Diyabeti Önlemek Mümkün mü?

14 Kasım Diyabet Gününde Uzmanından Önemli Açıklamalar...

Diyabeti Önlemek Mümkün mü?
14 Kasım 2014 Cuma 09:01


14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Sinan Akkurt, diyabetin ortaya çıkmadan önlenmesinin, riskli kişilerin diyabetten korunmasının mümkün olabileceğini, özellikle yaşam tarzı değişikliği ile bunun gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

 

Akkurt, diyabetin 4 D'si olarak diyet, diyabetle yaşamayı öğrenme, düzenli ilaç ve doğru beslenmeyi sıraladı.

 

Diyabetin kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığıdır ve ülkemizde yaklaşık 40 milyon diyabetli insan var.

 

Günümüzde diyabeti ortaya çıkmadan önlemek için yapılan çalışma sonuçları sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması, düzenli egzersiz, hareketli ve yüksek moralli bir hayat, bilinçli yaklaşım ile diyabete yakalanma riskini düşürülebilir.

 

Yürüyüş ve yüzme ise en ideal sporlardır, egzersiz vücudun glikozu etkili bir şekilde kullanmasını ve kan şekeri kontrolünü sağlar.

 

Depresyon riski var!

 

Her 4 diyabetliden 1'inde depresyon riski olduğunun altını çizen Akkurt, depresyonun diyabetin seyrini kötüleştirdiğinden dolayı, tedavi planına almak gerektiğini, bu konuda hasta yakınlarının da anlayışlı yaklaşımının önem kazandığını belirtti.

 

Özellikle karbonhidrat içeren besinlerden vücudun ihtiyacından fazla tüketilmesi kan şekeri seviyesini yükselteceğinden kaçınılması gerekiyor.

 

Kan şekeri kontrolünü sağlamaya yönelik diyabetli bireye özgü beslenme tedavisinin verilmesi önemlidir.

 

Hastalar doktorlarının vereceği beslenme listelerine sadık kalmalıdır.

 

Herkes gibi diyabetlilerin de enerji, karbonhidrat, protein, yağ, lif, vitamin, mineral gereksinimi vardır. Önemli olan bunların dengeli tüketilmesidir.

 

Vücut insülin yapmıyor ise dışarıdan enjeksiyon yolu ile vücuttaki eksikliği yerine koymak gerekiyor.

 

Tip 2 diyabetli kişiler kan şekerinin ayarını sağlamak için ağızdan alınan ilaçlara veya insüline gereksinim duyabilir.

 

Diyabetli bireyin ve yakınlarının diyabet ve tedavisi konusunda eğitim alması şart.

 

Hastalığın zamanında teşhis edilerek, düzenli takibinin yapılmaması durumunda birçok organda rahatsızlıklara yol açabilir.

 

Diyabetin uygun şekilde tedavi edilmesinin yanı sıra, kan basıncı kontrolüne yeterince önem verilmesi, hayat tarzının iyileştirilmesi, özellikle sigara içilmemesi ve fazla kilolu olunmaması riskleri azaltır.

 

Kaynak: hurriyetaile.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.