Gözlük ve Cam Raf Ömrü Sorunu Çözülecek mi?

Sorunun çözümü için Sağlık Bakanlığı'na dilekçe verildi

Gözlük ve Cam Raf Ömrü Sorunu Çözülecek mi?
23 Mart 2021 Salı 17:41

Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği Başkanı Sn. Mehmet Dibi TİTUBB’dan ÜTS’ye ürün aktarımı esnasında karşılaşılan gözlük çerçeveleri ve numaralı gözlük camlarında “RAF ÖMRÜ” sorunu ile ilgili Sağlık Bakanlığına dilekçe vererek çözüm konusunda talebte bulundu.

Optik Gazete olarak kendisine sorunun çözümü için gösterdiği duyarlılık için teşekkür ediyor verilen dilekçeyi dikkatinize sunuyoruz.

Sayı : 2021/ 15                                                                                                         23.03.2021
Konu : TİTUBB-ÜTS Veri Girişi Hakkında.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Sayın Başkan,
Kurumunuzca yapılan “TEKİLLEŞTİRİLMİŞ OPTİK ÜRÜNLERİN TİTUBB DAN ÜTS YE AKTARIMI İLE İLGİLİ OPTİSYENLİK MÜESSELERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER HAKKINDA DUYURU “ ‘da optik ürünlerin tekil hareket süreçlerinin yalnızca ÜTS üzerinden yürütülmesinin planlandığı ve optisyenlik müesseseleri tarafından TİTUBB de tekilleştirilmiş ve hala stoklarında bulunan ürünlere ait karekod bilgilerinin açıklandığı şekilde hazırlanarak 16.04.2021 tarihine kadar ilgili dokümanın ÜTS ye yüklenmesi gerektiği belirtilmektedir.

TİTUBB’dan ÜTS’ye aktarım sırasında karşılaştığımız sorun;

TİTUBB’da kayıtlı ürünlerde “Raf Ömrü” sütunu boş iken ÜTS’de bu alanın doldurulması gerekmektedir. Gözlük çerçeveleri ve numaralı gözlük camlarında son kullanım tarihi veya raf ömrünü düzenleyici bir mevzuat bulunmamaktadır.

Sadece “Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği” nin 4 üncü Maddesi g bendinde “Kullanım ömrü: Malın, tüketiciye teslim tarihinden başlayan ve bu Yönetmeliğe ekli listede yer alan her mal grubu için tespit edilen süreleri,” olarak ifade edilmekte ve Ek listede gözlük için ise bu süre 5 yıl olarak belirtilmektedir.

ÜTS başlarken yapılan tıbbi cihazlar kayıtlarında bu sürenin (RAF ÖMRÜ) Sağlık Bakanlığı ve SGK yetkililerince 60 ay ile sınırlandırılması üretimden vatandaşa satılana kadar geçen süre gibi algılandığından sorun yaşanmaktadır. Zira gözlük çerçeveleri ve camlarının raflarda bekleme süresi bazen 10 yılı dahi bulmaktadır.

Halen sahada bu durumda yüzbinlerce ürün bulunmakta ve eğer ÜTS sisteminde bu düzenleme yapılmazsa milli sermaye kullanılamaz hale gelip ekonomimize zarar verecektir.

Sonuç ve Talep :
Yukarıda zikredilen gerekçelerle ve kamu yararına olacak şekilde, son kullanım tarihi olmayan gözlük camı ve çerçeveleri için ÜTS sisteminde ‘ raf ömrü sütunda ‘Yok’ kaydının yapılabilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması ve bu yolla ürün kayıtlarımızın ÜTS sistemine aktarımının yapılarak güncellenmesine imkan tanınmasını talep etmekteyiz.


Bunun mümkün olmaması durumunda, kamu yararına olacak şekilde tarafımıza alternatif çözüm sunulmasını talep etmekteyiz.

Gereğini saygıyla arz ederiz.

TÜRKİYE GÖZLÜK SANAYİCİLERİ DERNEĞİ
Mehmet DİBİ
Başkan

Verilen Dilekçe Aslını Görmek İçin Tıklayınız


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.