Elektronik fatura uygulamasında son gelişme!

SGK'nın, Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu’na gönderdiği yazıya göre, “e-Fatura Alıcısı” çalışmalarında sona gelindi ve optisyenlik müesseselerinin Maliye Bakanlığı Gelir Dairesi Başkanlığı’yla iletişime geçmeleri gerekiyordu.

Elektronik fatura uygulamasında son gelişme!
18 Eylül 2014 Perşembe 07:47

 

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu'na gönderilen yazıya göre, 2012 yılında başlatılan MOSİP sistemi üzerinden sağlık ödemelerindeki "e-Fatura Alıcısı" çalışmalarının sonuçlanma aşamasına gelindi. Bu duruma göre, sağlık hizmeti sunan Sağlık Hizmet Sunucuları Birlikleri'ne bilgi verilmesi ve sözleşmeli optisyenlik müesseselerinin e-Fatura uygulamasına geçebilmesi için, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile acilen iletişime geçilmesi ve SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'ne de ayrıca bilgi verilmesi gerekiyor.

 

Konfederasyon'un web sitesinden yaptığı açıklamaya göre, SGK ile Konfederasyon gerekli yazışmaları yapıyor ve optisyenlik müesseselerinin bir iş ve işlem yapmaları gerekmiyor. 

 

SGK'den gelen yazıyı ve Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu'nun SGK'ya olan cevap niteliğindeki yazışmaları aşağıda bulabilirsiniz.

 

"14 Aralık 2012 tarih 28497 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 421 sıra sayıda;
3. Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Zorunluluğu
3.1. Kapsama Giren Mükellefler
3.1.1. Yukarıda yer verilen yetkilere istinaden Bakanlığımızca aşağıda sayılan mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilmiştir.
a) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
b) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
3.1.2. Bu Tebliğ kapsamında zorunluluk getirilen mükelleflerden mal alan 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar ile iktisadi kamu kuruluşlarının elektronik fatura uygulamasından yararlanma ve elektronik defter tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.
3.1.3. Bu Tebliğ veya 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin birbirlerine yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifaları için elektronik fatura düzenlemeleri zorunludur.
3.1.4. Elektronik Fatura Uygulamasından yararlanan kayıtlı kullanıcıların güncel listesi www.efatura.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır.
3.1.5. Elektronik Fatura Uygulamasından yararlanan mükellefler fatura düzenlemeden önce muhatabın www.efatura.gov.tr internet adresinde yer alan kayıtlı kullanıcı listesine kayıtlı olup olmadığını kontrol edecekler, kayıtlı kullanıcı ise elektronik fatura, kayıtlı kullanıcı değilse kâğıt fatura düzenleyeceklerdir.
3.1.6. Bu Tebliğ kapsamındaki mükelleflerden mal veya hizmet alan ve belirlenen hadlerin altında kalan mükelleflerin de istemeleri halinde elektronik defter ve elektronik fatura uygulamalarından yararlanabilecekleri tabiidir." denilmektedir.

Diğer taraftan 18.06.2012 tarih ve 28337 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 379 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Tebliğ ile de fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflerden isteyenler Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat ederek elektronik fatura ( E-Fatura ) uygulamasından yararlanma hakkı tanınmıştır.

Bahse konu hakkında optisyenlik müesseseleri her ne kadar tüzel kişiliğe ( anonim ve limited şirket olsalarda ) sahip olsalarda ilgili tebliğe göre belirlenen meslek grupları ve işlem hacminin üstünde yer almamaktadır. Gerçek kişiliğe sahip müesseselerde ( şahıs firmaları ) E-Fatura uygulamasından yararlanma hakkı müesseseye aittir.

Bu durumda, optisyenlik müesseselerinde E-Fatura uygulaması için ivedilikle Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile irtibata geçmemizi isteyen ilgi yazınızın amacı anlaşılamamıştır. Optisyenlik müesseseleri Medula Optik Provizyon Sistemi üzerinden ilgili dönemin sonlandırılması ve yine aynı sistem üzerinden fatura kaydı yapılmaktadır. Kurumunuz ve taşra teşkilatı ise müessese tarafından sisteme girilen reçeteler, eki belgeler
( reçete çıktısı, nitelikli malzeme için rapor vb ) döneme ait liste ve fatura ile kuruma teslim dilekçeleri elektronik ortamda takip edilmektedir.

Ayrıca Karekod uygulama süreci ile Kurumun E- Fatura uygulama yazısını eşleştirme yaparak meslektaşlarımızda bir endişeye meydan veren açıklamaların amacı da anlaşılamamıştır.

Kaldı ki; karekod uygulaması T.C.Sağlık Bakanlığı'nın bir projesi olmakla birlikte, SGK sadece hizmet alıcısıdır.

Bu durumda; Konfederasyonumuz tarafından SGK yazısına hitaben gerekli yazışmaların yapıldığı, optisyenlik müesseseleri için bugün de dahil olmak üzere bir iş veya işlem yapmalarına gerek olmadığı, gelecek cevabı yazılar ve açıklamaların web www.gok.org.tr ve wwwgozder.com adreslerinden meslektaşlarımızın takip etmelerini önemle rica ederiz."

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.