Fotokromik Camların Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Bu camların performansı hava şartlarına ve iklime göre nasıl değişiklik gösterir?

Fotokromik Camların Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?
08 Mart 2022 Salı 14:46

Fotokromik Camların Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir, bu camların performansı hava şartlarına ve iklime göre nasıl değişiklik gösterir?

UV ışınlarına maruz kaldığı zaman koyulaşan ve UV olan ortamdan uzaklaştırıldığı zaman rengi açılan camlara kolormatik veya fotokromik camlar diyoruz.

Fotokromik camlar mineral ve organik hammaddeden üretilmektedir. Mineral kolormatiklerde koyulaşmayı sağlayan gümüş alaşımı camın hamuruna ilave edilmiş olduğundan, daha kalın olan camlar daha fazla gümüş alaşımı ihtiva edeceğinden daha fazla koyulaşacak ve ince olan camların rengi de daha açık kalacaktır. Organik kolormatikler ise iki farklı teknoloji ile üretilir. Bazı organik kolormatiklerde fotokromik özelliği sağlayan kimyasal madde, camın hamurundadır. Transitions ve az sayıda diğer birkaç firmanın ürettiği organik kolormatiklerde ise camın ön yüzeyi, fotokromik özellikteki bir katman ile kaplanmıştır.

Birinci gruptaki organik kolormatiklerin en önemli dezavantajı, daha yüksek numara ve dolayısıyle daha kalın olan camların daha fazla, ince olan camların da daha az koyulaşmasının, anizometropi durumunda estetik ve ayrıca fonksiyonel açıdan sorun yaratabilmesidir.

Günümüzde organik kolormatik camlar minerallerden daha popülerdir. Mineral ve organik tüm kolormatik camların koyulaşmasını sağlayan, ortamdaki ışığın miktarı değil, UV ışınlarının yoğunluğu ve oranıdır. Sıcak havada ortamdaki infrared ışınlarının yoğunluğu arttığından ve dolayısıyle UV oranı azaldığından istisnasız tüm kolormatik camlar, Kışın soğuk havada daha fazla koyulaşır ve daha yavaş açılır, Yazın sıcak havada daha az koyulaşır ve daha çabuk açılır.Araba camlarının UV absorbsiyonu nedeniyle araba içerisinde daha az koyulaşır. Koyulaşmayı sağlayan kimyasalların organik veya mineral hammaddenin hamurunda olduğu camlarda koyulaşmayı etkileyen diğer faktör de daha önce söz ettiğimiz gibi, camların kalınlığıdır. Bu tip fotokromik camlarda daha kalın olan cam daha fazla koyulaşır.

Transitions ve benzeri teknoloji ile üretilen fotokromik camlarda koyulaşma ve açılmayı sağlayan kimyasallar camın ön yüzeyinde eşit kalınlıkta bir katman oluşturduğundan, bu gruptaki fotokromik camlarda koyulaşma camların kalınlığına bağlı olmayıp, değişik kalınlıktaki camlar eşit olarak koyulaşmaktadır. Transitions firmasının geliştirdiği “Extractive” organik kolormatik camlar özellikle sıcak havada ve araba içerisinde daha fazla koyulaşma özelliğine sahiptirler. Yalnız bu camların renkleri kapalı ortamda ve geceleyin Transitions VII camlar kadar açılmamaktadır.

Kaynak: Akay Optik arşiv


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.