Çocuklarda Miyopluk Oranı Hızla Artıyor!

Neden bu kadar çok çocuğa miyop tanısı konuluyor?

Çocuklarda Miyopluk Oranı Hızla Artıyor!
12 Kasım 2023 Pazar 11:00

Neden bu kadar çok çocuğa miyop tanısı konuluyor?

Kaynak: www.nationalgeographic.com

Bilim adamları çocuklarda hızla artan miyopluk oranlarının nedenlerini çözmeye çalışırken, yeni tedavi seçenekleri görmelerinin kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.

ABD'de miyopi oranları son 50 yılda 1971'de yüzde 25'ten 2017'de yaklaşık yüzde 42'ye yükseldi. Bu miyopi vakalarının çoğu çocuklarda görülüyor ve çocuklar giderek daha genç yaşlarda miyoplaşıyor. Bazı uzmanlar bunun nedeninin ekran başında çok fazla vakit geçirmek ve dışarıda çok az vakit geçirmek olduğunu söylüyor.


 

Uzaktaki nesneleri görmek için gözlüğe ihtiyaç duyan çocukların sayısı (miyopi olarak bilinen bir durum) artıyor ve mevcut tahminler, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 50'sinin etkileneceğini gösteriyor.

1970'lerde Amerikalıların yüzde 25'inde miyop vardı; ancak sadece otuz yıl sonra yaygınlık yüzde 42'ye yükseldi. Her ne kadar bazı miyop vakalarından genetik sorumlu olsa da, bilim insanları artık çevrenin de önemli bir rol oynadığına inanıyor. Artık araştırmacılar hızla artan oranların nedenlerini çözmeye ve çocuğun genel yaşam kalitesi ve daha sonraki yaşamlarında görme kaybı gelişme riski açısından önemli olan görme azalmasını yavaşlatmanın ve tersine çevirmenin yollarını bulmaya başlıyor.

Birmingham Alabama Üniversitesi'nden göz doktoru Nick Onken , "Çocuklar daha önce hiç görmediğimiz kadar hızlı bir şekilde miyop hale geliyor" diyor. “Genetiğin tek başına açıklayabileceğinden daha hızlı.”

Onken, "Kişinin miyopluğu ne kadar fazlaysa, yaşlandıkça retina dekolmanı, glokom, makula dejenerasyonu ve katarakt gibi durumlar nedeniyle görme kaybı olasılığının da o kadar yüksek olduğunu onlarca yıldır biliyoruz" diyor.

Miyopi ile göze ne olur?

Miyopi genellikle çocukluk döneminde, gözün büyüme hızı ile ışığın retinaya odaklandığı yer arasındaki uyumsuzluk nedeniyle başlar.

Purchase, New York'ta yaşayan bir göz doktoru olan Carolyn Lederman, "Miyopi veya miyopluk durumu, gözün çok uzun olmasından kaynaklanıyor" diyor. Göz küresinin tamamı olması gerekenden daha uzun büyüdüğünde, bu, gözün odaklanan bileşenlerinin (kornea ve mercek) ışığı retina yerine retinanın hemen önünde hedeflediği bir durum yaratır ve bu da uzaktaki nesnelerin bulanık görünüyor.

Görünen o ki, bir çocuğun ilk kez miyop hale geldiği yaş genellikle görüşünün ne kadar kötüleşeceğinin göstergesidir.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde optometrist ve araştırma dekan yardımcısı Jeffrey Walline , "Ne kadar miyop olacağınızın en büyük öngörücüsü, miyop olduğunuz zamandır " diyor. Walline'in açıkladığı gibi, çocuk ne kadar küçük yaşta ilk kez miyop hale gelirse, göz küresinin olması gerekenden daha uzun süre büyümek için harcadığı süre nedeniyle durum o kadar kötü olur. Çoğu çocuk için görme yetisi gençlik yıllarının sonlarına doğru sabitlenir, ancak çok az sayıda birey için bu süreç 20'li yaşların ortalarına kadar sürer.

Miyopisi olan kişiler, düzgün görebilmek için düzeltici gözlüklere veya lenslere ihtiyaç duymanın yanı sıra, ileriki yaşamlarında görme sorunları geliştirme konusunda da çok daha yüksek risk altındadır. Stanford Üniversitesi'nden göz doktoru Ann Shue'nun açıkladığı gibi , göz olması gerekenden biraz daha büyük olduğunda, pizza hamuruna benzer şekilde göz uzar ve bu da retinanın çok hassas sinirlerini ve kan damarlarını etkileyebilir. gözün arkasına bağlanır. Shue, "Yaşlandıkça bu, retinayı çekebilir" diyor ve glokom, retina dekolmanı veya makula göz dejenerasyonu gibi sorunlara neden oluyor.

Miyopi oranları artıyor

Artan oranların nedenleri karmaşık olmasına ve buna katkıda bulunan bir dizi faktörün bulunması muhtemel olmasına rağmen, bir dizi çalışma sürekli olarak açık havada zaman eksikliğinin miyopi gelişimi için en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu göstermektedir .

