Göz Kurtaran İlk Yardım!

Göz yanıklarında gözlere suyla anında müdahale gözleri kör olmaktan koruyor.

Göz Kurtaran İlk Yardım!
02 Ocak 2015 Cuma 07:47


Uzmanlar gözleri yanan kişilere su uyarıda bulunuyor: 'ilk anda gözleri bol suyla yıkamak çok önemlidir. Doktora götürmek için yolda geçen zaman bile gözü kör edebilir. İmkan varsa başı su dolu lavaboya veya küvete sokmak gözü kurtarır'.

Göz kurtaran ilk yardım operasyonu


Herhangi bir nedenle göz yaralanmasına, zedelenmesine karşı ilk yardımın ilk anda tedavinin yarısının yapılması anlamına geldiğini belirten Dünyagöz Altunizade'den Op. Dr. Levent Akçay bilgiler verdi. Yanıkla seyreden göz yaralanmaları sonrasında yapılacak ilk müdahale, görme fonksiyonunu korumak adına büyük önem taşıyor.

 

. Özellikle kimyasalların yol açtığı yanık vakalarında, gözü bol suyla yıkama şeklinde yapılacak basit ama etkili bir yol olduğunu belirten Levent Akçay,
"Nerede olursa olunsun bu tip yaralanmalarda ilk anda gözleri bol suyla yıkamak çok önemlidir. Doktora götürmek için yolda geçen zaman bile gözü kör edebilir. İmkan varsa başı su dolu lavaboya veya küvete sokmak direkt yıkamaktan bile çok daha etkilidir. Böyle bir müdahale sayesinde göz kapaklarının göze yapışmasını engellediğiniz gibi kimyasal maddenin seyreltilmesini de sağlıyorsunuz. Böylelikle tedavinin yarısını yaparak gözün ve göz kök hücrelerinin yanmasını önlemiş oluyorsunuz." dedi.

 

En sık tuz ruhu, makyaj temizlemede kullanılan aseton, akü suyu, boya ve diğer kimyasallara bağlı yaralanma ve göz yanıklarına rastladıklarını anlatan Op. Dr. Levent Akçay, bu tip alkali ya da asit uygulamalarına maruz kalan gözlerde kök hücrelerin öldüğünü belirtti.

 

Kaynak: haberevet.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.