Göz Kuruluğu İhmale Gelmez!

Göz kuruluğunun sebepleri ve alınması gereken önlemler

Göz Kuruluğu İhmale Gelmez!
31 Temmuz 2019 Çarşamba 11:00

Göz Kuruluğu İhmale Gelmez!

Göz kuruluğu sıkça karşılaşılan bir sağlık problemi ancak çoğu zaman yeteri kadar önemsenmiyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlke Bahçeci Şimşek göz kuruluğunun sebeplerini ve alınması gereken önlemleri anlatıyor...

TANI NASIL KONULUR?

Kuru göz hastası olup olmadığınızı ancak bir göz doktoru belirleyebilir. Bu tanıyı koymak için öncelikle belirtileri ve günlük yaşantınız üzerindeki etkilerini öğreniriz. Göz muayenesi sırasında gözyaşı kırılma testi, Schirmer testi gibi basit testlerle gözyaşı miktarını daha objektif olarak değerlendirebiliriz.

İLAÇLAR HANGİ SÜREYLE KULLANILIR?

Hafif evrede gözyaşı damlaları bir süre kullanıp bırakılabilir. Orta-ağır seviyede hastalara daha uzun tedavi gerekli olabilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikle kuru göz hastalarına yaşadıkları ev ve iş ortamlarındaki nemi artırmaları önerilir. Klimalı ortamlar, kontak lens ve bilgisayar kullanımları düzenlenmeli. Bu kişiler ayrıca yoğun sigara dumanı ortamında bulunmaktan kaçınmalı. Suni gözyaşları bu hastalığın başlıca tedavi yöntemidir. Çeşitli suni gözyaşı damlaları var. Aralarındaki farklılıklar içerdikleri etken maddeye ve kullanım şekline (çok kullanımlık ya da tek kullanımlık) göre değişir. Suni gözyaşları kronik kuru göz hastalarında tek başına yeterli olmayabilir. Bu hastalarda gözyaşı üretimi arttıran ilaçlar kullanılır. Bunlarda yeterli olmazsa cerrahi müdahaleyle gözyaşı kanalının farklı yöntemler ile tıkanması gerekebilir.

GÖZ KURULUĞU İÇİN 9 ÖNEMLİ ÖNERİ

● Göz kırpma sayısını artırmak için gözlerinizi sıkıca kapatıp açın. Böylece gözyaşı buharlaşması azalır.

● Ortamdaki nemin artırılması oda nemlendirici cihazlar kullanabilirsiniz.

● Odanızı sık sık havalandırın.

● Florasan ışık ve yoğun güneşli ortamların şikayetleri artırdığını unutmayın.

● Bilgisayar ekranınızı 10-15 derece aşağıda olacak şekilde ayarlayın. Mavi filtreler kullanabilirsiniz.

● Ortamdaki sigara dumanının ve tozun azaltılması için önlem alın.

● Gözyaşı salınımını etkilediği için kafein ve alkol alımını sınırlayın.

● Bol su için.

● Göze kompres uygulaması gözyaşı salınımını artırır.

Özgür Gökmen Çelenk / POSTA

Kaynak: www.posta.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.