Dünyadaki Engelleri Bitiren Türk Gençleri

From Your Eyes uygulaması 253 milyon kişiye hem daha hızlı hem de daha nitelikli bir görsel açıklama (Betimleme) deneyimi sunuyor

Dünyadaki Engelleri Bitiren Türk Gençleri
25 Ekim 2022 Salı 09:17

Microsoft'un global bir program olan İmagine programı'nın Türkiye'deki öğrenci elçilerinden ve Türkiye'nin çok değerli Üniversite'lerinden bir araya gelen öğrenciler, yapay zeka ve insanı buluşturarak, görme engelli 253 milyon kişiye hem daha hızlı hem de daha nitelikli bir görsel açıklama (Betimleme) uygulamasını kullanıcılarına sundu.

Görme engelliler uygulamaya mevcut kitaplıklarından görseller yükleyebilecekler ya da anlık olarak fotoğraf çekebilecekler. Uygulamaya yükledikleri görsellere yapay zeka tarafından bir betimleme metni geliştirilip görme engelli kullanıcılara gönderilecek. Kullanıcılar bu betimlemenin iyileştirilmesini talep ederlerse, bu taslağı tek bir tuşla uygulamada bulunan gönüllülerin havuzuna gönderebilecekler. Görsel açıklaması geliştirecek olan gönüllülerin yapması gereken taslak metini ve görseli kıyaslayarak metinde yazılı iyileştirmeler yapıp gelişmiş betimlemeyi görme engelli kullanıcıya geri gönderebilecek.

Kendisi de bir görme engelli olan From Your Eyes'ın kurucusu Zülal Tannur Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi. Şu anda 17 farklı ülkeden kullanıcılardan oluşan bir deneyim ekiplerinin olduğunu belirten Tannur, geliştirdikleri uygulamanın amacını "Pazardaki uygulamalar ya yalnızca yapay zekayı ya da yalnızca gönüllülüğü kullanıyor. Verimli bir betimleme hizmeti sunabilen uygulamalar ise kullanıcılarından oldukça fazla ücret talep ediyor. FYE (From Your Eyes'ın) asıl amacı yapay zeka ve insanı birleştirerek, görmeyenlere hem hızlı hem de nitelikli bir betimleme hizmetini ücretsiz şekilde sunabilmek." olarak açıkladı. İmagine programının Microsoft Türkiye ofisinde yapılan final gününde From Your Eyes'ın lansmanını gerçekleştiren FYE ekibi, Temmuz 2022 ayı içerisinde uygulamayı hem Apple hem de Play Store'dan kullanıcı hizmetine sundular. Zülal Tannur, konuyla ilgilenenlerin bilgi edinmek isteyenlerin '[email protected]'' adresine mail atabileceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: www.yenicaggazetesi.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.