Göz Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi

Gözlerimiz görüntüyü alması, odaklanması ve 107 milyon hücreye sahip olması ile gözlerimiz, pek çok ilgi çekici yeteneğe ve detaya sahiptir.

Göz Hakkında Bilmediğiniz 13 İlginç Bilgi
07 Nisan 2024 Pazar 10:55

Göz Hakkında 13 İlginç Bilgi

Göz, en hassas ve en çok çalışan organlarımız arasında yer almaktadır. Gözlerimiz hakkında daha önce duymadığınız en ilginç detayları beraber inceleyelim.

Gözlerimiz görüntüyü alması, odaklanması ve 107 milyon hücreye sahip olması ile gözlerimiz, pek çok ilgi çekici yeteneğe ve detaya sahiptir.

Doğuştan Renk Körüyüz!

Tüm bebekler, aslında doğduklarında renk körüdür. Renk algısı, yaklaşık bir aylıkken başlar ve üç aylıkken kırmızı dahil olmak üzere pek çok ana rengi görmeye başlarlar. Tam renk görüşü ise dört ay civarında gelişir.

Renk ve Detayların Algılanması

Sağlıklı bir insan gözü, yaklaşık 10 milyon farklı rengi ayırt edebilir. İnsan gözü, yaklaşık olarak 107 milyon hücreye sahiptir ve hepsi ışığa duyarlıdır. Bu hücreler arasında yedi milyon koni hücresi renkleri ve detayları algılarken, 100 milyon çubuk hücre ise siyah-beyaz ayrımını sağlar. Gözünüzdeki hücrelerin sadece 10'da birinden azı renkleri algılar.

Mavi Gözlülerin Ortak Atası

Eğer gözleriniz mavi ise, dünya üzerindeki diğer mavi gözlü insanlar ile ortak bir ataya sahip olabilirsiniz. İlk mavi gözlü insanın yaklaşık 6.000 ila 10.000 yıl önce yaşadığı düşünülüyor. Bu zamandan önce, insanların çoğunluğu kahverengi gözlüydü.

Göz Kırpma

İnsanlar yılda ortalama 4.200.000 kez göz kırparlar. Dakikada, ortalama 17 kez göz kırparız. Göz kırpmak, göz yaşını gözün yüzeyine dağıtarak kiri temizlemeye yardımcı olur. Gözyaşı ayrıca; gözü nemlendirir, kayganlaştırır ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.

Gözyaşının Gelişimi

Yeni doğan bir bebek ağladığında gözyaşı dökmez çünkü gözyaşı üretimi, doğumdan sonra bir ay içerisinde başlar ve tam kapasiteye yaklaşık üç ay sonra ulaşır.

Görüş Yeteneği

Yeni doğan bebekler, 20-40 cm uzaktaki nesneleri en net şekilde görebilirler. Göz teması üç aylıkken başlar ve altı ayda göz kasları tam olarak gelişir.

Lenslerin Yerleşimi

Şehir efsanesine rağmen, kontakt lensler gözün arkasına kaybolmaz. Bunun nedeni, göz küresinin yapısıdır ve lenslerin gözün içine gitme şansı yoktur. Üst kapak altına sıkışmış olabilir, bu yüzden dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.

Göz Lenslerinin Hızı

Göz lensleri, herhangi bir kameranın lensinden çok daha hızlıdır. Gözbebeğinin arkasında bulunan lens, odaklanmak istediğiniz nesneye anında odaklanır. Bu sayede, gözlerinizin anlık olarak odaklandığı çeşitli mesafeler arasında hızlı bir geçiş yapabilirsiniz.

Görüntünün İşlenmesi

Işık, göz bebeğinden geçerek merceğe ulaşır ve sonra ağ tabakadaki görme noktasına düşer. Beyinde ters bir görüntü oluşturulur ve görme merkezinde düzeltilir. Bu karmaşık işlem sayesinde düzgün bir görüntü algılarız.

Gözün Hızı

Göz, vücudun en hızlı kaslarından biridir. Bu nedenle bir şey hızlıca gerçekleştiğinde, "göz açıp kapayıncaya kadar" deriz. Gözde, retina adı verilen arka kısmındaki dokuda, ışığı algılayan hücreler bulunur. Bu hücreler ışığa maruz kaldıklarında elektrik sinyalleri üretirler. Retinadaki ışık algılayıcı hücreler tarafından üretilen elektrik sinyalleri, göz sinirleri boyunca hızla iletilir.

Gözün Çalışma Kapasitesi

İnsan gözü, hiç dinlenmeye ihtiyaç duymadan yüzde yüz çalışabilir. Tam olarak işlevsel olması için gözlerimiz, iki milyondan fazla çalışan kısımdan oluşmuştur. Bu karmaşık yapı, gözlerimizin inanılmaz derecede hassas ve etkili olmasını sağlar.

Göz Renginin Değişkenliği

Mavi ya da yeşil pigmentler iriste ya da göz sıvısında bulunmaz. Göz renginiz, gelen ışığın etkisi ile değişebilir. Göz renginiz, ilerleyen yaşlarda dahi değişebilir.

Köpekbalığı Gözü Benzerliği

İnsan gözüne en yakın gözlerden biri, köpekbalığı gözüdür. Bu nedenle, göz ameliyatlarında protez olarak kullanılabilmektedir.

Kaynak: www.milligazete.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.