Erol Harbi "Aldığınız Ürünler Sahte veya Çalıntı Olabilir"

"Unutmayın ki suçu önlemek, bedeline katlanarak ödemekten çok daha ucuz ve insanidir…"

Erol Harbi "Aldığınız Ürünler Sahte veya Çalıntı Olabilir"
23 Mayıs 2023 Salı 17:21

Tedarikçinize Dikkat!

Değerli Meslektaşlarım,

Bilindiği üzere 2004 yılında toptan kontak lens satış, lojistik ve dağıtım şirketi olan Opak Lens’i kurduk ve 19 yılımızın büyük bir kısmında siz optiklerin her markadaki kontak lens ihtiyaçlarını temin etmekteydik. Son yıllarda bazı firmaların ürünlerini satmama kararı aldığımız için, bugün Opak Lens olarak tüm kontak lens markalarını temin etmiyoruz, bazı markaları tamamen portföyümüzden çıkardık. Zaten bu süre içinde de enerjimizin büyük bir kısmını oftalmik cama yönelttik.

Bazı kontak lens markalarını satmama sebeplerimizi daha önceki yazılarımda detaylı olarak belirtmiştim. Ancak özet olarak, özellikle internet üzerinden yasal olmayan kontak lens satışlarının katlanarak artmasının bizi bu kararı almaya yönlendirdiğini söyleyebilirim.

Yıllar içinde yazdığım yazılarda, yasal olmayan internet üzerinden kontak lens satışlarının toplum sağlığı için tehlikeli olduğunu belirtmiştim. Ancak hiçbir zaman yeterli kontroller yapılmadı, önlemler alınmadı, yaptırım uygulanmadı. Üretici firmalardan bizim bu duruşumuza ve tutumumuza destek gelmedi. Şimdi ise sektör olarak başka bir tehlike ile karşı karşıyayız. Maalesef şu anda birçok firmanın sahte olarak piyasaya sürülmüş ürünleri sürekli karşımıza çıkıyor.

Bu ürünlerle her karşılaştığımızda firma yetkililerine bildirdik. Önlem alan oldu, önlem almayan oldu. Kontak lens satışlarından büyük ölçüde uzaklaşmamıza rağmen, bu tür olayları eskisinden çok daha fazla duymaya başlamamız, durumun düşündüğümüzden çok daha vahim olduğunu gösteriyor. Ve maalesef şu anda piyasada satılan yine global bir ürünün de taklidinin yapılarak Türkiye’deki bazı optikler vasıtası ile pazara sunulduğunu görüyoruz.

Geçtiğimiz aylarda bizim bir depomuzdan yüklü bir miktarda kontak lens çalınmıştı. Biz bu çalıntı ürünümüzün peşine düştüğümüzde, sahte üretilmiş ürünleri de piyasada gördük ve gerekli işlemleri başlattık. Bu konudaki tespitler ve girişimlerin ardından, tedarikçi firma da sahte ürünleri piyasaya süren kişileri adalete teslim etti. Yakın zamanda bu firma bir açıklama yapacaktır. Fakat bu sahte ürünlerin bir miktarının da çoktan elden çıkarılmış ve piyasaya sürülmüş olduğunu biliyoruz. Ayrıca biz de depomuzdan çalınan ürünlerimiz için yasal bir süreç başlattık.

Bu olaylara paralel olarak, son zamanlarda internet üzerinden ve birebir optik ziyareti yaparak optiklere kontak lens satışı yapan kişi ve firmaların türediğini de gözlemlemeye başladık.

Aynı zaman dilimi içinde gelişen bu olayları bir bütün olarak incelediğimizde ciddi bir tehlike karşısında olabileceğimizi görüyoruz. Bu el altından satış konusundaki artışa karşı tüm optiklerimizin dikkatli hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü;

  1. Bu ürünler sahte olabilir.
  2. Bu ürünler bizim çalıntı ürünlerimiz olabilir.

Bu tip satış yapan kişileri firma yetkililerine bildirmek bizim asli ve vicdani görevimizdir. Hiçbir optiğin bilerek sahte lensleri kendi müşterilerine satarak bir sağlık tehdidi oluşturmak istemeyeceğine adım gibi eminim. Ayrıca çalıntı lensleri alıp satarak başkasının hakkını yemeye de sektörümüzden kimsenin yanaşmayacağını biliyorum. Vicdani sorumluluğun yanı sıra, bu ürünleri almak da, satmak da suçtur. Bu noktada tüm optiklerin kendisini ve müşterilerini bu tür yasa dışı işlere alet olmaktan korumaları çok önemlidir.

Bu arada unutmayalım ki Sağlık Bakanlığı hem toplum sağlığını, hem de kurumların yasal haklarını korumak üzere, sağlık ürünleri için geçerli bir Ürün Takip Sistemi kurmuştur. Bu sistemde tüm ürünlerimizin üzerinde bulunan lot numaralarından bütün satış hareketlerini takip edebilmekteyiz.  Şüphelendiğiniz ürünlerdeki lot numaralarını, kutunun üzerinde bulunan üretici ve/veya ithalatçı firmaya doğrudan bildirerek bu konudaki mücadeleye katkıda bulunabilirsiniz.

Değerli meslektaşlarımıza buradan sesleniyorum: Ürünlerinizi ya distribütör firmalardan, ya da bu işi yapan donanımlı toptancı firmalardan alın ki başınız ağrımasın. Bu konuda net olmak, dürüst ticareti sürdürmek ve bu tip yasa dışı oluşumların önüne geçmek için çok önemlidir. Unutmayın ki suçu önlemek, bedeline katlanarak ödemekten çok daha ucuz ve insanidir…

Kalın sağlıcakla…

H. Erol Harbi
Yönetim Kurulu Başkanı
Opak Lens A.Ş.
Cihan Medikal A.Ş.
Akay Optik A.Ş.
Optik Gazete


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.