Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Gözünüzde Kuruma Oluyorsa Bu Tavsiyelere Kulak Verin

Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
07 Nisan 2019 Pazar 14:50

Prof. Dr. Yüksel Totan

Gözünüzde Kuruma Oluyorsa Bu Tavsiyelere Kulak Verin

Göz kuruluğuna ne iyi gelir? Göz kuruluğuna karşı yapılması gerekenler, kuru göz tedavisinde bitkisel çözümler var mıdır? Kuru göze iyi gelen vitaminler nelerdir? Yazımda bu konulardan tek tek bahsettim. Keyifli okumalar.

Göz Yaşı

Aslında gözümüzü dışarıdan koruyan müthiş bir saydam tabaka vardır. Gözyaşı.

Gözyaşımız hem gözü dışarıdan korur hem de rahat hareketini sağlar. Ancak bazen göz yaşı üretiminde veya kalitesinde bozulmalar yaşanabilir ve göz kuruluğu oluşabilir.

Göz Kurumasına Karşı Alınabilecek Önlemler?

Öncelikle Gözde Kuruma Yapan Sebepleri Ortadan Kaldırın.

Günlük yaşamda gözümüzün kurumasından çokça şikâyet ediyorsak öncelikle göz kuruluğuna neden olan sebepleri ortadan kaldırmak gerekir.

  • Rüzgarlı Ortamlar: Yüze vuran rüzgar aynı zamanda gözleri de kurutur.
  • Klimalı ve Kaloriferli Ortamlar: Klimalar bulunduğunuz ortamdaki nem miktarını azaltır. Bu da göz kuruluğuna neden olur.
  • Gözleri Ovuşturma: Gözlerinizi sık sık ovuşturmaktan sakının. Bu gözünüzdeki nem miktarını daha da azaltacaktır.
  • Uzun Süre Bir Noktaya Bakma: Bilgisayar, telefon kullanırken yada kitap okurken gözlerinizi uzun süre kırpmadan bir noktaya bakmak gözde kuruluk yapacaktır. Bu nedenle bu eylemleri gerçekleştirirken gözlerinizi kırpmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Vücudu Susuz Bırakma: Vücudunuzdaki su miktarının azalması göz kuruluğunda etkilidir.

Göz Kuruluğunda Kullanılacak Doğal Yöntemler

Tüm uğraşlarınıza rağmen yine de göz kuruluğuna sebep olan etmenleri ortadan kaldıramıyorsanız bu durumda bazı bitkiler ya da alabileceğiniz bazı önlemler gözlerinizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Ancak şunu unutmamak gerekir: Bu tavsiyeler kuru göz hastalığını ortadan kaldırmaz. Burada sayacağımız uygulamalar sadece kuruyan gözün rahatlamasını sağlayacaktır. Ancak göz kuruluğu hastalığınız var ise bunu geçirmeyecektir. Kuru göz hastalığı tıbbi yöntemlerle tedavisi olan bir hastalıktır. Doktorlar tarafından tedavi edilmelidir.

Göz Kuruluğuna İyi Gelen Bitki ve Sebzeler

Dikkat! Her göz kuruluğu kendi etmenleri ile doktorunuz tarafından değerlendirilir ve rahatlatıcı etkiye sahip yardımcı unsurlar yalnızca doktorunuzun tavsiyesi ile kullanılır.

Zeytinyağı:

Zeytinyağının içindeki bileşenler gözdeki nem dengesini düzenlemeye yardımcı olabilmektedir. Sızma zeytinyağı parmaklara damlatılarak hafifçe masaj yaparak göz kapaklarına günde 1-2 kez uygulanabilir.

Papatya:

Papatya yorgun gözlere iyi gelebilir. Kurutulmuş papatya veya papatya çayının süzülüp soğuduktan sonra doğru kullanımda göz kapaklarına konularak rahatlama sağlanabilir.

Yeşil Çay Özü:

Yeşil çay içindeki bazı bileşenler göz kuruluğuna iyi gelen etkiler sergilemektedir. Yeşil çayı demleyerek bir bez veya pamuk eşliğinde, ılık bir şekilde günde bir iki kez göz kapaklarınıza uygulanabilir.

