Göz Bankası 'Işık' Oluyor!

Kök hücre naklinde tüm bölgedeki hastalara "ışık" olmaya devam ediyor.

Göz Bankası 'Işık' Oluyor!
12 Ocak 2015 Pazartesi 16:11

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi, 2014 yılı yaz aylarında göz bankasının aktif hale gelmesinden bu yana gerek kornea naklinde gerekse göz yüzey problemlerine yönelik kök hücre naklinde tüm bölgedeki hastalara "ışık" olmaya devam ediyor.


1980 yılından bu yana Balcalı Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde kornea nakli ameliyatları başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyordu. Bu 35 yıl içerisinde zaman zaman yılda 100 ameliyatın üzerinde sayılara da ulaşılmıştı. Ancak daha sonra göz bankacılığı mevzuatının değişmesinin ardından bu sayılarda düşüş oldu. 2014 yılı yaz aylarından itibaren göz bankasının aktif hale gelmesiyle birlikte ameliyatlar da eski hızına ulaştı. Bu arada göz yüzey problemlerine yönelik kök hücre naklinde de büyük başarı sağlandı.


Konuyla ilgili Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Yağmur ile birlikte bilgi veren, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'n dan Prof. Dr. Reha Ersöz, göz bankalarının gözün kornea dokusunu alma, tahlil etme, uygun koşullarda saklama ve dağıtma yetkisi olan üniteler olduğuna vurgu yaptı. Göz bankalarının kuruluş ve çalışma ilkelerinin sağlık Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu yönetmelik uyarınca sağlandığına dikkati çeken Ersöz şunları söyledi:


"Kornea alma yetkisi sertifika almış sağlık personelindedir. Alınan korneanın, hücre kalitesi başta olmak üzere, vasıflarının uygunluğu çok önemlidir. Bu amaca yönelik hücre tahlil cihazları pahalı olduğu için her göz bankasında bulunmaz. Çukurova Üniversitesi Göz Bankası'nda gerek alıcı gerekse vericinin hücrelerini inceleyen speküler mikroskoplar bulunmaktadır. Bu şekilde uygun nitelikte doku seçme olanağı sağlanmaktadır."


KORNEA NAKLİ NEDİR, GÖZ NAKLİ MÜMKÜN MÜDÜR?


Kornea nakliyle ilgilide bilgi veren Ersöz, gözün tümüyle nakli şeklinde bir ameliyatın söz konusu olmadığının altını çizdi. Halk arasında göz nakli olarak bilinen ameliyatın, aslında kornea denilen gözün dış merceğinin nakli olduğunu dile getiren Ersöz, Bir anlamda saatin camının değişmesi olarak düşünülebileceğini belirtti.


Korneanın iyi işlev görmesi için hem saydamlığa hem de çok düzgün bir kırıcılığa sahip olması gerektiğine değinen Reha Ersöz sözlerini şöyle sürdürdü:


"Doğuştan olabilecek bazı hastalıklar, korneanın geçirdiği iltihaplar, yanıklar saydamlık bozulmalarına yok açabilir. Bazen katarakt ameliyat geçirmiş gözlerde de hücre kaybına bağlı ödem ve bulanıklık olabilir. Gözün korneası keratokonus olarak bilinen incelme ve şekil bozukluklarının ileri safhalarında iyi mercek vasfını yitirebilir. Tüm bu durumlar bozuk ya da hastalıklı korneanın sağlam kornea ile değiştirilmesi ile düzeltilebilir."


Kornea nakli gereken hastaların Öncelikle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Polikliniğine başvurulmaları gerektiğini ifade eden Reha Ersöz, burada yapılan incelemeler sonucunda gözün bu ameliyata uygun olup olmadığına karar verildiğini, kornea naklinden istifade edebilecek hastalara sıra verildiğini bu süresinin de uzun olmadığını dile getirdi.

 

Hastaların bu ameliyat için başka şehirlere gitmelerine gerek olmadığını vurgulayan Ersöz, kornea nakli ameliyatından sonra hastanın uzun süreli yakından takip edilmesi gerektiği için başka kentlerde ameliyat olan hastaların katlanacakları takip zahmetini de göz önüne almaları ve kendilerine en yakın, deneyimli hekimlerin oldukları merkezlere başvurmalarını önerdi.

 

Kaynak:milliyet.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.