Açık havada vakit geçirememek ile miyopi geliştirme riskinin artması arasındaki bağlantıya ilişkin teorilerden biri, dış mekan ışığının, göz büyümesini yavaşlatan bir sinyal görevi gören dopamin salınımını uyarması üzerindeki etkisidir. Araştırmaları miyopiye odaklanan Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden profesör Ian Morgan , "Daha parlak ışık, göz büyümesinin daha fazla engellenmesini sağlıyor", bu da gözün çok uzun süre büyümesini engelliyor, diyor.

Daha az açık olan ise ekran başında vakit geçirmenin ve kitap okumak gibi yakın işlerin miyopi geliştirme riski üzerindeki etkisidir. Araştırmaları miyopiye odaklanan Houston Üniversitesi'nden optometrist David Bernsten , "Bu miyop oranları, ilk iPhone piyasaya sürülmeden önce başladı" diyor . Bazı çalışmalar ekran başında vakit geçirmenin ve işe yakın çalışmanın miyopi geliştirme riskinin daha yüksek olmasıyla bağlantılı olduğunu öne sürerken, diğer çalışmalar bir bağlantı göstermiyor.

Miyopinin ilerlemesi azaltılabilir

Müdahalelerin görme değişikliklerini yavaşlatıp yavaşlatamayacağını araştırmak için araştırmacılar, 7 ila 11 yaşları arasındaki 294 çocuğa, daha önceki çalışmalarda da gösterildiği gibi, bazıları normal, tek odaklı kontakt lensler, bazıları çift odaklı olan kontakt lenslerin verildiği BLINK çalışmasını başlattı . Miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için. (BLINK çalışmasına hem Bernsten hem de Walline dahil oldu.)

Genellikle bifokal gözlüğe ihtiyaç duyan yaşlı hastalara reçete edilen bu özel kontakt lensler, ışığın çoğunu retinaya odaklayarak kullanıcıya net bir merkezi görüş sağlarken, aynı zamanda çevresel görüşteki az miktardaki ışığın da tam ön tarafa odaklanmasını sağlar. Çevresel görüşteki bu hafif bulanıklık, göze büyümesini yavaşlatması için bir sinyal görevi görüyor gibi görünüyor. BLINK çalışmasına katılan, Cleveland, Tennessee'deki Lee Üniversitesi'nde üçüncü sınıf öğrencisi olan Katie Krueger, bu lensleri takarken "[görüşüm hakkında] çok farklı bir şey fark etmedim" diyor. Bir fark tespit edememesi, kontak lenslerde görüşünün tamamen işlevsel olduğunu gösteriyor.

Krueger'in görüşü, önümüzdeki birkaç yıl içinde biraz kötüleşse de, sonunda stabil hale geldi ve hafif bir miyopla kaldı.

Diğer çalışmalarda, düşük konsantrasyonlu atropin adı verilen özel bir göz damlasının günlük kullanımının da miyopinin ilerlemesini yavaşlattığı gösterilmiştir. Yaklaşık yüzde 1'lik düzenli konsantrasyonlarda atropin, göz muayenesi için gözbebeğini genişletmek için kullanılır. Ancak çok düşük konsantrasyonlarda, genellikle yüzde 0,01 ila 0,05 arası çözeltilerde, yatmadan hemen önce atropin damlalarının göz küresinin büyümesini yavaşlattığı gösterilmiştir. Ancak şu anda hangi dozun en etkili olduğu ve etkililiğin farklı çocuklar için değişip değişmediği konusunda hâlâ sorular var. Her ne kadar ayrıntılar hâlâ ince ayarlanıyor olsa da, bu ümit verici bir tedavidir.

Onken, "Bu tedavilerden herhangi birinin kullanılması, gözün büyüme hızını yaklaşık yüzde 50 ila 60 oranında yavaşlatıyor gibi görünüyor" diyor. "Treni durduramayız ama yavaşlatabiliriz."

Miyopiyi gelişmeden durdurmak

Araştırmacılar miyopinin ilerlemesini başlamadan önce durdurmanın yollarını bulmaya başlıyorlar. Bunu yapmak için hangi çocuklarda miyop gelişeceğini tahmin etmeye çalışıyorlar. Walline, "En hızlı göz büyümesi aslında miyop hale gelmeden hemen öncedir" diyor.

Walline, işbirlikçileriyle birlikte, düşük doz atropin göz damlaları kullanarak çocuklarda miyopinin başlamasını önlemek veya geciktirmek için klinik araştırmalar düzenlemeye çalışıyor. Bu çalışma, düşük doz atropin göz damlalarının çocuklarda miyopi başlangıcını geciktirebileceğini gösteren, geçmişte Amerika Birleşik Devletleri dışında yürütülen diğer çalışmalara benzer olacaktır. Daha sonra, eğer çocukta miyop gelişirse, bunu yavaşlatmaya yönelik tedavi, başlamasını önlemeye yönelik tedaviyle aynıdır.

Bir gün hedef, bu seçenekleri miyopi gelişme riski taşıyan tüm çocuklara sunabilmektir. Morgan, "Bunun pratik yaşam açısından çok büyük faydaları var ve potansiyel uzun vadeli sonuçlar açısından da çok büyük faydaları var" diyor. "Sanırım önümüzdeki 10 yıl içinde bunun standart, optometrik bir uygulama haline geleceğini göreceğiz."


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.