Görme Kusuru Olan Sürücüler Tehlike Saçıyor!

Genel göz kırma koşulları kişinin görüşünü engelleyebilir ve hem sürücüler hem de yayalar için yolda tehlikeli durumlar yaratabilir.

Görme Kusuru Olan Sürücüler Tehlike Saçıyor!
10 Aralık 2021 Cuma 16:45

Yapılan bir araştırma uzağı görememe ve katarakt da dahil olmak üzere göz rahatsızlıkları ile araba kullanmanın nasıl bir şey olduğunu ortaya koyuyor ve İngilizlerin dörtte birinin reçeteli gözlükleri olmadan araba kullandığını ortaya koyuyor.

  • Bu araştırma The College of Optometrists uzmanları tarafından oluşturuldu.
  • Kolej daha önce 2.000'den fazla İngiliz sürücü ile bir anket yaptırmıştı.
  • İngiltere’de ki sürücülerin yarısının, reçeteli gözlük olmadan araç kullanmanın yasa dışı olduğundan habersiz olduğunu tespit etti.
  • Ayrıca, asıl endişe verici konu da 10 sürücüden biri, daha önce hiç göz testi yaptırmadıklarını söyledi.

Bir dizi ürkütücü görüntü, uzağı görememe, katarakt ve glokom gibi göz rahatsızlıkları olan sürücülerin gördüğü bulanık ve çarpık görüntüleri ortaya çıkardı.

Optometristler Koleji tarafından, İngiliz sürücülerin dörtte birinin reçeteli gözlükleri olmadan tehlikeli bir şekilde araç kullandığını tespit ettikten sonra bununla ilgili görüntüleri yayınladı.

Ayrıca, Birleşik Krallık'taki sürücülerin yarısının bunu yapmanın yasa dışı olduğunun farkında olmadığını ve para cezası, araç kullanma yasağı ve hatta hapis cezası gibi cezaları çekebileceğini bilmediklerini ortaya çıkardı.

Atomik Research pazar araştırma kuruluşu tarafından gerçekleştirilen çalışma, 2003 kişiden oluşan Birleşik Krallık sürücüsüne yönelik bir anketi içeriyor.

The College of Optometrists'ten klinik danışman Paramdeep Bilkhu, "Sürücülere, araç sürüşü için reçete edilmişlerse gözlüklerini veya kontak lenslerini takmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz" dedi.

"Gözlükleriniz veya kontak lensleriniz olmadan araba kullanmak, ne kadar iyi görebildiğinizi düşünürseniz düşünün, pervasızlıktır ve kendinizi ve başkalarını tehlikeye atabilir.

'Göz doktorları, ihtiyacınız yoksa asla gözlük veya kontak lens reçete etmezler, bu yüzden tavsiye edildiğinde bunları takmayı reddetmek, diğer araç kullanıcılarını gerçekten riske atıyor.'

Aşağıdaki resimlerin gösterdiği gibi, genel göz kırma koşulları kişinin görüşünü engelleyebilir ve hem sürücüler hem de yayalar için yolda tehlikeli durumlar yaratabilir.

Buna rağmen, sürücülerin yüzde 36'sı görme yetilerini özel olarak araç kullanmak için hiç test ettirmediklerini söylerken, onda birden fazlası (yüzde 12) hiç bir göz hekimini ziyaret etmediklerini bildirdi.

Buna rağmen, sürücülerin doğrudan görme güçlüğüne sahip olmaktan kaynaklanan sorunlar yaşaması nadir görülen bir durum değildir ve katılımcıların yüzde 18'i ilgili yön tabelasını göremedikleri için en az bir kez bir dönüşü kaçırdıklarını kabul etmektedir.

Araştırmacılar ayrıca, yaklaşık dörtte birinin sürücülerinin görme yeteneği nedeniyle yolcu olarak gergin hissettiklerini, beşte birinin ise başka bir kişiye sürüş sırasında gözlüklerini takmasını hatırlatmak zorunda kaldığını ortaya çıkardı.

Bununla birlikte, yanıt verenlerin yarısı, bir arkadaş ya da aile üyesiyle görme sorunları hakkında açık bir konuşma yapmaktan ve onlara bir göz testi için randevu almalarını söylemekten emin olacaklarını söyledi.

Dr Bilkhu, "Görme yeteneği nedeniyle kendini güvende hissetmeyen herkesi dürüst bir konuşma yapmaya ve bir göz doktoruna görünmeye teşvik ederim" diye ekledi.

Herkesin düzenli olarak görme testi yaptırmasını öneriyoruz ve göz hekiminiz bunun ne sıklıkta olması gerektiğini size söyleyecektir.