Rezene:

Bu bitki gözleri nemlendirmede de etkili olabilir. Rezeneden yapılan çay süzülerek ılık halde göz kapaklarının üstünde bekletilebilir.

Salatalık :

Gün içerisinde yaşadığınız göz kuruluklarına karşı salatalığın rahatlatıcı etkisi bilinmektedir. Soğuk bir salatalığın dilimleri gözünüzün üzerine konulabilir ve bir süre bekletilir. Günde bir kaç kere uygulanabilir.

Lavanta Yağı:

Lavanta yağının da rahatlatıcı bir etkisi vardır. Ilık su ile karıştırılarak 10 dakika kadar gözlerin üzerinde bekletilebilir. Günde 1-2 kez yapılabilir.

Ceviz ve Fındık:

Omega 3 bakımından oldukça zengindir. Bu da gözünüzün yağ tabakasını olumlu etkilemektedir.

Kuru Göze İyi Gelen Vitaminler

Bazen göz kuruluğu vitamin eksikliğine bağlı olarak da gelişir.

Özellikle D, A ve B12 vitaminindeki eksikliğin göz kuruluğuna neden olabileceği yönünde çalışmalar vardır dolayısı ile bu vitaminleri barındıran besinlerin alınması göz kurumasında rahatlatıcı etki yaratabilmektedir. Ayrıca Omega -3 alımı içindeki yağ asitleri bakımından gözünüzü yağlayan tabakanın üretimini artırmaktadır. Somon balığı, keten tohumu, balık yağı, soya fasulyesi gibi gıdalar Omega-3 yağları bakımından zengindir.

Sıcak Kompres Uygulama

Kuru göz hastalığının tedavisinde sıkça uyguladığımız bir yöntemdir. Sıcak suya batırılan temiz bez sıkılarak nemli hale getirilir. Bu şekilde gözün üstünde 10 dakika kadar bekletilir. Günde 1-2 kez yapılan bu uygulama gözde rahatlama sağlayacaktır.

Unutulmamalıdır ki bunlar göz kuruluğu hastalığının tedavisi için değildir. Bu saydıklarımız kuruyan gözlerin rahatlaması amacıyla ve sadece doktorunuzun tavsiyesi ile yardımcı bir unsur olarak kullanılmalıdır. Doktorunuzun tavsiyesi olmadan yapılan uygulamalar geri dönülmez sonuçlar doğurabilir.

Göz Kuruluğuna Dair Sık Sorulanlar

Ağlamak Göz Kuruluğuna İyi Gelir mi?

  • Göz kuruluğu gözyaşı miktarı ve kalitesi ile ilgili bir durumdur. Bazen fazla miktarda salgılansa da kalitesi istenilen değerde olmayan gözyaşı kuruluğa neden olmaktadır. Dolayısı ile ağlamanın göz kuruluğuna iyi gelmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Göz Kuruluğu Hastalığının Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

  • Kuru göz hastalığı tıbbi yöntemlerle teşhis edilir ve tedavisi de ancak tıbbi yöntemlerle mümkündür. Bildiğiniz gibi tıbbi tedaviler test edilmiş ve kanıtlanmış yöntemlerdir. Ancak kişisel tecrübeler ise bir kişide olumlu etki gösterirken başka bir kişi de olumsuz etkiler gösterebilir. Bu sebeple çevrenizden gelen bu yöndeki görüşler yerine doktorunuzun size uyguladığı reçeteye göre ilerlemeniz sağlığınız açısından en doğru karar olacaktır.

Kuru Göz Hastalığı Her Yaşta Görülür mü?

  • Evet kuru göz sendromu her yaşta görülebilir. Ancak 40 lardan sonra görülme sıklığı daha fazladır. Kadınlarda ise menopoz sonrası dönemde daha sık rastlanır.

Göz Kuruluğu Körlüğe Neden Olur mu?

  • Gözyaşı, korneanızdaki sinirlerin tahriş olmasını engeller. Gözyaşınızın uzun süre eksik olması uzun vadede körlüğe kadar götürebilir. İhmale gelmeyecek bir hastalıktır.

Kaynak: https://yukseltotan.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.