzensiz bir şekle sahiptir. Ancak kornea astigmatizması genellikle lens astigmatizmasından daha sık teşhis edilir.

5: Gözlük Takmak Astigmat Gelişimini Durduramaz

İlerleyici miyopiye bağlı astigmatizma hem yetişkinlerde hem de çocuklarda düzeltilmelidir ve düzeltilebilir. Bu sayede miyopinin ilerleme indeksi azalır, öğrenme ve kapsamlı gelişim için önemli olan görme gelişir.

6: Astigmatlık Durumunda Gözün "Çalışması" İçin Biraz Daha Zayıf Gözlük Takmanız Gerekir

Astigmatlık durumunda, daha zayıf gözlük takmak gerekli değildir, çünkü bunlar astigmatizmayı durdurmaz, ancak görüşü iyileştirir ve miyopinin ilerlemesini yavaşlatır. Kişi daha net ve parlak görür, çevreden gelen bilgileri daha kolay ve rahat özümser.

7: Astigmatizma 50 Yıl Sonra Gelişir

Katarakt ve glokom gibi birçok göz hastalığı 50 yaşından sonra gelişir. Bunun nedeni gözün tüm yapılarının ve genel olarak tüm vücudun yaşlanmasıdır. Ancak astigmatlık, kuralın bir istisnasıdır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde her yaşta ortaya çıkabilir.


Bu nedenle herhangi bir değişiklik olması durumunda - bulanık görme, ağrı, yanma, kızarıklık - en kısa zamanda bir göz doktoruna başvurmanız gerekir.

Altın kural; yaş, görme kalitesi, genetik geçmiş, faaliyet alanı vb. ne olursa olsun her yıl gözlerinizi kontrol ettirmektir.

Kaynak: www.abcgazetesi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.