Dünya Glokom Günü 12 Mart

Glokom hastalığı günlük yaşamı felç ediyor, tedavi edilmez ise kör ediyor.

Dünya Glokom Günü 12 Mart
12 Mart 2020 Perşembe 17:32

Urfa'da 'göz tansiyonu' eğitimi verildi Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Müslüm Toptan, 'Glokom Haftası' nedeniyle glokom hastalığı hakkında hastane personelini bilgilendirdi.





Harran Üniversitesi'nde Glokom Haftası nedeniyle glokom hastalığıyla ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Hastane Başhekimi Dr. Öğr. Üys. Ahmet Güzelçiçek'in yanı sıra birçok hastane personeli katıldı. Göz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Müslüm Toptan, halk arasında 'göz tansiyonu' olarak bilinen glokom hastalığı ile ilgili bilgi verdi.

Toptan, "Glokom hastalığı, dünyada körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır" dedi.

İşte, Toptan'ın glokom hastalığıyla ilgili verdiği bilgiler:

GLOKOM TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Göz doktoru göz muayenesi sırasında göz içi basıncını ölçer ve görme sinirini değerlendirir. Göz içi basıncı 10-20 mmHg arasında normal olarak kabul edilir. 20 mmHg ve üzerindeki değerler glokom şüphesi olarak ele alınır. Göz içi basıncı yüksekliği ile beraber görme alanı ve OKT cihazı ile muayene sonucunda görme siniri hasarı da tespit edilirse bu durum glokom olarak ele alınır. Her gözün, göz içi basıncına cevabı farklı olabilir.

GLOKOMDA TEDAVİ VE TAKİP NASIL OLMALIDIR?

 Acil bir durum söz konusu değil ise glokomun başlangıç tedavisi göz damlaları ile yapılır. Göz ilaçları, ya sıvı yapımını azaltarak ya da dışa akımını arttırarak göz içi basıncını düşürür. Göz doktoru sık aralarla göz içi basıncını ölçerek, bilgisayarlı görme alanı ve OKT tetkiklerini yaparak tedavinin başarısını değerlendirir. Başarı sağlanmışsa tedavi ömür boyu sürecektir.

GLOKOM HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

  •  Glokom tedavisi sizin ve doktorunuzun birlikte yürüteceği bir tedavidir.
  •  İlaç tedavinizi hekiminize danışmadan kesinlikle kesmemeli veya değiştirmemelisiniz.
  • Düzenli göz muayenesi ve testleri yaptırmak glokoma bağlı değişiklikleri zamanında yakalayabilmek için şarttır.
  • Ayrıca sağlığınızla ilgili diğer problemlerinizi ve göz tedavisinde kullandığınız ilaçlarınızı mutlaka doktorunuza söylemeniz gerekmektedir.
  •  Unutulmamalıdır ki! Glokom hastalığı günlük yaşamı felç ediyor, tedavi edilmez ise kör ediyor.

     

Toplantı sonrası ise Hastane Başhekimi Güzelçiçek, Toptan ve hastane personellerine teşekkür etti.

Kaynak:www.gazeteipekyol.com

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.