Göz Damarları Tıkanır mı?

Göz damarları tıkanır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Göz Damarları Tıkanır mı?
20 Mart 2021 Cumartesi 16:00

Göz Damarları Tıkanır Mı? Retina Damar Tıkanıkları Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Halk arasında göz damar tıkanıklığı olarak da bilinen retina damar tıkanıklığı, görmeyi sağlayan hücrelerden meydana gelen retina tabakasını besleyen damarların tıkanması sonucunda ortaya çıkar. Retina damarları Arter yani kalpten gelen temiz kanı getiren ve Ven yani kirli kanı kalbe götüren damarlar olmak üzere ikiye ayrılır. Göz damarları tıkanır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Retinada görmeyi sağlayan özel hücrelerin yeteri kadar oksijen ve besin almasına yardımcı olan (arter) damarların ya da retinada bulunan hücrelerin ürettiği atıkları temizleyen damarların (ven) tıkanması sonucunda ortaya çıkabilir.

Retina Damar Tıkanıkları Neden Olur?

Kalpten retinaya besin ve oksijen maddesi taşıyan kan damarlarının tıkanması sonucunda retina tıkanıklıkları oluşabilir. Retina ven tıkanıklığında olduğu gibi retina ana arterinde ortaya çıkan tıkanıklığa Santral (merkezi) retinal arter tıkanıklığı ismi verilir. Ana arter dallarından birinin tıkanması sonucunda ise, Retinal arter dal tıkanıklığı adı verilir.

Retina damar tıkanıklığının başlıca nedenleri;

  • Yüksek tansiyon (Hipertansiyon)
  • Ateroskleroz veya atardamarların sertleşmesi
  • Boyun atardamarlarında (karotid arterler) daralma
  • Kalpten veya boyun damarlarından gelen kan pıhtıları
  • Şeker hastalığı (Diyabet)
  • Kalp sorunları: Ritim bozukluğu (Aritmi) ve kalp kapak sorunları
  • Yüksek kolestorol
  • Bazı damar hastalıkları (dev hücreli arterit gibi)
  • Bazı kan hastalıkları (orak hücreli anemi gibi)
  • Göz tansiyonu (Glokom)
  • Aşırı kilolu olmak (Obezite)
  • Sigara içme

Retina Damar Tıkanıklıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Santral retina arter tıkanıklığı hemen müdahale edilmesi gereken çok acil bir durumdur ve retinal arter tıkanıklığı tedavisi en kısa sürede yapılmalıdır. Aksi takdirde kalıcı olarak körlük düzeyinde görme kaybına neden olabilir.

Detaylı göz ve retina muayenesi yapıldıktan sonra tanı koyulur ve günümüzde en hızlı ve etkili tedavi yöntemi olarak, Hiperbarik Oksijen Tedavisi için çeşitli merkezlere göz doktorundan aldığınız yazı ile başvurmanız gerekir. Retinal ven tıkanıklığı özellikle de santral retinal ven tıkanıklığı, retina merkezinde iskemi (kılcal damar tıkanıklığı) ya da (makula ve sarı nokta) ödem oluşturarak görmeyi önemli ölçüde azaltır. Retina merkezinde (makula) ödem oluşumuna bağlı olarak görme kaybı oluşumunu da tedavi etmek için, göz içine iğne tedavisi yapılır.

Kaynak:www.milliyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.