Göz Muayenesi Okul Başarısını Artırıyor!

Uzmanlar, çocuklarına göz muayenesi yaptırmayan velileri uyardı!

Göz Muayenesi Okul Başarısını Artırıyor!
01 Eylül 2019 Pazar 11:20

Göz Muayenesi Okul Başarısını Artırıyor!

Artık tatil bitiyor ve okullar açılıyor. Göz sağlığının çocukların okuldaki başarısını doğrudan etkilediğini belirten Çocuk Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeniz Hacıbekiroğlu, “Miyop, hipermetrop ya da astigmat göz kusuru olan bir çocuk, okulda tahtayı göremeyebilir ve bir süre sonra dersten kopar. Bu da başarısız olmasına yol açar. Bu nedenle dersler yoğunlaşmadan önce mutlaka çocuklara göz muayenesi yaptırılmalı” dedi.

Yeni eğitim öğretim dönemi önümüzdeki hafta başlıyor. Uzmanlar, çocuklarına göz muayenesi yaptırmayan velileri uyardı! Okuldaki başarının göz sağlığı ile doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Hacıbekiroğlu, “Miyop, hipermetrop ya da astigmatı olan bir çocuk okulda tahtayı göremiyorsa bir süre sonra dersten kopar. Ders çalışırken göz ağrısı, baş ağrısı ve sulanmayla karşılaşabilir. Bu nedenle de yorulmaya başlar, derslere ilgisi azalır ve başarı grafiği düşer” diye konuştu.

Türkiye’de her üç çocuktan birinde uzak veya yakını görme sorunu olduğunu kaydeden Çocuk Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeniz Hacıbekiroğlu, çocuklarda görülen göz hastalıklarının başında miyop, hipermetrop, astigmat, göz tembelliği ve şaşılığın geldiğini ifade etti. Okul öncesi yapılacak detaylı bir göz muayenesi ile mevcut görme azlığı problemi, buna neden olan hastalıklar ve şaşılığın erken tespit edilebileceğini kaydeden Hacıbekiroğlu, “0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için 4-6 haftalıkken, 1-3 yaş arasında her yıl, bu yaş aralığından sonra okula başlamadan ve okul süresince de her yıl düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir ” şeklinde konuştu.

ANNE ve BABALAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Çocukların görme kusurlarının erken yaşta tespit edilmesinde anne ve babaların gözlemlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Şeniz Hacıbekiroğlu, anne ve babaların dikkat etmesi gereken noktaları da şu şekilde sıraladı:

  • Çocuğunuz sizinle göz teması kurduğunda her iki gözü birbirine paralel durmuyorsa,
  • Gözlerden birinde içe ya da dışa kayma ya da iki gözün birbirinden bağımsız hareket ediyormuş izlenimi yaratıyorsa,
  • Çocuğunuz okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çevirme, başını eğme, bir gözünü kapalı tutma, sık sık göz kırpma, gözlerini kısma ya da ovalama eylemlerini yapıyorsa,
  • Çocuğunuz okur veya yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma veya sürekli parmakla takip ediyorsa,
  • Yakın işleri sevmeme, kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma sorunu yaşıyorsa,
  • Oyun oynarken topu tutma, ayakkabı bağlama veya düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanıyorsa,
  • Okulda tahtayı netleştirebilmek ve yazılara odaklanabilmek için sürekli kendini zorlama sonucu oluşabilecek sık baş ağrısı şikayeti varsa

Op. Dr. Şeniz Hacıbekiroğlu, bu tür şikayetleri olan çocuklar mutlaka detaylı bir göz muayenesinden geçirilmesi ve erken yaşta tedaviye başlanması gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle göz tembelliğinin okul öncesinde yakalanması son derece önemli olduğunu söyleyen Op. Dr. Hacıbekiroğlu . “Göz tembelliği normal yapıdaki bir gözün görmesinin gözlük veya lens ile yüzde 100 oranına çıkarılamamasıdır. Tembellik aslında gözün bağlı olduğu beyin bölgelerinin gözdeki bulanık görüntü nedeniyle az gelişmesi durumudur. Göz tembelliğinin yaklaşık yarısı şaşılıktan, diğer yarısı da yüksek numaralı görme bozukluklarından veya iki göz arasında numara farkının çok olmasından kaynaklanır. Toplum çalışmalarında göz tembelliği 6 yaş öncesi çocuklarda 1-3 oranında gözlenmektedir” dedi.

Erken teşhisin her hastalıkta olduğu gibi göz hastalıklarında son derece önemli olduğunu söyleyen Op. Dr. Hacıbekiroğlu, erken tespit edildiği takdirde göz tembelliğinin tedavisi mümkün, göz tembelliği ile kalıcı olarak görme azlığı gelişen çocuk okulda derslerinde zorlandığı gibi, bazı sporları yapmakta da zorlanabilir.

Erken ve uygun tedavi edilmeyen çocuk büyüdüğünde psikososyal olarak kendini geri hissedebilir, hatta görsel performansının önemli olduğu bazı mesleklere uygun bulunmayabilir; yani hayatının baharında gelecekteki seçenekleri kısıtlanabilir.

Boyu hızla uzayan özellikle miyop çocuklarda göz numaralarının da bu hızlı büyüme döneminde hızla arttığına şahit oluyoruz. Bu bakımdan özellikle gözlük kullanan çocukların yaz tatili bitiminde okullarla birlikte mutlaka göz kontrollerini yaptırması gerekmektedir” dedi.

Kaynak: www.sonhaber16.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.