Presbiyopi, glokom ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu dahil olmak üzere yaşla birlikte artabilecek bir dizi görme kusuru ile ilgili durum vardır.

'Düzenli göz muayenesi olmak bu koşulların tespit edilmesine yardımcı olabilir ve semptomların kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir. Yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilecek bazı koşullar, sürüş sırasında görüşünüzü aşırı derecede etkileyebilir.

"Yasa, 20 metreden bir plakayı okuyabilmeniz gerektiğini belirtir - miyopi gibi uzak görüşünüzü etkileyen bir durum bunu imkansız kılabilir, ancak doğru reçete ile gözlük veya kontak lens kullanmak görüşünüzü daha net hale getirecektir."

GLOKOM

Glokom, görme sinirinde hasara ve görme kaybına neden olan, periferden başlayarak merkezi görüşü etkileyen ve tedavi edilmezse körlüğe kadar giden bir grup göz hastalığına verilen isimdir.

Bu duruma genellikle gözdeki sıvının birikmesi ve basıncının artması neden olur. Yeterince erken yakalanırsa ilaçla, ameliyatla veya lazerle tedavi edilebilir.

Glokom riski yaşla birlikte artar, gözdeki basıncı arttırır, steroid ilaçlarının kullanımı ve ayrıca ailede bu durumun öyküsü vardır.

Dünyada yaklaşık 70 milyon insanın glokoma sahip olduğu tahmin edilmektedir.

KATARAKT

Katarakt, göz merceğinin giderek opaklaştığı ve görüşün bulanıklaşmasına neden olan yaygın bir durumdur.

Genellikle yaşlandıkça gelişir, ancak bebeklerde ve küçük çocuklarda da ortaya çıkabilir. Katarakt, diyabet, sigara, radyasyona maruz kalma, travma ve genetikten kaynaklanabilir.

Araba kullanmak gibi basit görevleri son derece zor hale getirebilir ve aşırı durumlarda sonunda tamamen körlüğe yol açabilir.

İngiltere ve Galler'de 65 yaş ve üstü yaklaşık 2,5 milyon insanın katarakttan kaynaklanan bir miktar görme bozukluğu olduğu tahmin edilmektedir.

Katarakt, hastanın orijinal lensinin çıkarıldığı ve yapay bir lensle değiştirildiği cerrahi bir prosedürle tedavi edilebilir.

YAŞA BAĞLI MAKÜLER DEJENERASYON (AMD)

Makula dejenerasyonu, görme alanının merkezinde giderek daha fazla bulanık görme veya görme kaybı yaşadığı yaşlanma ile ilgili bir durumdur.

Gözün retinasının merkezine yakın oval şekilli pigmentli bir alan olan maküler luteanın zarar görmesinden kaynaklanır.

Makula dejenerasyonunun başlangıcı sigara ve bazı genetik faktörlerle de hızlandırılabilir.

Egzersiz yapmak, iyi beslenmek ve sigara içmemekle önlenebilse de, durumun bir sonucu olarak zaten kaybolan görme için herhangi bir tedavi yoktur.

MİYOPİ

Miyopi, ışığın retinanın üzerine değil de biraz önünde odaklanarak uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine ve yakın nesnelerin normal görünmeye devam etmesine neden olan bir göz bozukluğudur.

Bu duruma, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun neden olduğu düşünülmektedir ve aile öyküsü olanlar ile iç mekanlarda veya yakın işlerde çok zaman harcayanlar arasında daha yaygındır.

Durumun geliştiği mekanizmalar, ya göz küresinin uzunluğunun çok uzamasını ya da daha az sıklıkla merceğin çok güçlenmesini içerir.

Tedavi edilmezse, miyopiye hem göz yorgunluğu hem de baş ağrısı eşlik edebilirken, ciddi vakalar ayrıca körlüğe yol açabilen katarakt, glokom ve retina dekolmanı riskinin artmasıyla ilişkilendirilebilir.

PRESBİYOPİ

Yaşa bağlı ileri görüşlülük olarak da bilinen presbiyopi, yakın nesnelere net bir şekilde odaklanmanın zorlaştığı yaşa bağlı bir durumdur.

Tipik olarak 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve hem göz yorgunluğu hem de baş ağrısı gibi diğer semptomlarla ilişkili olabilir.

Durumun altında yatan neden, gözün siliyer kas gücü ile birlikte, yıllar geçtikçe daha sert ve daha az elastik hale gelen göz lenslerindeki değişikliklerdir.

Gözün ışığı retina üzerinde değil, arkasında odaklamasına neden olur.

Çalışmanın tüm bulguları The College of Optometrists web sitesinde yayınlanmaktadır .

Kaynak: www.dailymail.co.uk


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.