Göz Sağlığını Olumlu Etkileyen Besinler Neler?

Uzmanların önerdiği göz sağlığına iyi gelen bazı besinler

Göz Sağlığını Olumlu Etkileyen Besinler Neler?
23 Şubat 2019 Cumartesi 15:57

Kaynak: http://www.yasemin.com

Önemli organlarımızdan biri olan gözler hem genetik hem de çevresel etkiler nedeniyle sık sık hasar alıp ve görme kaybına neden olur. Özellikle sarı nokta, sinir hücreleri ve görme merkezini koruyan bazı vitamin ve minerallerin azalması sonucu meyana gelen görme kaybını azaltmanın etkili yollarından biri dış takviyedir. Peki göz sağlığını olumlu etkileyen besinler nelerdir?

Çevresel etki, beslenme ve genetiksel faktörlere bağlı gözde hasarlar oluşur. İlerleyen yaşlarda bu hasarları tedavi etmek oldukça zorlaşır. Bu nedenle erken yaşta göz sağlığını korumak için vücuda belirli vitamin ve mineraller alınmalıdır. Bu vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan besinler ise düzenli tüketilmelidir.

HAVUÇ

İçerdiği A, C ve E vitaminleri sayesinde gözde bulunan sarı noktanın görüşünü kuvetlendirerek deforme olmasını engeller. Uzmanlar göz sağlığı için en etkili besinin havuç olduğunu vurguluyor. Özellikle haftada 2 bardak tüketilen havuç suyu ilerleyen zamanlarda yaşanma ihimali olan hastalıkların riskini azaltır.

BROKOLİ

Lutein, zeaxasthin ve beta karoten gibi maddeler bakımından zengin olan brokoli gözde bulunan korneanin incelmesini engeller. Aynı zamanda soğuk algınlığına karşı vücudu bakterilerden koruduğu gibi gözleri de korur.

ISPANAK

Demir maddesi sadece kan için gerekli oaln bir madde değildir. Aynı zamnda göz sağlığı içinde vücutta bulunması gereken maddelerden biridir. Özellikle demir eksikliği gözlerdeki damarların incelmesine ve göz yorgunluğuna neden olur. Uzamanlar bunun için haftada en az bir kez ıspanak tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aynı zamanda ıspanağın vitaminlerinin artması için yumurta ile tüketilmesi gerektiği tavsiye edilir. 

SOMON BALIĞI

Omega- 3 yağ asitleri göz damarlarını güçlendirdiğinde damarlara bağlı gelişen rahatsızlıkları engeller.

ÜZÜM

Kuvvetli bir antioksidan olan üzüm meyvesi göz sağlığı üzerinde ikinci etkili besindir. Genetiksel göz bozukluğunun çevresel faktörlere karşı artmasını önleyerek astigmat gibi rahatsızlıkların riskini azaltır.

MISIR

Mısırda brokoli gibi betan karoten ve lutein bakımıdan zengin olan bir besindir. Bu yüzden uzmanlar düzenli tüketilmesi gereken bir besin olduğunu vurguluyor. Ancak betan karoten maddesi ateş ve yağ ile kaybolan bir maddedir. Bu yüzden uzmanlar kaynatılarak tüketilmesini tavsiye eder. 

LAHANA

Hem kuvvetli bir antioksidan hem de  antibakteriyel etkiye sahiptir. Gün içerisinde çevresel faktörlerde artan göz yorgunluğu için birebir fayda sağlar. Uzmanlar göz sağlığı için bir bardak lahana suyuna yarım kaşık limon suyu ekleyerek tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. 

CEVİZ

Göz sinirlerinde etkili olan ceviz hem gözün içine gemde çevresine fayda sağlar. Özellikle enfeksiyon virüslerine karşı gözü korur. 

YEŞİL ÇAY

Güneş, bilgisayar, televizyon ve telefonlardan gelen ışınlara karşı gözü korur. Güçlü bir antioksidan olan yeşil çay göz sağlığını olumlu etkiler. 

PORTAKAL

C ve E vitaminleri bakımından zengin olan portakal göz sağlığını olumlu etkiler. 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.