Göz Muayeneleri Hangi Sıklıkla Olmalı?

Gözlerinizi ne sıklıkta test ettirmeniz gerektiğini bilmek, sağlıklı görmeyi sürdürmek için çok önemlidir.

Göz Muayeneleri Hangi Sıklıkla Olmalı?
01 Şubat 2024 Perşembe 10:58

Gözlerinizi Ne Sıklıkta Test Ettirmeniz Gerekir?

Özellikle diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların göz sağlığı üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, görsel muayeneler için en uygun zamanın belirlenmesi çok önemlidir. Sosyal medyada gezinmek için dizüstü bilgisayarların ve mobil cihazların uzun süre kullanılmasıyla göz sorunlarının görülme sıklığı arttı. Uzmanlar uzun süre ihmal edilen göz hekimi ziyaretlerinin göz kırma kusurları başta olmak üzere ileri derecede göz sorunları hakkında önemli riskler içerdiğini hatta kalıcı körlüğe varan önemli sorunlara sebep olabileceğini belirtiyor.

Bu sorunla karşılaşmamak için göz muayenelerinin doğru zamanlamasını anlamak çok önemlidir.

1. Yaşa Uygun Zamanlama:

Çocuklar ve Gençler yaklaşık 6 ayda göz muayenesine başlamalı, ardından 3 yaşında ve okula başlamadan hemen önce testlere başlamalıdır. Yetişkinler (18-60), iki yılda bir göz doktorunu ziyaret etmelidir; düzeltici lens kullananlar veya belirli endişeleri olan kişiler için yıllık muayeneler önerilir. Yaşlılar (60+), yaşa bağlı sorunlar daha yaygın hale geldikçe yıllık göz muayenelerini planlamalıdır.

2. Görüşte Oluşan Değişiklikler:

Bulanıklık, çift görme, ışık parlaması veya göz yorgunluğu dahil olmak üzere gözle görülür görme değişiklikleri yaşarsanız derhal müdahale isteyin. Bu değişiklikler altta yatan sağlık sorunlarını veya glokom veya retina dekolmanı gibi ciddi durumları gösterebilir.

3. Mevcut Göz Koşulları:

Glokom, diyabet veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi rahatsızlıkları olan kişiler ekstra dikkatli olmalıdır. Ailesinde glokom öyküsü olanlar için iki yılda bir göz muayenesi yapılması ve teşhis edilen vakaların daha sık takip edilmesi önerilir. Diyabetli kişiler olası komplikasyonları yönetmek için yıllık göz muayenesinden geçmelidir.

4. Kontak Lens Kullanıcıları:

Kontak lens kullananlar için bir göz doktorunun düzenli takibi çok önemlidir. Bu randevular lenslerin uygun şekilde oturma konforunu sağlar ve lenslerle ilgili tüm endişeleri giderir.

5. Mesleki Riskler:

Bazı meslekler görsel tehlikelere uzun süre maruz kalmayı gerektirir. Göz sağlığınızı korumak için gerekli muayene sıklığını belirlemek üzere işinizi göz doktorunuzla görüşün.

Bu kılavuzlara uygun göz muayenelerine öncelik verilmesi, yalnızca sorunun erken tespitine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda genel görme sağlığına da katkıda bulunur. Bu bilgiler, bireylerin göz sağlıkları hakkında bilinçli kararlar vermelerini sağlayan proaktif göz bakımının önemini vurgulamaktadır.

Çözüm

Gözlerinizi ne sıklıkta test ettirmeniz gerektiğini bilmek, sağlıklı görmeyi sürdürmek için çok önemlidir. Göz doktorunuz daha kişiselleştirilmiş bakım önerileri sunabilir ve önerilenden daha erken bir göz muayenesine ihtiyacınız olup olmadığına karar verebilir. Düzenli olarak veya göz sağlığıyla ilgili sorunlar ortaya çıktığında bir göz doktoruna görünmek önemlidir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.