Etrafı Ses Dalgaları ile Gören Akıllı Gözlük Yapıldı

Teknoloji görme engelliler için dünyayı değiştirebilir.

Etrafı Ses Dalgaları ile Gören Akıllı Gözlük Yapıldı
07 Kasım 2023 Salı 11:05

Yarasalardan ilham alan gözlükler kör ve görme engellilerin sesi kullanarak 'görmesine' yardımcı oluyor

Yarasaların ekolokasyonu kullanmasından ilham alan araştırmacılar, görsel bilgiyi benzersiz ses temsillerine dönüştüren, kör ve görme engelli insanların çevrelerinde gezinme yeteneğini artıran akıllı gözlükler geliştirdiler. Teknoloji görme engelliler için dünyayı değiştirebilir.

Yardımcı teknoloji, duyusal engelli bireylerin günlük yaşamlarındaki engelleri aşmalarını sağlayacak teknolojilerin tasarlanmasını içerir. Özellikle körlük veya az görme (BLV), kişinin günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme ve sosyal aktivitelere ve etkileşimlere katılma yeteneğini etkiler.

Yardımcı teknoloji araştırmalarının geniş bir alanı, duyuları güçlendirme aracı olarak görsel, dokunsal/dokunsal ve işitsel geri bildirimin kullanılmasıyla ilgilidir. Şimdi, Sidney Teknoloji Üniversitesi'ndeki (UTS) araştırmacılar, BLV insanlarının 'görmesine' yardımcı olmak amacıyla, görsel bilgiyi "akustik dokunma" adı verilen farklı ses simgelerine dönüştüren yeni nesil akıllı gözlükler geliştirdiler.

Araştırmanın ortak yazarlarından Chin-Teng Lin, "Akıllı gözlükler, kullanıcının çevresini bilgisayarla sentezlenmiş konuşmaya dönüştürmek için genellikle bilgisayar görüşünü ve diğer duyusal bilgileri kullanıyor" dedi. “Ancak akustik dokunma teknolojisi, nesnelerin görüş alanına girdiklerinde benzersiz ses temsilleri yaratarak nesneleri seslendiriyor. Mesela yaprakların hışırtısı bir bitkiyi, uğultu sesi ise bir cep telefonunu temsil edebilir.”

Yarasaların bir nesneden seken bir ses dalgası yayarak, nesnenin boyutu ve uzaklığı hakkında bilgi sağlayan bir yankıyı geri döndürerek ekolokasyonu kullanma biçiminden ilham alan araştırmacılar, Foveated Audio Device (FAD) adını verdikleri akıllı gözlüklerini geliştirmeye başladılar.)

FAD, bir dizi artırılmış gerçeklik gözlüğü ve bir OPPO Find X3 Pro Android telefondan oluşuyordu. Unity Game Engine 2022, gözlüğün ses girişini ve kamera/kafa izleme çıkışını yönetti. Bu, FAD'in, nesneleri cihazın görüş alanına girdiklerinde farklı ses simgelerine dönüştürmesini sağladı.

Araştırmacılar gözlüklerini, yedisi BLV olan ve yedisi gözleri bağlı, kontrol görevi gören 14 yetişkin katılımcı üzerinde test etti. Çalışma, bir eğitim aşamasından, FAD'nin masa üzerindeki öğeleri taramak ve seslendirmek için kullanıldığı oturarak yapılan bir görevden ve katılımcılar yürürken ve karmaşık bir ortamda bir öğe ararken FAD'ın performansını araştıran ayakta duran bir görevden oluşuyordu. Araştırmada dört öğe kullanıldı: Kase, kitap, bardak ve şişe.

Giyilebilir cihazın, BLV bireylerinin çok fazla zihinsel çaba harcamadan nesneleri tanıma ve onlara ulaşma yeteneğini önemli ölçüde artırdığını buldular.

Çalışmanın lideri ve ilgili yazarı Howe Yuan Zhu, "İşitsel geri bildirim, kullanıcıların nesneleri olağanüstü bir doğrulukla tanımlamasına ve onlara erişmesine olanak tanıyor" dedi. "Bulgularımız akustik dokunmanın, görme engelli topluluk için giyilebilir ve etkili bir duyusal güçlendirme yöntemi sunma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor."

Bazı ayarlamalarla akustik dokunma teknolojisi, yardımcı teknolojilerin ayrılmaz bir parçası haline gelebilir ve BLV insanlarının çevrelerine eskisinden daha iyi erişmesine olanak tanıyabilir.

Çalışma PLOS One dergisinde yayınlandı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.