“14. Retina Akademi Kongresi“ İstanbul'da yapılıyor.

40 ülkeden bine yakın göz hekimini bir araya getiren konferans:

“14. Retina Akademi Kongresi“  İstanbul'da yapılıyor.
14 Kasım 2014 Cuma 13:48

Merkezi İsviçre Lugano Üniversitesi'nde bulunan Avrupa İleri Oftalmoloji Çalışmaları Fakültesi (ESASO) tarafından düzenlenen "14. Retina Akademisi Kongresi", bu yıl ilk kez İstanbul'da gerçekleştiriliyor.

 

ESASO'dan yapılan açıklamaya göre, 40 ülkeden bine yakın göz hekimini bir araya getiren konferans, dün başladı ve yarın sona erecek.

 

Konferansta, halk arasında "sarı nokta hastalığı" olarak bilinen ve yaşa bağlı rahatsızlığa ilişkin de güncel araştırmalar paylaşıldı.


Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı ve Ankara Hacettepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bora Eldem, kongrede yaptığı konuşmada, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı ve Türkiye'de yaklaşık yüzde 14'lük görülme sıklığına sahip diyabet ile bunun göz komplikasyonlarının çok ciddi sorunlar yumağı olduğunu belirtti.

 

Sarı nokta hastalığının önemli bir toplumsal sorun olduğunu vurgulayan Eldem, "Hastalık, 50 yaş üzeri körlüklerin en sık nedenidir.

 

Bu hastalığın ciddi körlük yapan yaş tipinin toplumdaki yaygınlığı ortalama yüzde 1'dir. Bu hastalıkla kişinin başkalarına bağımlılığı artar.

 

Kalça kırığı, depresyon gibi sorunlar sık görülür. Sarı nokta hastalığı bunların sonucu olarak, önemli tıbbi ve sosyo-ekonomik sorunlara yol açar.

 

Son yıllarda bu hastalığın tanı yöntemlerinde ve tedavisinde önemli gelişmeler elde edilmiştir" bilgilerini paylaştı.


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vehbi Koç Göz Hastanesi'nden Prof. Dr. Emin Özmert ise diğer bir toplumsal sorun olan diyabete bağlı göz sorunlarına dikkati çekti.

 

Dünyada şu anda 382 milyon diyabet hastasının bulunduğunu aktaran Özmert, gelecek 20 yılda bu sayının ikiye katlanacağını ifade etti.


Prof. Dr. Özmert, diyabete bağlı makula ödeminin (fazla sıvı toplanması nedeniyle retinanın şişmesi) çalışan genç aktif nüfusta körlüğe yol açan en önemli nedenlerden birisi olduğuna işaret ederek, "Bunların sayısı ülkemizde 75 bin civarındadır.

 

Son yıllarda bu toplumsal sorunun tanı ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşanmaktadır" ifadelerini de kullandı.


Konferansta, her yıl olduğu gibi "XOVA Oftalmolojide Mükemmellik Görme Ödülleri" de sahiplerini buldu.

 

Kaynak: haber7.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.