Dijital Göz Yorgunluğu Gözlerimizi Tehdit Ediyor!

"Dijital yorgunluk sendromu" akademi literatürüne girmiş durumda.

Dijital Göz Yorgunluğu Gözlerimizi Tehdit Ediyor!
20 Nisan 2023 Perşembe 11:03

Dijital göz yorgunluğuna dikkat!

Son çeyrek asırda dijital ekran ile tanışmanın 2 yaşına kadar düştüğüne dikkat çeken uzmanlar ilerleyen yıllarda baş gösteren "Dijital yorgunluk sendromu" hakkında uyarılarda bulunuyor.

Cep telefonu, bilgisayar gibi cihazların insan hayatında çok fazla yer alması hatta insan hayatının büyük bir parçası haline gelen dijitalleşme beraberinde birçok olumsuzlukta doğuruyor.

Söz konusu olumsuzluklar akademi literatürüne "Dijital yorgunluk sendromu" şeklinde yeni bir tanımın girmesine neden olmuş durumda.

Uzmanlar "Dijital yorgunluk sendromu"nun belirtilerinin "göz yorgunluğu ve ağrısı, baş ağrısı, bulanık görme, kuru göz, boyun ve omuz ağrısı, gözde aşırı kanlanma, kızarıklık" olduğunu açıklıyor.

Günde 5 saatten fazla bilgisayar ya da dijital ekran kullanmak, çıplak göz ile 3 saat güneşe bakmakla aynı etkiyi yaratabilmektedir.

Uzmanlar konu hakkında şu tavsiyelerde bulunuyor.

Yıllık göz muayenesi mutlaka yaptırılmalıdır. Çünkü ışık kırılma ile ilgili ya da göz numaraları ile ilgili bir bozukluk varsa göz dijital ekranda daha erken yorulmaktadır.

20/20/20 Kuralını Uygulayın


Ekranda çalışma süresini kısaltma imkanı yoksa bilgisayarda çalışırken 20-20-20 kuralı şeklinde ifade edilen 20 dakikada bir 20 adım uzaklıktaki mesafeye 20 saniye bakılmalıdır.


Aralıksız çalışan kişiler ekrana baktıklarında göz kapatma refleksleri azalır ve göz yaşı daha erken ve çabuk buharlaşır bu da kuru göze neden olur. Bunun için ise Uzman göz doktorunun tavsiyesi alınarak 2 saatte bir suni göz yaşı damlası kullanılabilir.

Uygun Aydınlatmayı Sağlayın


Bilgisayar ekranını özellikle üstten aydınlatma ya da pencereden gelen ışık yansımayacak şekilde aydınlatmak gerekir. Masa üzerindeki aydınlatıcılar, az güçle çalışacak lambalarla değiştirilebilir.

Yansıma önleyici gözlük takın

Ekrandan yayılan zararlı mavi ışığa doğrudan maruz kalmayı azaltmak için bilgisayar kullanırken parlama önleyici mavi ekran gözlükleri kullanın.

Ekran Parlaklığını Ayarlayın

Ekran parlaklık filtresi kullanılabilir. Bu filtreler ekrandan yansıyan ışık miktarını azaltır.


Uzmanlar bu tavsiyelerin mesleği gereği dijital ekran kullanımı zorunlu olan kişiler için olduğunu belirterek, mesleği gerektirmeden çok uzun süre cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi araçları keyfi kullanan kişilerin ise mutlaka alışkanlıklarını göz sağlığı için azaltmaları gerektiğini vurguluyor.

Son çeyrek asırda dijital ekran ile tanışma yaşı 1,5 ile 2 yaşa kadar inmiştir. Çocukların da hem zihinsel gelişimi hem de göz sağlığı için olumsuz etki yaratabilen dijital ekranları onların hayatlarından çıkartılması gerekir.

Kaynak: www.cinarinsesi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.