Dijital Ekranları Engelleyen Dijital Detoks Gözlüğü!

Ivan Cash'in tasarladığı IRL güneş gözlükleri, dijital ekranları engelleyerek kontrolü tekrar ele almamıza yardımcı olmayı amaçlıyor.

Dijital Ekranları Engelleyen Dijital Detoks Gözlüğü!
07 Ekim 2018 Pazar 13:30

Dijital ekranlar üzerinde neredeyse hiç kontrolümüz kalmadı. Dışarıya çıktığımızda dijital reklam panolarının, ofiste bilgisayarın taciz ettiği gözlerimiz; diğer zamanlarda da televizyona, tabletlere ve akıllı telefona olan bağımlılığımızın kurbanı oluyor. Özel olarak tasarlanan IRL adlı yeni bir güneş gözlüğü ise dijital ekranlar üzerindeki kontrolümüzü geri vermeyi amaçlıyor.
 
IRL İle Dijital Ekran İstilasına Karşı Kontrol Sahibi Ol
 
Açılımı In Real Life (gerçek hayatta) olan IRL gözlükler, adından anlaşılacağı gibi gerçek yaşamdaki her şeyi görmenize izin veriyor ancak dijital ekranları engelliyor. Yani dijital ekranları sanki hepsi kapalıymış gibi kararmış halde görüyorsunuz. Gözlükler, insanlara dijital dünya üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için geliştirilen yeni bir teknolojiyle yapılan erken bir deney niteliğinde aslında.
 
Aynı Zamanda Güneş Gözlüğü
 
IRL gözlükler, LCD / LED ekranları yatay polarize optikler aracılığıyla engelliyor. Polarize lensi 90 derece düzleştirerek ve döndürerek, LCD / LED ekranların yaydığı ışığı engelleyen gözlükler, bu sayede televizyonunuzu veya önünüzdeki bilgisayarı kapalı gibi gösteriyor. Buna göre sıradan güneş gözlüklerinin lenslerini de yeniden tasarlayarak, LCD ve LED ekranlarını engellemek mümkün. IRL de yalnızca ekranları engellemiyor, UV bloke eden normal bir güneş gözlüğü olarak da işlev görüyor.

 VİDEO 

Tasarımcı Ivan Cash: “Artık Sorgulayalım”
 
IRL gözlüklerin tasarımında, 1988 tarihli kült film They Live‘dan esinlenilmiş. Filmdeki gözlük, uzaylıların gerçek yüzünü ve tüm şehre yayılan gizli tüketim mesajlarını görmeyi sağlıyordu. Bu gözlükler siyahtı ve IRL logosu gözlüklerin yanlarına beyaz olarak basılmıştı.
Gözlükleri Kanadalı sanatçı, tasarımcı, film yapımcısı ve aktivist Ivan Cash geliştirmiş. Cash’e göre dijital dünyayı hiç düşünmeden her şeyiyle kucaklamak yerine artık bir adım geri atıp sorgulamamız gerekiyor.
 
IRL gözlüklerin beta versiyonu, 3 gün önce Kickstarter’da fonlanmaya başlamış ve şimdiden hedefini aşmış. Bu versiyon şu anda, çoğu televizyonda (LCD / LED) ve bazı bilgisayarlarda (LCD / LED) çalışıyor. Ancak henüz henüz akıllı telefonları veya dijital reklam panolarını (OLED) engellemiyor. Gözlükler için Kickstarter kampanyası yapılmasının asıl amacı ise insanların gerçekten dijital ekranlara karşı bir detoks isteyip istemediklerini görmek. Buna göre gözlükler, daha fazla türde ekranı bloke edecek şekilde geliştirilecek.
 
Kaynak: Bigumigu
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.